A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Strúma

Mi a strúma?

A pajzsmirigy megnagyobbodását nevezik strúmának vagy golyvának. A strúmák 90%-át jódhiány okozza. Ritkább okai lehet a strúmának pajzsmirigy túlműködés, gyulladások, daganatok, stb. melyeket a jódhiányos strúmától mindig el kell különíteni. A strúma világszerte igen gyakori betegség, Magyarország nagy része is jódhiányos, így az adott terület jódhiányának függvényében a betegség előfordulása 10-40 % között van.

 

A strúma okai

A pajzsmirigyben keletkező jódhiányos állapot maga a kiváltója a pajzsmirigy állomány növekedésének. A pajzsmirigy mérete nőknél max. 18 ml, férfiaknál 25 ml. Ez a térfogat sokszorosára is megnőhet, akár akkorára is, hogy a légcsövet és nyelőcsövet benyomja, ezzel nyelési és légzési panaszokat is okozva. A strúmákat hormontermelés mértéke alapján (normál- alul- és túlműködéses forma), struktúrájuk szerint (diffúz, nodális és multinodalis forma) is be lelhet osztani. Az alul- és túlműködésnek megfelelően további tünetek társulhatnak az méretbeli megnagyobbodáshoz.

A strúma diagnosztikája

A strúma elkülönítő kórismézéséhez endokrinológiai vizsgálat, pajzsmirigyhormonok meghatározása, általános laborvizsgálat, ultrahang vizsgálat szükséges. Bizonyos esetekben pajzsmirigy scintigráfia és vékonytűs mintavétel is hozzájárulnak a diagnózis pontosításához.

A strúma kezelése

Normális pajzsmirigyhormonok esetén jódpótlás elegendő lehet a strúma kezeléséhez. Jód adásakor a pajzsmirigy állománya ilyenkor megkisebbedik. Elsődleges fontosságú a meglelő jódbevitel a betegség megelőzése végett (lásd "jódhiány" részt). Amennyiben túl-, vagy alulműködés áll fenn, akkor annak megfelelő gyógyszeres kezelést alkalmaznak. Nagyméretű strúmáknál sebészi beavatkozás, izotópos kezelés hozza meg a megkívánt eredményt. A pajzsmirigybetegek betegségüktől függően rendszeres gondozásra szorulnak.

A strúma más betegségektől való elkülönítésében endokrinológus szakorvosunk áll rendelkezésére. Az orvosi vizsgálatot laborvizsgálat, pajzsmirigyultrahang vizsgálat követi. Szükség esetén a vékony tűs szövetmintavétel is lehetséges.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.