2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Vesemedence gyulladása

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.07.17., szerda

  A vesemedence gyulladás, vagy pyelonephritis (ejtsd: pielonefrítisz, továbbiakban PN) bakteriális fertőzés, amely vagy a húgyutak (hólyag) felől felfelé terjedve, vagy a nyirokáramlás útján a belek felől kiindulva alakul ki. Érintheti egyik, vagy mindkét oldali vesét.

  Leggyakrabban húgyúti pangás hajlamosít a fertőzésre. A heveny vesemedence gyulladás nőknél gyakoribb, de mindkét nemben, bármely életkorban előfordulhat. A nők esetében a rövid húgycső, a könnyen fertőzhető helyen lévő húgycsőnyílás a leginkább hajlamosító tényezők. Rontja a helyzetet, hogy a nők gyakran visszatartják a vizeletüket.

  b_vesemdencegyulladas

  Hogyan keletkezik a vesemedence gyulladás?

  A kórokozó a húgycsövön keresztül a hólyagba jut, majd onnan a húgyvezetékeken (uréter) keresztül feljut a vesemedencébe (pyelon). A baktérium rendszerint a vesemedencéből jut a vesetubulusokba, kiváltva a gennyes gyulladást. Bizonyos állapotok hajlamosítanak PN-re, így a vesekő-betegség, húgyúti fejlődési rendellenességek, az uréterek szűkülete vagy bármilyen más elfolyási akadály (vérömleny, terhes méh, daganat által történő összenyomás, stb.), a hólyag bénulása. Bizonyos fájdalomcsillapítók túlzott fogyasztása, gyakori hólyagkatéterezés, férfiaknál prosztata-megnagyobbodással járó betegségek, nőknél szülési sérülések (hólyagsérv, méhelőreesés, stb.) szintén hajlamosító tényezők lehetnek.

  A vesemedence gyulladás tünetei

  Intermittáló láz, borzongás, hidegrázás, deréktáji fájdalom jelentkezik, mely előre sugározhat a hólyag felé. A vesetáj ütögetésre érzékeny. Jellemző a gyakori vizelési inger és a csípő vizelet. A vizeletben genny van, a vizelet üledékben baktériumok láthatóak. A súlyos PN szepszisbe mehet át! Gyakori kiújulás esetén a folyamat idültté válik (krónikus vesemedence gyulladás), melynek során a vese mirigyállománya gócokban, durva hegek hátrahagyásával gyógyul. Az idült PN tünetei a gyengeség, étvágytalanság, magas vérnyomás, vérszegénység, továbbá a vizelettel baktérium és fehérje ürül.

  A vesemedence gyulladás diagnosztikája

  A diagnózis alapja a kórelőzmény, a fizikális vizsgálat lelete, a laboratóriumi leletek és a képalkotó eljárások (röntgen, ultrahang) leletei. A vizelettel ürített baktériumok száma milliliterenként legalább 100000. A vizeletben masszív gennyürítés mutatható ki.

  A gyulladás eredetének tisztázására alkalmazzák az úgynevezett hárompohár-próbát, melynek lényege, hogy a beteg a vizeletét három pohárba üríti. Ha a genny az első pohárban van jelen, a gyulladás a húgycsőben (urethra) van. A második pohárból kimutatható genny hólyag eredetre utal. Vesegyulladás esetén mindhárom pohárból azonos mértékben mutatható ki a genny.

  A vizeletből célszerű bakteriológiai tenyésztést és antibiotikum érzékenységi vizsgálatot végezni. A vérkép is eltérést jelez és fertőzésre utal, ilyenkor megnő a vérsejtsüllyedés mértéke és a fehérvérsejtek száma. Az enyhébb húgyúti fertőzések, mint pl. hólyaghurut, nincsenek hatással a vérképre.

  A képalkotó eljárásoknak (pl. kontrasztanyagos röntgenvizsgálat) inkább idült vesemedence-gyulladás esetén van értelme.

  A vesemedence gyulladás kezelése

  A kezelés legfontosabb eleme az antibiotikus kezelés. Leggyakrabban a bélbaktériumokra is ható béta-laktám vegyületeket, fluorokinolonokat helyezik előtérbe. Az antibiotikus kezelés hatékonyságát ismételt baktériumtenyésztésekkel lehet ellenőrizni. A tünetek hatékony kezelés esetén 48-72 órán belül drámaian csökkennek. A kezelést ennek ellenére korán abbahagyni hiba, mert a baktériumok nem teljes körű elpusztítása fokozza a baktériumok antibiotikumokkal szembeni ellenálló képességét (rezisztencia), és a betegség könnyen idültté válhat.

  Idült PN esetén az antibiotikus kezelésre akár hat hónapig is szükség lehet. Az esetleges hajlamosító tényezők (pl. vesekőbetegség) gyógyítása természetesen alapkövetelmény. A súlyosan károsodott vese ("roncsvese") sebészi eltávolítására olykor szükség lehet a súlyosbodó magas vérnyomás gyógyítására. Mivel a folyamat általában féloldali, a másik vese elegendő a kiválasztási funkciók ellátásához. A beteg vizeletét rendszeresen ellenőrizni kell, hogy az esetleges kiújulásokat időben, így jóval hatékonyabban lehessen gyógyítani.

  A vesemedence gyulladás megelőzése

  Bár a húgyutak fertőzése sok esetben meghűlésre vezethető vissza, hatékony megelőzési módot nem ismerünk. Fontos, különösen nőknél a higiénés odafigyelés, a bő folyadékbevitel, a gyakori vizeletürítés. A betegség lezajlása után érdemes hajlamosító tényező után kutatni, és azt célzottan gyógyítani.

  Mik a gyógyulási esélyek?

  Az időben kezelt, más betegséggel nem szövődő PN általában szövődmények nélkül gyógyul. Elhanyagolt esetekben azonban szepszis, vesetályog alakulhat ki, így a beteg állapota életveszélyessé válik. Idült PN esetén a prognózis attól függ, hogy sikerül-e a folyamatot feltartóztatni, illetve a vesefunkciót, vérnyomást sikerül-e normalizálni. Kétoldali súlyos vesekárosodás esetén művese-kezelés, transzplantáció is szóba jöhet.

  A leírás a Budai Egészségközpont urológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.