2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Botulizmus

  Várja a tavaszt egészségesen!

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.02.27., kedd

  A botulizmus, köznapi nevén a kolbászmérgezés a Clostridium botulinum baktérium által termelt toxin okozta ételmérgezés. A botulotoxin idegméreg, akár halálos izombénulásokat is okozhat. A ritka betegség (hazánkban évente kevesebb, mint 10 eset fordul elő) az infektológia (fertőző belgyógyászat) és a neurológia (ideggyógyászat) szakterületéhez tartozik.

  b_botulizmus

  A botulizmus okai

  A baktérium az emberi szervezetbe ételekkel, főként nyers hús (disznótoros termékek, kolbász, szalámi), vagy hibás, illetve a készítés során nem megfelelően hőkezelt konzerv fogyasztásával kerül, de növényi termékekben is előfordulhat. Egy alkalommal (1996-ban Olaszországban) tejtermék okozott megbetegedéseket.

  Csecsemők botulizmusát a mézben levő baktériumspórák okozzák, melyek a bélben kezdenek szaporodni és itt indul a toxinképzés.

  A botulizmus egy másik formája az úgynevezett sebbotulizmus. Ilyenkor egy sérülés fertőződik a kórokozó baktériummal, és a seb közvetítésével kerül a vérbe a méreganyag.

  A botulizmus tünetei

  A tünetek 12-36 órával a toxint tartalmazó étel fogyasztása után jelentkeznek, először fáradtság, szájszárazság, hányinger, hányás, majd hasi és izomfájdalmak, látási zavarok, pupillatágulat, merev pupilla, kettős látás, elmosódott látás, lógó szemhéjak (ptózis). A nyelés nehézkessé válik, rekedtség, hangadási problémák jelentkezhetnek. Szövődmények is kialakulhatnak, például a nyelési nehézségek okozta félrenyeléssel kórokozó baktériumok jutnak a tüdőbe, tüdőgyulladás alakul ki. Súlyos esetekben a légzés is nehezített, akár légzésbénulás is beállhat. A bénulások szimetrikusan fentről lefelé terjednek. Láz nem szokott jelentkezni.

  A botulizmus diagnózisa

  A diagnózis felállítása elsősorban a beteg kikérdezésén (disznótor, kolbászkészítés) és vizsgálatán, a tüneteken (lefelé haladó szimetrikus bénulás) alapul. A toxin kimutatható a beteg véréből, székletéből és az ételmaradékból, a mintákat az Országos Epidemiológiai Központba kell küldeni, de az időfaktor miatt ritkán kerül rá sor.

  A botulizmus kezelése

  Súlyosabb esetben a gyanújelek alapján el kell kezdeni az antitoxin adását, de ez a lekötött toxinra már nem hat. Légzésbénulás esetén gépi lélegeztetés szükséges. Enyhébb fertőzésnél tüneti kezelés is elegendő, leggyakrabban infúziók segítségével.

  A botulizmus megelőzése

  A botulizmus kórokozója rendkívül ellenálló ugyan, de a toxinja a hőre nagyon érzékeny, a hőkezelés (sütés, főzés, füstölés) hatástalanná teszi. A konzervek, tartósított élelmiszerek készítésénél be kell tartani a higiéniai szabályokat és csak szavatossági időn belül szabad fogyasztani azokat.

  A leírás a Budai Egészségközpont neurológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.