2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Ételallergia

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.07.02., kedd

  Az ételallergia az immunrendszer túlzott reakciója, olyan anyagokra, amelyek az egészséges embernél semmilyen reakciót nem keltenek. A leggyakoribb allergének az élelmiszerek mellet a pollen (pl. parlagfű), gyógyszerek, állati szőrök, poratka, nehézfémek. A klasszikus allergia elsődleges oka az az immunreakció, amelyben hízósejtek és IgE antitestek vesznek részt. Bármilyen anyagot, ami antitest-termelést vált ki, antigénnek nevezünk. Azokat az anyagokat pedig, amelyek antitest termelést és további immunreakciókat (allergiás reakció) váltanak ki, allergéneknek nevezzük.

  Minden allergén egyben antigén is. Az elmúlt évtizedekben az allergiás megbetegedések előfordulási gyakorisága ijesztő ütemben nőtt. Táplálékallergiában, gyógyszerérzékenységben körülbelül a lakosság két százaléka érintett. Mivel egy-egy betegnél többfajta túlérzékenységi reakció is megjelenhet, ezek alapján a magyarországi allergiások számát általában 30% körülire becsülik.

  ételallergia2

  Az ételallergia okai

  Az allergiára jellemző a több génes öröklődés és a halmozott családi előfordulás. A hajlamos egyénben már korán megkezdődik az érzékenység kialakulása. A stressz, is hozzájárul az allergiás esetek legújabb kori szaporodásához, hiszen tartós stresszhelyzetben felborul a szervezet immunrendszere és növekedhet az allergiás reakciókra való készsége. Leggyakoribb táplálkozási allergének a tej, tojás, dió. Leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszerek még: szójafehérje, gabonafélék, földimogyoró, zeller, sárgarépa petrezselyem, eper, dinnye. Ismerünk keresztallergiát is.

  Akkor beszélünk keresztallergiáról, ha a szervezet a különböző allergizáló fehérjéket azonosként ismer fel. Ez azt jelenti, hogy egy, az eredeti allergizáló fehérjéhez hasonló másik fehérje is kiváltja az immunválaszt. Keresztallergiát okozhatnak: tehéntejfehérje a marhahússal vagy tojásfehérje a szárnyasokkal, továbbá pl. a tenger gyümölcsei - különböző eredetű halak, kagylók, rákok, tintahal, polip - erős keresztreakciót mutatnak egymással. Az étel allergia különbözik a tejcukor érzékenységként ismert enzim hiánytól, a laktóz érzékenységtől és különbözik a napjainkban egyre elterjedtebb táplálék intolerancia folyamatától is, amelynek az alapfolyamata az immunológiai eredetű IgG alapú gyulladás.

  Az ételallergia tünetei

  Táplálék allergia esetén többnyire kiütés, duzzanat, hányás, hasmenés jelentkezik, a nyers zöldség vagy gyümölcs fogyasztásakor az évadtól függetlenül bármikor.

  • Bőrtünetek: kiütés, bőrgyulladás, ekcéma jelenik meg.

  • Idegrendszeri tünetek: viselkedészavar, alvászavarmigrén, fáradékonyság színezheti a kórképet.

  • Vérképzőszervi tünetek: bőr- vagy nyálkahártyavérzések, vashiányos vérszegénység a gyulladásos bélelváltozás okozta felszívódási zavar eredménye lehet.

  Az ételallergia diagnosztikája

  A panaszok részben emésztőszervi jellegűek, ilyenkor gasztroenterológust keres fel a páciens, részben bőrgyógyászati jellegűek, ekkor bőrgyógyászhoz fordulunk. Az ételallergia okozta tünetek gyakran túlságosan általánosak, ilyenkor a góckutatás, ill. a leggyakoribb gasztroenterológiai kórképek kivizsgálása irányában kezdődik el a diagnosztikus tevékenység, amelynek részét képezik a vérvizsgálattal végezhető IgE alapú táplálék allergia vizsgálatok.

  Az ételallergia kezelése

  Mint az allergiás kórképek esetében, elsősorban az allergén -allergiát kiváltó tényező - kerüléséből áll a kezelés. Ma már kötelező (lenne) minden élelmiszeren olvashatóan feltüntetni a leggyakoribb allergéneket. Sokat segíthet a korszerű bélflóra javítását szolgáló kezelés. Gyógyszeres allergia elleni készítmények tüneti kezelést jelentenek.


  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont allergológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.