2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Fáradtság, fáradékonyság

  Májusi kedvezmények - Lépjen a gyógyulás útjára!

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.27., hétfő

  A fáradtság fiziológiás tünet is lehet, ilyenkor a szervezet védekező reakciójáról van szó, pihenésre kényszerülünk a túlzott kimerülés kivédésére. A tünet hátterében a fiziológiás ok (fizikai vagy szellemi megtehelés, alváshiány, terhesség) mellett állhat patológiás ok, betegség is és beszélhetünk még krónikus fáradtság szindrómáról.

  b_faradekonysag

  Milyen betegség tünete lehet?

  Sokszor a nem megfelelő életmód okozza a fáradtságot: az alváshiány, rendszertelen alvás, a fizikai aktivitás hiánya, tétlenség, unalom vagy túl sok serkentő, kávé vagy alkohol fogyasztása, a nikotinabuzus. A nem megfelelő táplálkozás, túl zsíros ételek fogyasztása, fokozódó túlsúly, elhízás és az ellenkezője túl hosszú, nem megfelelő fogyókúra, alultápláltság, vitaminhány (pl. D-vitamin hiány) és folyadékhiány is járhatnak fáradékonyságggal, gyengeséggel.

  A felszívódási zavarokban, mint pl. a cöliákia (lisztérzékenység, gluténérzékenység) szintén tápanyag , ásványi anyag (pl. magnézium, cink) és vitaminhiány alakul ki. A cukorbetegség bevezető és kísérő tünete is lehet ez. Nagyon jellemző tünete a pajzsmirigybetegségeknek, a pajzsmirigy alulműködésnek (hipotireózisnak) és az autoimmun pajzsmirigygyulladásnak (Hashimoto tireoiditis). Más autoimmun betegségeket is jellemez a tünet. Gyakori ok a krónikus vérszegénység, vashiány is, súlyosabb esetben szédülés, ájulás is kísérheti; más vérképzőszervi betegségnél (leukémia, limfóma) is előfordul. Okozhatják akut, lázzal járó fertőző betegség (pl. influenza, akut fertőző májgyulladás, mononukleosis) vagy krónikus fertőzések (TBC, AIDS, Lyme-kór, stb.). 

  Egyes szervek krónikus megbetegedését kísérheti, mint krónikus szívelégtelenség, veseelégetelenség, krónikus májgyulladás (a krónikus C vírus májgyulladásnak - C vírus hepatitisnek gyakran az egyetlen tünete lehet a fáradékonyság), májzsugorodás, krónikus tüdőbetegség, stb. Daganatos betegségeknél fokozódó gyengeség és fogyás kísérheti.

  A pszichés betegségek közül, főként a depresszió jár fáradékonysággal.

  Számos gyógyszer (pl. nyugtatók, antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentők, allergia elleni gyógyszerek, kemoterápiás szerek) mellékhatása lehet fáradtság, gyengeség. A krónikus fáradtság szindróma régóta ismert tünetegyüttes, előfordulása fokozatosan növekszik. Szervi megbetegedés és pszichiátriai kórképek kizárhatók. Elsősorban pszichés eredetűnek tartjuk, de mivel gyakran vírusfertőzésre jellemző, influenzaszerű tünetekkel indul, így egyes vírusok (főként az Epstein-Barr vírus - EBV) más kórokozók (pl. a Lyme-kór okozója a Borrelia burgdorferi) is felmerülnek etiológiai tényezőként, a legvalószínűbb, hogy multifaktoriális (genetikai, immunológiai, endokrinológiai, metabolikus, infektológiai és pszichés) eredetű lehet.

  A fáradékonyság kivizsgálása

  A kivizsgálásnál a beteg kikerdezését (melyből kiderül az életmód, étekezési szokások, alvási zavarok, fizikai aktivitás, stb.) és fizikális vizsgálatát (a sápadtság vérszegénységre, a vizenyős lábak szív- vagy veseelégtelenségre, a golyva pajzsmirigybetegségreutahatnak, stb.) követően laborvizsgálatok történnek (májfunkció, vesefunkció, ionok, vércukor, vasszint, vérkép, szükség esetén speciális laborok: hormonszintek, autoimmun ellenanyagok, vírus szerológia stb.) és EKG, képalkotó vizsgálatok (ultarhang, röntgen, CT, MR), majd a szükséges szakorvosi vizsgálatok. Alvászavar esetén alvásdiagnosztikai kivizsgálás szükséges.

  A fáradékonyság kezelése

  Az egészséges életmód, egészséges táplálkozás, rendszeres fizikai aktivitás még szervi betegségek esetén is gyógyító hatású lehet, pl. a túlsúly esetén a fogyással megszűnhet a magas vérnyomás, javul a szívelégtelenség, a magas vérzsírszint, a cukorbetegség, a zsírmáj, az izületi beteségek és megelőhetők egyes daganatos betegségek is. Mérsékelni kell az alkoholfogyasztást és véglelgesen megszüntetni a dohányzást. Minőségi alvást kell biztosítani. Gyógyszermellékhatás esetén elég a szer elhagyása. Amennyiben más szervi betegség derül ki, lehetőség szerint oki kezelést alkalmazunk. A krónikus fáradtság szindrómában a gyakran alkalmazott antidepresszánsok hatástalanok, erdményhez vezethet az életmódváltás, rendszeres fizikai aktivitás, egyes tünetek kezelése és pszichoterápia.

  Milyen orvoshoz forduljon?

  A kivizsgálást háziorvos vagy belgyógyász indítja és szükség esetén különböző szakorvosokhoz (infektológus, kardiológus, endokrinológus, immunológus, pszichiáter, stb.) irányítja a betegeget.


  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.