2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Iskolaérettség megítélése orvosi szempontból

  A közoktatási törvény szerint a gyermek tankötelezettsége abban az évben kezdődik, amelyikben május 31-ig betölti a hatodik életévét. Ez azonban nem mindig jár együtt az iskolaérettség kialakulásával. Ennek a megállapítására szolgál az iskolaérettségi vizsgálat, melynek során a gyermek biológiai, pszichológiai és szociális érettségét vizsgáljuk.

  Az iskolaérettség megállapításának jelentősége

  A gyermek iskolaérettségének a megállapításában az óvodapedagógusoknak kiemelkedő szerepük van, hiszen ők azok, akik nap, mint nap a gyermekkel vannak együtt, és ezáltal a gyermekek valós érettségét meg tudják állapítani. Az iskolaérettség helyes megállapításával elkerülhető, hogy egy esetlegesen korán beiskolázott gyermeket kudarcélményeknek tegyük ki, és a gyermeknél magatartási zavar, diszlexia, diszkalkulália vagy diszgráfia alakuljon ki.

  school

  Az iskolaérettség felmérése

  Biológiai szempontból a gyerekek általában 6-7 éves korra alakváltozáson mennek keresztül: pocakjuk eltűnik, megnyurgulnak, végtagjaik hosszabbak lesznek, a kisfiúk fiúsabb, a kislányok lányosabb formát öltenek, kialakul a bal- illetve jobbkezesség.

  A vizsgálat célja annak a felmérése, hogy a gyermek testileg és lelkileg képes lesz-e az iskoláskor követelményeinek megfelelni. Az iskolában 40-50 percet egyfolytában végig kell ülni, figyelni, koncentrálni kell. A padban ülés megterhelést jelent a gerincnek, a végtagoknak, az izomzatnak. Az elvárt testmagasság 115-120 cm azért, hogy a gyermek lába leérjen a földre, ezáltal a testét stabilan tudja tartani. A testsúly tekintetében pedig fontos a 22-24 kg-os határt elérni, hogy megfelelő fizikai erőnléte legyen a gyermeknek. Ugyanígy nélkülözhetetlen a kéztő- és az ujjperccsontok érettsége, melynek az írás során van jelentősége.

  Milyen vizsgálatok szükségesek az iskolaérettség felméréséhez?

  Fontos az érzékszervek: a látás, a hallás vizsgálata, a fogazat állapotának a megítélése, a vázizom-rendszer, a teljes szervezet, az idegrendszer fejlettségének ellenőrzése. Ez utóbbi állapotára utal a gyermek viselkedése, kiegyensúlyozottságának mértéke, terhelhetősége. Fokozott figyelmet kell szentelni a magatartászavaros, a hiperaktív, krónikus beteg gyermekek kiszűrésére.

  A leírás a Budai Egészségközpont szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.