2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Tüdőembólia

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.21., kedd

  A tüdőembólia, vagy pulmonális embólia (PE) a tüdő fő és/vagy mellék artériáinak elzáródása. Ez leggyakrabban trombózis által keletkezik, ami nagyrészt a láb mélyvénás területeiről származó vérrög leszakadásából ered. Időnként légbuborék, zsírcsepp, levált aterómás lemez, daganatos sejtek vagy baktériumgyülem is képezhet akadályt az ér belsejében. A véráramlat elzáródása a tüdőben és a jobb szívkamrában az eredő vénás nyomás növekedése vezet a pulmonális embólia tüneteihez. A PE kialakulásának veszélye rákos megbetegedések, de hosszas fekvőápolás esetén is növekszik.

  b2_tudoembolia

  A tüdőembólia (pulmonális embólia) tünetei

  • nehéz légzés
  • erős mellkasi fájdalom
  • szívtáji lüktetés

  A klinikai tünetek: alacsony a vér oxigén telítettsége (oxigén szaruráció), a beteg elkékül (cyanosis), a légzés szapora, gyors, a szívverés gyors (tachycardia).

  Kritikus tünetek a szélsőségesen alacsony vérnyomás, a vérköpés, a hirtelen halál.

  A tüdőembólia (pulmonális embólia) okai

  A tüdőembólia leggyakoribb okaként megjelölt alsó végtagi trombózis kialakulását számos tényező idézheti elő.

  • Az egyik ilyen tényező az erek belhártyáinak károsodása, melyet okozhat mechanikai ártalom (tartósan behelyezett vénás katéter), izgató anyag injektálása, és kórokozók által keletkezett gyulladásos elváltozás az ér belsőhártyáiban.
  • A másik csoport, amikor fokozódik a vér alvadékonysága. Ilyen állapot alakulhat ki különböző rosszindulatú daganatos betegségekben, fogamzásgátló szedésekor, dohányzásnál, és egyes vérképzőszervi betegségekben.
  • A harmadik nagy csoport a véráramlás lelassulása, vagy lokális turbulenciája. Ezt okozhatja tartós ágyhoz kötöttség, sérült vagy operált végtag rögzítése, jelentős visszértágulat, szívelégtelenség, stb. Kapcsán a véráramlás lassul, ami ma még ismeretlen mechanizmus útján segíti a véralvadást.
  • Ritkán a hosszú csöves csontok törése kapcsán a vérbe jutott zsírsejtek okoznak embóliát.
  • keszonbetegségben a hirtelen nyomásváltozás kapcsán a vérben felgyülemlett gázok okoznak légembóliát.
  • rákos daganatrészecskék is leszakadhatnak és bejuthatnak a vérkeringésbe és embolusként a tüdőben szétszóródva okozhatnak érelzáródást.

  A tüdőembólia (pulmonális embólia) diagnosztikája

  A klinikai tünetek, az anamnézis birtokában mellkas röntgen és EKG vizsgálattal csaknem biztosan felismerhető az elváltozás. Nem egyértelmű esetben szükség lehet mellkas CT vizsgálatra, kiegészítően laboratóriumi (enzimvizsgálatok) vizsgálatok segítik a kórismére felállítását. Egyes esetekben tüdő perfúziós izotópos vizsgálat, 133 Xenon gáz belélegzéses szcintigráfia, vagy végső esetben a tüdő erek kontraszt anyagos feltöltése is kellhet.

  A tüdőembólia (pulmonális embólia) kezelése

  Mélyvénás trombózis esetén szövődmények megelőzése a cél. Pulmonális embólia esetén oxigén terápia, fájdalomcsillapítók adása, a tüdőkeringés stabilizálása béta adrenerg szerekkel. Vénás heprinkezelés a további trombus és embolus képződésének megelőzésére, véralvadásgátlásra.
  Nagy kiterjedésű PE esetén sebészeti eltávolítás, vagy feloldás, azaz trombolízisre urokináz, sztreptokináz, szöveti plazminogén aktivátor (TPA) infúziós adásával.

  A tüdőembólia (pulmonális embólia) megelőzése

  Legfontosabb a vénás pangás kiküszöbölése. Ortopédiai műtéteknél elasztikus harisnya használata, lábgyakorlatok végzése, minél hamarabbi mobilizálás, felkeltés, mozgatás. Fokozottan veszélyeztetett betegeknél kis dózisú heparin adásával a mélyvénás trombózisok, illetve a szövődményes tüdőembóliák gyakorisága jelentősen csökkenthető.

  A tüdőembólia (pulmonális embólia) gyógyulási esélye

  Kezelés nélkül a tüdőembólián átesett betegek felében várható újabb embólia. A véralvadásgátló kezeléssel az ismétlődés esélye csökkenthető. A mélyvénás trombózis rendszerint jóindulatú, de rettegett szövődménye a halált okozó tüdőembólia, amely miatt mindig komolyan kell venni a betegséget.

  Lezajlott mélyvénás trombózist követően krónikus vénás elégtelenség alakulhat ki, a fő panasz az alsó végtag járáskor, illetve álláskor jelentkező fáradékonysága, fájdalma, melyek pihentetésre, illetve a láb felpolcolására enyhülnek. A lábon vizenyő, tágult vénák látszanak, idővel a bőr barnás elszíneződése is megjelenik a lábszárak belső oldalán.

  A felületes thrombophlebitis súlyos szövődményeket nem okoz.


  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont pulmonológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.