2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Alzheimer-kór - A felejtés betegsége

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.07.23., kedd

  Az Alzheimer-kór egy visszafordíthatatlan, időben egyre súlyosbodó agyi megbetegedés, amely során egyre romlik a beteg memóriája és gondolkodási képessége egészen addig, míg a mindennapi élet egyszerű feladatait sem képes már elvégezni.

  Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka. A kórképet elsőként 1906-ban Alois Alzheimer írta le. Az Alzheimer-kór a központi idegrendszer jellegzetes klinikai és patológiai elváltozásaival, idegsejt-pusztulással járó betegsége, amit kórszövettanilag kóros fajta amyloidot tartalmazó plakkok és az idegsejtnyúlványok sajátos összecsapzódása, valamint az idegsejtek közötti kapcsolatok megszűnése jellemez.

  alzheimer2

  Milyen gyakori az Alzheimer-kór?

  A betegség általában 65 éves kor körül kezdődik, és a megbetegedés kockázata az életkorral nő. Fiatalabb életkorban is előfordul megbetegedés (az első tünetek már 40 éves kor körül jelentkezhetnek), de ez nem gyakori. A 65 és 74 éves nők és férfiak között a gyakoriság kb. 5 százalék, a 85 éven felülieknek azonban kb. a fele szenvedhet ebben a betegségben. Nagyon fontos megjegyezni, hogy az Alzheimer-kór nem normális következménye az öregedésnek.

  Az Alzheimer-kór tünetei

  Az Alzheimer-kór lassan kezdődik. Eleinte csak enyhe feledékenység a tünet. A korai stádiumban a betegeknek gondjuk van a rövidtávú emlékezéssel, nem jut eszükbe pl. az ismerőseik neve, vagy egy egyszerű matematikai feladat megoldása nagy nehézséget jelenthet. A betegség előrehaladtával a feledékenység egyre jobban befolyásolja a mindennapi életet. A közepesen súlyos állapotban a beteg elfelejtkezhet elvégezni alaptevékenységeket, pl. fogmosás, fésülködés. Nem gondolkodik tisztán, problémája lesz a beszéddel, a megértéssel, az írással vagy az olvasással. Később a beteg idegessé, ingerlékennyé, vagy akár agresszívvé is válhat, nem talál haza, és otthonától távolra is elbolyonghat. Végső stádiumban teljes felügyelet szükséges.

  alzheimer

  Az Alzheimer-kór diagnosztikája

  Jelenleg kb. 90 százalékos pontossággal diagnosztizálható az Alzheimer-kór.
  A diagnózis felállításának eszközei:

  • a beteg részletes kikérdezése
  • laboratóriumi vizsgálatok (kizárására egyéb belgyógyászati megbetegedéseknek, melyek szintén szellemi leépülést okozhatnak)
  • a memória, a problémamegoldó képesség, a számolási, összpontosítási, és nyelvi készségek vizsgálata
  • az agy vizsgálata képalkotó módszerekkel (CT, MRI)

  A kezelés elmaradásának következményei

  A kezelés elmaradásával az életminőség romlik, és a súlyos állapot várhatóan gyorsabban alakul ki a kezelt betegekhez képest.

  Az Alzheimer-kór kezelése

  Mivel ma még nem ismert a betegség kialakulásának mechanizmusa, oki kezelés sem lehetséges, amely a betegséget meggyógyíthatná. A gyógyszeres kezelés az ingerület átvivő anyagok szintjének beállításán, valamint az izgalmi idegi ingerület átvitel kóros kiváltódásának csökkentésén alapul. A gyors hanyatlás lassítható, a szükséges képességek és az önálló életvitel tovább megőrizhetőek.

  Az állapot súlyosságától függően alkalmazhatók továbbá a pszichés tüneteket, magatartászavarokat enyhítő gyógyszerek.

  Egyes kutatások azt jelzik, hogy a beteg állapotának romlása egyes vitaminok (D, E és B vitaminok), omega-3 zsírsavak, és az agyi oxigénellátást javító gyógynövények segítségével lassítható.


  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont neurológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.