2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  COPD

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.23., csütörtök

  A COPD jeletése Chronicus Obstruktív Pulmonary Disease, magyarul krónikus elzáródásos (légzési nehezítettséget okozó) tüdőbetegség. A megnevezés nem csupán egyetlen kórt jelöl, hanem azokat a tüdőt érintő elváltozásokat, amelyek következtében az alsóbb légutak szűkülete jön létre. Így ide tartozik a krónikus bronchitis (hörghurut), a tüdő asztmás megbetegedése, illetve a – rendszerint az előző kettő folyományaként kialakuló – tüdőtágulat (emphysema) is.

  copd2

  A COPD előfordulása

  Egyes adatok szerint a populáció akár 4-7 százaléka is érintett lehet a betegségben, amely elsősorban 35-40 éves kor körül manifesztálódik. Magyarországon közel félmillióan szenvednek a COPD tüneteitől, ugyanakkor az orvoshoz fordulás, és gondozásban való részvétel aránya igen alacsony, szinte csak a saccolt esetek tíz százaléka.

  A COPD kialakulásának okai

  A COPD kialakulásának hátterében az esetek döntő hányadában a dohányzás áll: erre utal, hogy a COPD-s betegek mintegy 80-90 százaléka dohányos múlttal rendelkezik, és a dohányzók közül majdnem minden ötödik személynél kialakul a kór.

  A maradék néhány százalékot genetikai eredetű megbetegedés (alfa-1-antitripszin hiány: ilyenkor hiányzik az a molekula, amely megakadályozná a tüdő léghólyagocskáinak falában lévő fehérjék enzimatikus lebomlását, s így azok el- és egymásba szakadnak, csökkentve a tüdő aktív légző felületét), illetve a kórelőzményben megfigyelhető káros anyagok rendszeres belélegzése (bányászok, kémiai vegyszerekkel foglalkozók) szerepel.

  COPD lefolyása

  A betegség lefolyása során az alsó légutak falában lévő simaizom-elemek a különböző „káros” ingerek hatására összehúzódnak, az idegen anyagok eltávolítása céljából intenzív nyáktermelődés zajlik, melyek szűkítik a légutak lumenét. Emiatt elsősorban a kilégzés válik elnyújtottá, nehezítetté, s így a tüdőben lévő, normál körülmények között teljesen kilélegezhető levegőmennyiség egy része bennreked. Ilyenkor kisebb légvolumen képes cserélődni, kevesebb friss, oxigéndús levegő jut be, ami rontja a tüdő gázcserélő funkcióját. Mindez hosszú távon azt eredményezi, hogy a tüdőből a szívbe jutó, elméletileg friss vér korántsem annyira friss, s így a perifériákra, a szervekbe sem jut elegendő oxigén.

  A COPD tünetei

  Kezdetben csak nagyobb terhelésre, később mér egyre kisebb megerőltetésekre is nehézlégzés jelentkezik, a legvégső stádiumban pedig már nyugalomban, akár a karosszékben ülve is fulladást tapasztal a beteg.

  Jóval könnyebben alakulnak ki légúti fertőzések, tüdőgyulladások, amelyek egyrészt sokkal nehezebben gyógyulnak, másrészt tovább rontják a légzési kapacitást, nem ritkán intenzív osztályos ellátást igénylő teljes légzési elégtelenséghez vezetve. Ezt a nagymértékű terhelést a szív sem bírja sokáig, így egyenes következményként egy idő után a szívelégtelenség kialakulásával is számolni kell.

  Az emphysema során a megterhelt léghólyagocskák falai szakadnak, egymásba nyílnak, emiatt a légző felület fokozatosan csökken, ami miatt kilégzéskor egyre nagyobb mennyiségű levegő reked el. A COPD tehát gyakori, bőséges nyákkal járó köhögéssel, fokozódó légszomjjal jelentkezik.

  A COPD diagnosztikája

  A diagnosztizálás alapja a légzésfunkciós vizsgálat: az úgynevezett spirométer (készülékkel összekötött cső, amibe az orvos utasítása alapján kell változó erőkkel befújni) már igen korai, akár tünetmentes szakban is információt ad a légzési paraméterek kezdődő változásairól. Ezen túlmenően, képalkotó vizsgálatok (RTG, CT), laborvizsgálatok, provokációs tesztek (gyógyszerekre adott válaszok a légzési paraméterekben) kerülnek elvégzésre.

  A COPD kezelése

  A COPD krónikus betegség: kezelés nélkül akár életveszélyes állapotokhoz, halálhoz is vezethet. A beteg állapotától függően, az alkalmazott gyógyszerek egy része folyamatosan, mások csak alkalmanként adandók, tabletták és spray formájában is kaphatók. Légző-torna, életmódbeli változtatások (dohányzás elhagyása, testsúly rendezése, mozgás), szükség esetben otthoni oxigénterápia képezik a további alapokat.

  Sajnos, sok esetben a beteg mindennapi teendőinek elvégzését is akadályozó légzési zavarok alakulhatnak ki, még a legszorosabb együttműködés, a leggondosabb ápolás mellett is, emiatt a COPD-s betegek egy részének csak a tüdő-transzplantáció jelenthet hathatós segítséget.


  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont pulmonológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.