2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Így fokozza a teljesítményt a sportspecifikus táplálkozás

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-09-13

    Wolher Veronika, intézetünk dietetikusa szerint a sportspecifikus táplálkozás tulajdonképpen egy folyamat, ami az amatőr vagy profi sportolók igényeinek leginkább megfelelő teljesítményfokozó étrend kidolgozását jelenti. Ismerjék meg a konzultációk állomásait és a dietetikában rejlő lehetőségeket! 

    Wolher Veronika dietetikus
    Wolher Veronika, a Budai Egészségközpont dietetikusa

    Miben tér el a sportspecifikus tanácsadás a „hétköznapi” dietetikától? Hogyan segítheti a sportolók teljesítménynövelését a megfelelő táplálkozás?

    A sportspecifikus dietetika figyelembe veszi a sportolói igényeket. A maximális teljesítmény elérésére fókuszálunk, amihez hozzásegít a megfelelő táplálkozás beállítása is. 

    Vannak sportágak, ahol a cél a sportolók erejének, sebességének növelése, másoknál a robbanékonyság fokozása, megint másoknál a flexibilitás. Ugyanakkor figyelembe kell venni sok más dolog mellett az edzés/verseny körülményeit, a távot, az intenzitást, az időtartamot, a frissítési körülményeket, a hidratációs stratégiát, a regenerációt, az utazást például egy versenyre, vagy ha a sportoló edzőtárban van, de a nőknél még a menstruációs ciklust is, a gyerekeknél pedig az optimális fejlődést a terhelés mellett. A sportspecifikus táplálkozás beállításával ezeket a tényezőket tudjuk finomra hangolni, hogy az étrend hozzájáruljon a teljesítmény maximalizálásához és az egészségi állapot megtartásához.

    Emellett a testtömeg, a testösszetétel számos sportágban a teljesítmény meghatározója. Gondolhatunk itt a súlycsoportos, az esztétikai sportágakra, de ez még az úszóknál is egy kritikus pont lehet. Ezért az antropometria is szerves része egy sportspecifikus dietetikai tanácsadásnak. A rendszeres testösszetételméréssel monitorozzuk, hogy az edzés és a táplálkozási stratégia optimálisan van-e felépítve, illetve az egészségi állapot nyomon követése is kiemelt fontosságú.

    Wolher Veronika sportdietetika

    Létezik univerzális étrend egy-egy sportoló számára, vagy mindig egyéni táplálkozástanácsadásban érdemes gondolkodni?

    A leghatékonyabb mindig az egyénre szabott táplálkozás beállítása. Ebben az esetben az egyéni célok állnak a fókuszban. Itt figyelembe tudjuk venni a speciális, egyéni igényeket is, ha esetleg egy betegség, egy ételintolerancia vagy -allergia is társul a sportoló mindennapjaihoz, és külön hangsúly tudunk fektetni a nyersanyagválogatáson belül a nem kedvelt élelmiszerek kicserélésére, helyettesítésére is. Az egyénre szabott sportspecifikus táplálkozás beállításakor figyelünk a terhelés intenzitására, az edzés időtartamára, gyakoriságára, a posztra, ahol a játékos játszik, a felkészülés és a versenyidőszak ütemezésére, a szezonalitásra és a napi rutinra is.

    Mely sportágak képviselői fordulnak meg leggyakrabban a tanácsadáson?

    Szerencsére egyre elterjedtebb a sportolók körében, hogy a helyesen beállított táplálkozás teljesítményfokozó hatású, mindamellett, hogy egészségi állapotuk megőrzése is egy fontos cél. Egyre többen törekednek arra, hogy a táplálkozással is maximalizálják a sportteljesítményüket. Amatőr és profi sportolók is igénybe veszik a sportspecifikus dietetikai tanácsadást. Dolgoztam együtt több kajakossal, párbajtőrözővel, úszóval, tornásszal, triatlonossal, kézilabdással, labdarugóval és súlyemelővel is. A korcsoport is elég változatos, kért már segítséget gyermek, utánpótlás korosztály és szenior sportoló is. Elmondhatom, hogy egyre inkább tudatosak ilyen téren is sportolók. 

    Wolher Veronika, dietetikai tanácsadás

    Hogyan zajlik a sportspecifikus dietetikai konzultáció?

    Egy sportspecifikus dietetikai tanácsadás legtöbbször nem egyszeri találkozáson alapul, ez egy folyamat. A célom, hogy a sportoló elsajátítsa az egészségét leginkább támogató, a sportteljesítményét fokozó, az ő igényeinek leginkább megfelelő, kiegyensúlyozott, változatos étrendet, és később önállóan is boldoguljon, hogy ezzel hosszú távon meg tudja tartani egészségi állapotát a maximális teljesítmény elérése mellett.

    Az első alkalommal történő konzultáción táplálkozási kórtörténet vizsgálata, teljeskörű táplálkozási és fizikai aktivitási anamnézis, táplálkozási hibák feltárása-kiértékelése zajlik, illetve az edzésekhez/versenyhez illesztett táplálkozási tanácsadással egybekötött tápláltsági állapotfelmérések és antropometriai vizsgálatok történnek.

    A második alkalomtól kezdve, a kontrollvizsgálatok során táplálkozási attitűdök és a teljesítményben bekövetkező változások visszacsatolása, táplálkozási hibák korrigálása, jövőben célok kitűzése, a kiértékelt adatok átadása, elemzések eredményeinek átbeszélése, 3 napos táplálkozási és fizikai aktivitási napló felvétele, étrendi hibák javítása, tápláltsági állapot nyomon követése, antropometriai vizsgálatok, szükség esetén sportspecifikus táplálkozási tanácsadás kiegészítése, felmerülő problémák átbeszélése történik.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont