2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Fitymaszűkület

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.04.24., szerda

  A fityma vagy más néven előbőr a férfi nemi szerv része, a hímvessző végén a makkot fedő visszahúzható, illetve erekció esetén visszahúzódó dupla bőrredő. A fitymaszűkület, a fityma bőrének különböző fokú szűkületét jelenti, amely miatt a fityma bőre a makkról nem húzható vissza. Emiatt zavarja a tisztálkodást, valamint a szexuális életet.

  Az esetek egy részében veleszületett rendellenesség, de lehet szerzett is, mely az élet bármely szakaszában kialakulhat. A születést követően a fityma bőre össze van tapadva a makkal, és normális esetben sem húzható hátra, ez 2 éves korig általában oldódik. Ha ebben az időszakban erőszakosan hátra húzzák, akkor berepedések keletkezhetnek rajta, a sérülések hegesednek, és így fityma szűkülete fokozódik.

  fitymaszukulet

  A fitymaszűkület okai

  A szerzett phimosis leggyakoribb oka a cukorbetegség, de kialakulhat ismétlődő gyulladások illetve visszatérő nemi betegségek talaján is. Ilyenkor a fityma bőre megkeményszik, hegesedik. Elhanyagolt relatív fitymaszűkület esetében az állapot súlyosbodhat, a fityma berepedezik, hegesedik, és abszolút szűkület alakulhat ki.

  A fitymaszűkületet tovább csoportosíthatjuk aszerint, hogy a nyugalmi vagy izgalmi állapotban levő péniszen jelentkezik. Az első esetben abszolút, a másodikban relatív fitymaszűkületről beszélünk. Relatív fitymaszűkület leginkább serdülőkorban jelentkezik. Ekkor a merev péniszen a fityma nehezen vagy egyáltalán nem húzódik hátra, vagy a makk mögött megszorulva kellemetlen, fájdalmas szorítást okoz. Amennyiben a szűk fityma a makk mögött "megszorul", és nem húzható vissza, paraphimosisról beszélünk.

  A fityma relatív szűkületéhez gyakran társul egy másik enyhébb rendellenesség, a rövid fitymafék (kantár). Ez merev állapotban nem engedi az egyébként kellő tágasságú fitymát hátracsúszni. Ilyenkor a pénisz alsó felén egy kis feszülő húr látható. Ennek az állapotnak az a veszélye, hogy nemi aktus közben elszakadhat, komoly, néha nehezen csillapítható vérzést okozva.

  Mik lehetnek a nem kezelt fitymaszűkület szövődményei?

  Gennyes fitymazsák gyulladás, húgyúti fertőzés, nehezített vizeletürítés, erőltetett hátrahúzásnál a fityma makk mögé szorulása, a nemi szerv daganatos elfajulása, fájdalmas merevedés, pszichés zavarok.

  A fitymaszűkület diagnózisa

  A fitymaszűkület fizikális vizsgálattal megállapítható. Vizelési nehézség esetén a hólyagban visszamaradó vizelet a hólyag tapintásával és ultrahang vizsgálattal igazolható.

  A fitymaszűkület kezelése

  A kezelés urológus szakorvos feladata. Tisztán letapadás esetén a gyógyítás a fitymának a makkról történő leválasztása. Kétéves kor alatt a kezelés az esetleges szövődmények kezelését jelenti. A fityma kipirosodása, gyulladása kamillás lemosással, jódos ecseteléssel gyógyítandó.

  Csecsemőknél csak akkor kell orvoshoz fordulni, ha vizeléskor a vizelet nem sugárban ürül, hanem a fityma szűk nyílásán cseppekben távozik.

  Paraphimosis esetén a fájdalom ellenére is meg kell próbálni minél hamarabb visszahúzni a bőrt, mert az idő előrehaladtával a duzzanat fokozódik és súlyosabb esetben a makkon és a fityma bellemezén fekélyes elváltozások is kialakulhatnak.

  Fitymaszűkület műtétek

  • Az ún. "dorsalis incisio" vagyis a pénisz hátsó felszínén levő szűkületet okozó bőrgyűrű átvágása.

  • Fitymafék átvágása (Frenulotomia): rövid kantár esetén a húr haránt átvágása és hosszanti öltések behelyezése történik a néhány perces helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozás során.

  • Fitymaplasztika (Preaputium plastica): a fityma szűkült szakaszának eltávolítása. Általában inkább gyermekkorban végzett és javasolt műtét, ilyenkor gyermekintézetben, altatásban történik. Előnye, hogy a fityma "egészséges" szakasza megmarad, és a makk részben fedett a műtét után is. Ezzel szemben hátránya, hogy gyógyulása viszonylag több panasszal jár, és hosszabb ideig tart, valamint műtét utáni újbóli szűkület kialakulásának az esélye kb. 10% körül van.

  • Körülmetélés (Circumcisio): a rituális beavatkozásoktól eltekintve bármely korban végzett műtét. Idősebb korban leginkább cukorbetegség esetén válik szükségessé. Általában helyi érzéstelenítésben a fityma belső és külső lemezének eltávolítása és ezek varrattal való egyeztetése.

  A leírás a Budai Egészségközpont urológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.