2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Színtévesztés, színvakság

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.21., kedd

  Színtévesztés és színvakság alatt olyan öröklődő látászavart értünk, amikor a színérzékelő csapok valamelyike kevesebb, gyengébben működik, vagy teljesen hiányzik. Színlátási zavarokat okozhatnak különböző szembetegségek is, amelyek az idegsejteket, látópályát károsítják. Amennyiben valamelyik szín érzékelése csak csökken, színtévesztésről, ha teljesen kiesett, színvakságról beszélünk.

  Az emberi szemben, a látóhártyában (retina) található két féle fényérzékelő sejt közül a „csapok” képesek a színeket felismerni, ezek a sárgafolt (macula lutea) területén helyezkednek el. Az ettől perifériásabban található „pálcikák” a szürkületi látásért felelősek, a fekete-fehér különböző árnyalatait ismerik fel. A különböző csapok három alapszín felismerésére képesek: vörös, zöld és kék. A különböző színárnyalatok felismerése e három alapszín keveréséből alakul ki. A tökéletes színlátáshoz a különböző színeket felismerő csapok megfelelő aránya és tökéletes működése szükséges.

  b2_szintevesztes

  A színtévesztés és a színvakság tünetei

  Leggyakoribb a vörös és zöld szín felismerési zavara, ezt vörös/zöld színtévesztésnek nevezzük. A kék színt érintő színtévesztés, színvakság (tritanomalia, tritanopia) ritka, az ebben szenvedők a kék/sárga színt különítik el nehezen.

  Vörös/zöld színtévesztés esetén, ha a vöröset érzékelő sejtek működése gyengült vagy hiányzik, vörös színtévesztésről vagy színvakságról (protanomalia ill. protanopia) beszélünk. A zöld szín felismerési nehézsége esetén zöld színtévesztésről vagy színvakságról (deuteranomalia ill. deuteranopia) van szó.

  A színtévesztésben szenvedő az érintett színt halványabbnak látja, a környezetétől nehezen különíti el. A színvak az érintett színt szürkésnek látja.

  Teljes színvakság esetén, amely ritka, mindhárom színérzékelő sejt, a macula lutea hiányzik. Ebben az esetben a látásélesség is igen gyenge a sárgafolt hiánya miatt.

  A színtévesztés és a színvakság okai

  A színtévesztés nemhez kötötten öröklődik, a női X kromoszóma viszi tovább. Emiatt férfiaknál jóval gyakoribb (8% körüli), nekik XY nemi kromoszómájuk van, az X kromoszóma hibáját nincs ami korrigálja. A nők XX kromoszómájából a hibás gént a második, normál X kromoszóma korrigálni tudja, náluk a színtévesztés 0,3-0,5% körüli. Csak színtévesztő apa és hibás gént hordozó anya leánygyermeke lesz színtévesztő. Színtévesztő apa hibás X kromoszómáját leánygyermeke örökíti tovább saját fiú utódjára.

  A színtévesztés és a színvakság diagnosztikája

  A színtévesztés igen gyakran csak szűrővizsgálat alkalmával derül ki, ugyanis a színtévesztő kisgyermekkortól megtanulja a különböző, általa látott színárnyalatok megnevezését, nem érzi, hogy rosszul látja a színeket.

  A színlátás vizsgálata a „pöttyös táblák” (pseudoisochromaticus táblák) segítségével történik, amelyekben az elrejtett színes számokat, ábrákat a színtévesztő nehezen, vagy nem ismeri fel. A színtévesztés mértékének, súlyosságának pontosabb meghatározása színkeverés segítségével az anomaloszkóp nevű műszerrel végezhető. A vizsgálatnak egy előre beállított nátrium-sárga színt kell kikevernie, amely a készülék látóterének egyik felében látható. A vörös tévesztő több vöröset, a zöld tévesztő több zöldet használ a kívánt színárnyalat kikeveréséhez. Az arányt egy egyenlet fejezi ki.
  Mivel bizonyos foglalkozások jó színlátáshoz kötöttek, mint pl. a villanyszerelő, elektroműszerész, textiltervező, hivatásos gépjárművezető stb., ezért tanácsos a gyermekek ilyen irányú szűrését is elvégezni iskolás korban, még pályaválasztás előtt.

  Fokozott figyelmet igényelnek azok a gyermekek, akik családjában előfordult színtévesztés (bár a tapasztalat szerint gyakran akkor derül ki, hogy a nagypapa színtévesztő volt, amikor az unoka hasonló hiányosságára fény derül).

  A színtévesztés és a színvakság kezelése

  A színtévesztés egy állapot, nem gyógyítható. Léteznek olyan szemüvegek, amelyek arra az időre, amíg fenn van a szemüveg, a normálhoz igen közeli színlátást biztosítanak, de használatuk nehézkes, nem terjedt el.

  A leírás a Budai Egészségközpont szemész szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.