Az ételallergia okai
Az allergiára jellemző a több génes öröklődés és a halmozott családi előfordulás. A hajlamos egyénben már korán megkezdődik az érzékenység kialakulása. A stressz, is hozzájárul az allergiás esetek legújabb kori szaporodásához, hiszen tartós stresszhelyzetben felborul a szervezet immunrendszere és növekedhet az allergiás reakciókra való készsége. Leggyakoribb táplálkozási allergének a tej, tojás, dió. Leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszerek még: szójafehérje, gabonafélék, földimogyoró, zeller, sárgarépa petrezselyem, eper, dinnye. Ismerünk keresztallergiát is.
Akkor beszélünk keresztallergiáról, ha a szervezet a különböző allergizáló fehérjéket azonosként ismer fel. Ez azt jelenti, hogy egy, az eredeti allergizáló fehérjéhez hasonló másik fehérje is kiváltja az immunválaszt. Keresztallergiát okozhatnak: tehéntejfehérje a marhahússal vagy tojásfehérje a szárnyasokkal, továbbá pl. a tenger gyümölcsei - különböző eredetű halak, kagylók, rákok, tintahal, polip - erős keresztreakciót mutatnak egymással. Az étel allergia különbözik a tejcukor érzékenységként ismert enzim hiánytól, a laktóz érzékenységtől és különbözik a napjainkban egyre elterjedtebb táplálék intolerancia folyamatától is, amelynek az alapfolyamata az immunológiai eredetű IgG alapú gyulladás.
Az ételallergia tünetei
Táplálék allergia esetén többnyire kiütés, duzzanat, hányás, hasmenés jelentkezik, a nyers zöldség vagy gyümölcs fogyasztásakor az évadtól függetlenül bármikor.
-
Bőrtünetek: kiütés, bőrgyulladás, ekcéma jelenik meg.
-
Idegrendszeri tünetek: viselkedészavar, alvászavar, migrén, fáradékonyság színezheti a kórképet.
-
Vérképzőszervi tünetek: bőr- vagy nyálkahártyavérzések, vashiányos vérszegénység a gyulladásos bélelváltozás okozta felszívódási zavar eredménye lehet.
Az ételallergia diagnosztikája
A panaszok részben emésztőszervi jellegűek, ilyenkor gasztroenterológust keres fel a páciens, részben bőrgyógyászati jellegűek, ekkor bőrgyógyászhoz fordulunk. Az ételallergia okozta tünetek gyakran túlságosan általánosak, ilyenkor a góckutatás, ill. a leggyakoribb gasztroenterológiai kórképek kivizsgálása irányában kezdődik el a diagnosztikus tevékenység, amelynek részét képezik a vérvizsgálattal végezhető IgE alapú táplálék allergia vizsgálatok.
Az ételallergia kezelése
Mint az allergiás kórképek esetében, elsősorban az allergén -allergiát kiváltó tényező - kerüléséből áll a kezelés. Ma már kötelező (lenne) minden élelmiszeren olvashatóan feltüntetni a leggyakoribb allergéneket. Sokat segíthet a korszerű bélflóra javítását szolgáló kezelés. Gyógyszeres allergia elleni készítmények tüneti kezelést jelentenek.
Kapcsolódó cikkek