2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Napallergia

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.04.15., hétfő

  A napallergia a bőr kórosan megnövekedett fényérzékenysége, mely, ha nem kezelik megfelelően, vagy nem figyelnek fokozottan a lehetséges megelőzésére súlyos következményekkel járhat. Kialakulása nem a bőrtípustól, hanem más endogén tényezőktől, a szervezet hajlamától függ. Egyre több embert érint a napallergia, mely eléggé megkeseríti az érintettek életét tavasztól őszig. A legérintettebbek a 25-35 év közötti emberek, és közülük is inkább a nők hajlamosabbak erre az allergiára.

  napallergia-budai-egeszsegkozpont

  A napallergia okai

  El kell különítenünk azokat az allergiás reakciókat, amelyeket nem maga a napfény vált ki, hanem a különböző krémek, napozáshoz használt kozmetikumok, ill. a kozmetikumok és a napfény együttesen okoznak. A napallergia közvetett kiváltó oka az UV-sugárzás, kialakulásának folyamata, ill. a közvetlen allergén lényegében ismeretlen. Feltételezhető, hogy lényegében egy késleltetett típusú sejtes immunválasz van a jelenség hátterében. Erre utalnak a klinikai kórlefolyás, a bőrelváltozások képe.

  A napallergia tünetei

  A tüneteket tekintve néhány órával vagy nappal a napon való tartózkodás után kellemetlenül erősen viszkető és égető érzés kíséretében bőrpír, csomók, hólyagok, csalánkiütések, ödémák jelennek meg a bőrön. A csalánkiütések lehetnek olyan súlyosak, hogy az egész testet elboríthatják, emellett leeshet a vérnyomás, szívpanaszok is jelentkezhetnek. A panaszok többnyire az első erősebb tavaszi napsugarak hatására jelennek meg. Sokaknál a tünetek később enyhülhetnek, ahogyan a bőr megszokja a napsütést, de nyáron, amikor a nyaralás alkalmával megint intenzívebb sugárzásnak van kitéve a bőr, a tünetek újra kiújulnak, erősödhetnek.

  A napallergia diagnosztikája

  Bőrgyógyász végez vizsgálatot, de elsősorban a klinikai tünetekből, a páciens által elmondott panaszokból állapítja meg a napallergia tényét. Vizsgálnia kell azonban, hogy napallergia, vagy valamilyen gyógyszerszedés által kiváltott fényérzékenységi reakció eredményezi a tüneteket.

  A napallergia kezelése

  A napallergia tünetei maguktól eltűnnek, ha a beteg tartózkodik a napfénytől. Sajnos sokszor csak a zárt tér jelent megoldást, hiszen különösen a vízparton, még az árnyékban is annyi ultraibolya sugárzás éri a bőrt, amennyi elegendő az allergiás reakciók kiváltásához. Az UV-B sugárzást ugyan kiszűrő, de az A-t áteresztő üveg mögött (pl. autóban) sincs védve az erre érzékeny bőrfelület. A testet fedő ruházat is csak akkor megfelelő, ha tényleg nem ereszti át az UV-sugarakat.

  Mindenképpen olyan fényvédő készítményeket kell használni, melyeknek UV-A-szűrő hatása is megfelelő. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a készítményeket legalább 30 perccel előbb kell felvinni a bőrre, mielőtt napra mennénk, mert csak így tudják kifejteni tényleges fényvédő hatásukat. Enyhe napallergiánál hatásos lehet a megelőző szoláriumos kezelés, manapság egyre elterjedtebben alkalmazzák. A fény adagolására viszont ügyelni kell, mer alkalmazása függ, a beteg fényérzékenységétől. Ha mégsem sikerül minden megelőzés ellenére elkerülni a napallergia tüneteinek jelentkezését, az erős viszketést jól lehet csillapítani antihisztamin tartalmú krémekkel, melyeket az orvos írhat fel. A tünetek elmulasztásában a helyi szteroid kezelés is sokat segít.

  A leírás a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.