2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Chlamydia

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.27., hétfő

  A Chlamydia trachomatis egy olyan „parazita” jellegű baktérium, amely saját energiatermelő-rendszer híján csak a megtámadott gazdasejtben képes életben maradni, arra teljesen ráutalva. Az általa okozott betegségek palettája igen széles, jóllehet, az európai emberek számára ezek közül csak néhányak (húgycsőgyulladás, méhnyak-gyulladás, kismedencei gyulladás) ismeretesek.

  Az egyik leggyakoribb STD (szexuális úton terjedő) kórokozóról van szó, amelynek jelentőségét többek közt az adja, hogy az igen sokszor „néma” fertőzés következtében a női eredetű meddőségek nagy százalékát adja.

  worried-woman

  A Chlamydia típusai

  A Chlamydia trachomatisnak több szerotípusa ismert, melyek a különböző megbetegedések kialakításáért felelősek. Így például az A, B, C típusok okozzák az elsősorban Észak-Afrikában, Délkelet-Ázsiában előforduló trachoma nevű kórképet (innen egyébként a kórokozó neve). Ez a szemek váladékozásával, a kötőhártya és a szaruhártya gyulladásával, kifekélyesedésével, a szemhéjak deformálódásával járó betegség, mely nagyon sok esetben évek alatt teljes vaksághoz vezethet.

  A D-K szerotípusok a felelősek a fentebb már említett, nálunk is jól ismert urológiai és nőgyógyászati kórképekért. Statisztikák szerint, a 20-25 éves korosztály tagjai közül legalább minden harmadik már jó eséllyel átesett legalább egyszer a fertőzésen. Mivel sokszor nem, vagy csak nagyon enyhe tüneteket okoz, ráadásul sokan szégyellik a nemi szerveiket érintő betegségeket, nem kerül sem felismerésre, sem kezelésre, így hamar kiújulhat, illetve másokat is fertőzhet. Érdemes tudni, hogy a Chlamydia nem csupán nemi úton, de az alapvető higiéniás szabályok be nem tartásával is terjedhetnek.

  A Chlamydia tünetei

  Amennyiben a fertőzés tünetekkel jár, azok természetesen az érintett régióra jellegzetesek: húgycsőgyulladás esetén fájdalmas vizelés, a húgycsőből sárgás-átlátszó váladék ürülése, reggelente a húgycsőnyílás szélén megjelenő száradó váladék, a bőr lobossága. Nőknél a hüvely és a méhnyak gyulladása sárgás folyással, közösüléskor jelentkező fájdalommal, alhasi fájdalommal, súlyosabb esetben lázzal társul.

  Ezek a szerotípusok is okozhatnak a trachomához hasonló, de annál enyhébb szemészeti panaszokat: kötőhártya-gyulladás, a szemek váladékozása, ugyanakkor ez a típusú fertőzés vaksághoz nem vezet. Ilyenkor a kórokozó minden esetben a fertőzött nemi szervről érintés útján kerül át a szembe.

  A női nem tagjainak Chlamydiával történő fertőzöttsége nem csupán a szövődményként gyakran kialakuló meddőség miatt fontos, hanem azért is, mert egy esetleges terhesség esetén a szülőcsatornán áthaladó magzat fertőződhet a baktériummal és ez időnként komoly megbetegedéseket okozhat nála is. Ilyen többek közt az újszülöttek gennyes szemgyulladása, mely 2-25 nappal a születés után jelentkezik, kétoldali gennyes kötőhártya-gyulladással, s ez bizony néha vaksághoz is vezethet. Emellett a kicsik fertőződése akár nehézlégzéssel, köhögéssel járó tüdőgyulladást is eredményezhet.

  Az L szerotípusok elsősorban Dél-Amerikában és Észak-Afrikában okozzák a lymphogranuloma venerum nevű kórképet, amely a nemi szervek gyulladásával, kifekélyesedésével, s a környéki nyirokcsomók gyulladásával, esetleg gennyes sipolyképződésével járnak, hegesedéseket hátrahagyva.

  A Chlamydia diagnosztikája

  A Chlamydia trachomatis diagnosztizálása többféle módon történhet: az érintett területről levett mintából (váladék) a kórokozó kitenyésztése (ebben az esetben csak az életképes mikrobák kerülhetnek felismerésre), vagy egyszerű vérvételt követően, a vérben keringő specifikus ellenanyagok detektálásával. Ez utóbbi jóval elterjedtebb, hatékonyabb, és gyorsabb eljárás, a rutin szűrésekre is alkalmas. Ugyanakkor, a tüneteket nem okozó fertőzések során nem mindig sikeres, ilyenkor – gyanú esetén – egyéb molekuláris biológiai technikák kerülnek bevetésre.

  A Chlamydia kezelése

  A betegség kezelése antibiotikumokkal történik, melynek adagolását minden esetben szakorvos határozza meg. Nagyon fontos a partner kezelése is, ellenkező esetben rövid idő múlva ismét „visszaszerezhető” a parazita. A szemgyulladások terápiájára speciális szemcseppek állnak rendelkezésre.


  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.