2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Jódhiány

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.03.01., péntek

  Megfelelő jódellátottság mellett a pajzsmirigy kb. 3 hónapra elegendő jóddal rendelkezik, ezután jódhiányos állapot alakul ki. Szervezetünkben a jódot elsősorban a pajzsmirigyhormonok előállításához használjuk fel. A napi szükséglet gyermekeknél 100-140 µg/nap, felnőtteknél 180-200 µg/nap, várandósaknál 230 µg/nap, szoptatós kismamáknál 260 µg/nap. A jódot ivóvízzel, táplálékokkal visszük be a szervezetünkbe. Magyarország területének nagy része gyakorlatilag jódhiányos, így elmondható, hogy jelentős problémával állunk szemben.

  struma

  A jódhiány tünetei

  Hosszan tartó jódhiány következménye a pajzsmirigy megnagyobbodás (struma) és a később kialakuló pajzsmirigy alulműködés. Ez utóbbi tünetei lehetnek az indítékszegénység, fáradtság, fázékonyság, depresszió, székrekedés, stb. Várandós és szoptató anyukák esetében különösen fontos a fokozott jódigény kielégítése, mert jódhiány esetén fejlődési rendellenesség, szellemi visszamaradottság, akár kreténizmus is kialakulhat. Ez az oka annak, hogy a veleszületett pajzsmirigy alulműködést, az újszülöttet élete első napjaiban már rutinszerűen szűrik.

  A jódhiány veszélyei

  Hosszan tartó jódhiány esetében, ha nagy mennyiségű jód jut a szervezetbe, a megnövekedett pajzsmirigy hirtelen túlműködésbe kezdhet, mely akár életveszélyes állapotot is előidézhet. Ez az oka annak, hogy egyes radiológiai vizsgálatokhoz felhasznált jódtartalmú kontrasztanyagok beadása előtt a pajzsmirigyműködés ellenőrzése is szükséges. Viszonylag új kutatások azt is igazolták, hogy jódhiány hozzájárulhat emlő- és gyomorrák kialakulásához.

  A jódhiány diagnosztikája

  A jódhiány diagnosztikája belgyógyászatiendokrinológiai feladat. Első sorban a beszélgetés során keressük a jódhiányos állapotokra utaló panaszokat, a fizikális vizsgálat során is lehetnek eltérések, pl. megnagyobbodott pajzsmirigy, mely jódhiányra utalhat. Végül a további laboratóriumi vizsgálatok szükségesek a jódhiány igazolásához. Mivel a bevitt jódnak csak egy részét tudja szervezetünk hasznosítani, így a másik része a vizeleten keresztül kiürül. Ezt használjuk ki a 24 órán keresztül gyűjtött vizelet jódkoncentrációjának meghatározásánál. Az érték a jódhiány mértékét is megadja.

  A jódhiány kezelése

  Pajzsmirigybetegségben szenvedőknél gyógyszeres jódpótlás válhat szükségessé, mely a pajzsmirigy méretének csökkenését is előidézheti. Várandósok és szoptató kismamák esetében a jódpótlás feltétlenül szükséges. Panaszmentes esetekben elegendő lehet jódban gazdag ételek (pl. tengeri halak) fogyasztása. A jódhiány megelőzésére jódozott só, kiegyensúlyozott diéta is hatékony.

  Intézményünkben jódhiány/strúma kapcsán endokrinológus szakorvos áll az Ön rendelkezésére. Általános és speciális laborvizsgálat, pajzsmirigy ultrahang vizsgálat, szükség szerint szövettani mintavételi lehetőség is adott.

  A leírás a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.