2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Alkoholizmus

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.07.03., szerda

  Az alkoholizmussal küzdők napi szinten fogyasztanak alkoholt, mely előbb-utóbb testi, szellemi és szociális tüneteket okoz. Magyarországon az alkoholizmusban szenvedők száma egyes becslések alapján eléri, sőt, túl is lépi az egymilliós határt. Statisztikák szerint a férfi-nő arány a korábbi 4:1-ről kezd igencsak eltolódni: az alkoholproblémával küzdő nők aránya egyre nő. Ezzel együtt sajnos, az is megfigyelhető, hogy egyre fiatalabb korosztály tagjai nyúlnak rendszeresen a pohárhoz, így akár a húszas éveik elejére masszív alkoholistává válhatnak.

  alkoholizmus2

  Az alkoholizmus okai, kialakulása

  A betegség úgynevezett multifaktoriális kór, azaz, kialakulása több tényezőre vezethető vissza. Bizonyosan szerepe van benne a szülőktől, egyéb felmenőktől örökölt tulajdonságoknak, nem ritka ugyanis az alkoholizmus családi halmozódása. Bizonyos népcsoportoknál (pl. japánok) genetikailag gyenge bizonyos olyan enzimek működése, amelyek az alkohol szervezetben történő lebomlása során keletkező közti termékeket tovább alakítaná. Ezek a vegyületek felhalmozódva igen kellemetlen tüneteket (kipirulás, szédülés, szapora szívdobogás, remegés) okoznak, így ezek az emberek általában alapból nagyon nem szívesen fogyasztanak alkoholt – náluk eleve kevés az esély a rászokásra.

  Bizonyos személyiségtípussal (depressziós, szorongó, függő alkat) rendelkezők az átlagostól könnyebben lesznek az alkoholfogyasztás rabjai, és pontosan ezen tulajdonságaik miatt, jóval nehezebben is szoknak le róla.

  Az alkoholisták zöme problémaivóként kezdi: az életben elszenvedett stressz-hatást csak eme bódítás mellett képesek elviselni. A rendszeres alkoholfogyasztás során azonban egy idő múlva tolerancia lép fel a szerrel szemben, azaz, ugyanazon hatás eléréséhez egyre nagyobb mennyiséget kell elfogyasztani. Ez azonban már a súlyosabb fázis: személyiségváltozások történnek, az alkoholista egyén legfőbb célja a napi adag megszerzésére irányul, minden mást e mögé utasítva, legyen az család, munka, stb.

  Egy idő múlva már nem csupán a kívánt hatás elérése a cél, hanem a megvonási tünet elkerülése. Ekkorra ugyanis már olyan mértékű függőség alakult ki, hogy alkohol hiányában pár óra múlva hányás, szédülés, remegés, hallucinációk, esetleg görcsrohamok, delírium léphetnek fel, hosszabb távon pedig (ez főként a leszokni vágyókat érinti) pszichés zavarok, depresszió, hangulatingadozások, agresszió.

  Az alkoholizmus szövődményei

  A nagymértékű ivás hatására a szervezet is károsodik: májkárosodás, vénás tágulatok, szívproblémák, felszívódási zavarok, idegrendszeri károsodások, hiányállapotok léphetnek fel, melyek közül nem egy életveszélyes állapotot jelent. Ezen túlmenően, a fokozott alkoholfogyasztás számos egyéb kórkép rizikófaktora is. Az alkoholizmus diagnosztikája a tünetek mellett laborvizsgálatokon, és nem utolsósorban, a kórtörténeten nyugszik (családtag!).

  Az alkoholizmus kezelése

  Kezelése nem egyszerű feladat: sikeres gyógyulás csak maximálisan elkötelezett pácienstől várható, enélkül a legtökéletesebb kombinációk sem érnek túl sokat. A terápia magában foglalja a szükség szerinti (testi tünetektől függő) gyógyszerelést, esetleg magát a leszokást elősegítő szer adagolását; valamint egyéni- és csoportos pszichoterápiát. Ezen túlmenően, a betegeknek javasolt AA (Anonim Alkoholisták) csoportot felkeresni, ahol sorstársakként segíthetik elő önmaguk és társaik leszokását, s az absztinencia fenntartását.

  Nagyon fontos a megelőzés szerepe: a fiatalokat nem lehet elég korán az alkoholizmus veszélyeiről felvilágosítani, s a lehetséges kockázatokat előrevetíteni.

  A leírás a Budai Egészségközpont pszichológusainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.