2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Epehólyaggyulladás

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.07.22., hétfő

  A máj által termelt zöldessárga emésztőnedv az epe, az epehólyagban tárolódik és sűrítődik be, és az emésztés folyamatához az epehólyagból lökődik ki. Az epe az epevezetéken keresztül ürül a vékonybélbe, ahol az a zsírok emésztését segíti elő. Az epehólyag a hasüreg jobb felső részén, közvetlenül a máj alatt található. A heveny epehólyag-gyulladás az epehólyag falának gyulladása, amit rendszerint az epehólyag-vezetékben rekedt kő okoz.

  epegorcs3

  Az epekő az epehólyagban képződött lerakódás. Az epekő, legyen bár akkora, mint egy tojás, gyakran sokáig nem okoz tünetet és csak véletlen ultrahang vizsgálat deríti ki. Máskor elzárja az epevezetéket, fájdalmat és/vagy, sárgaságot okozva vagy epehólyag gyulladást idéz elő, ami viszont azonnali orvosi ellátást igényel.

  Az epehólyag gyulladás okai 

  Az epehólyag gyulladás lehet heveny - erős fájdalmakkal, sárgasággal - vagy idült - lassan kialakuló csendes visszatérő tünetekkel -, akár tünetmentes is. Az epehólyag gyulladás létrejöttében leggyakrabban az epekő okozta epeelfolyási zavar és epepangás áll. Rendszerint igazolható a kövek jelenléte. Némelykor azonban, ide sorolható az esetek 5-10%-a sem az előzetes kivizsgálás, sem pedig az esetleges későbbi műtét során nem lehet epekövességet bizonyítani.

  Az epehólyag gyulladás tünetei

  Hirtelen kialakuló igen erős fájdalom, leggyakrabban kiadós zsíros, fűszeres étkezést követően. Görcsös fájdalom jellemzi a jobb bordaív alatt gyakran a hátba, lapocka felé sugározva. Kísérheti a panaszt hányinger, hányás, puffadás. láz és hidegrázás. Idült gyulladás esetén csak ún. hasi diszkomfort, bizonytalan tompa időszakos fájdalom a has jobb felső felén hívja fel a figyelmet az elváltozásra. A krónikus gyulladás esetén az epehólyag zsugorodik, fala megvastagszik.

  Az epehólyag gyulladás kezelése

  Első 48 órában szóba jön műtéti megoldás, sürgős esetben előbbi beavatkozásra (endoscopos retrograd cholecysto-pancreatográphia - ERCP) lehet szükség, ami sok szövődménnyel járhat. Ha az nem szükséges, vagy nem kivitelezhető, akkor ún. konzervatív kezelés, azaz szigorú diéta, kórházban infúzió, görcsoldó és gyulladáscsökkentő gyógyszerek adására lehet szükség, kiegészítve antibiotikummal. Az epehólyag gyulladás során a beteg teát, főtt burgonyát, vízben főtt rizst, zsír nélkül készült köménymagos levest, kekszet, piskótát, gyümölcslevet fogyaszthat, azaz teljesen fűszer és zsírmentes étrendje legyen. Alkoholt sem fogyaszthat.

  Az epehólyag gyulladás megelőzése

  Megelőzésében, is a rostban gazdag étrend, bőséges folyadékfogyasztás segíthetnek. Az epekő műtét kis kövek esetén is, és panaszmentes páciensnél is gyakran javasolt, mert az epehólyag rendszeres összehúzódásánál a kövek a hólyag apró szájadékán keresztül próbálnak távozni, és elzárhatják a szájadékot. Napjainkban az epekő műtét leggyakrabban kis beavatkozással, ún. laparoszkópos eltávolítással történik rövid kórházi bennfekvéssel, és sokkal gyorsabb rehabilitációval. Szövődmény, nagy kő esetén csak hasi metszésből távolítható el az epehólyag.

  A leírás a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.