2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Laktózintolerancia (laktózérzékenység)

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.04.29., hétfő

  A laktóz (tejcukor) a tejben, tejtermékekben található cukor. A vékonybélben történő lebontásához a szervezet által termelt laktáz enzimre van szükség. A laktózérzékenység (laktózintolerancia, tejcukorérzékenység) oka az enzim elégtelen vagy hiányos termelése.

  Laktózintolerancia vizsgálat a Budai Egészségközpontban

  Laktózintolerancia okai

  A veleszületett (congenitalis) laktózintolerancia igen ritka betegség. A csecsemő már a szoptatás megkezdésekor hasmenéssel reagál, elmarad a fejlődésben. A tünetek miatt a csecsemő gyermek-gasztroenterológushoz kerül és a genetikai vizsgálat igazolja az öröklött problémát.

  Az elsődleges (primer) laktózintolerancia hátterében genetikai okok állnak. Ha fennáll a tejcukorérzékenység gyanúja, akkor genetikai laboratóriumi vizsgálat szükséges.

  A másodlagos (szekunder) vagy szerzett laktózérzékenység hátterében valamilyen más betegség áll, mint pl. gluténérzékenység, Crohn-betegség, fertőzés vagy akár a vékonybélflóra kóros megváltozása. Az eredeti probléma kezelésével a laktózérzékenység is megszűnik. 
  Ha a páciens arra gyanakszik, hogy laktózérzékeny, akkor sem szabad önmagát diagnosztizálni, mivel ezekben az esetekben nem derül fény az eredeti betegségre, ezért az kezeletlenül marad és súlyosabb szövődmények is kialakulhatnak idővel. Ilyenkor mindig érdemes gasztroenterológushoz fordulni

  A laktózintolerancia tünetei

  A tejcukorbontó laktáz enzim hiányában a laktóz emésztetlenül halad át a vékonybélen, majd a vastagbélben élő baktériumok kezdik meg a lebontást (fermentációt), ami a következő tünetekkel járhat:

  • felfúvódás, puffadás, fokozott bélgáztermelődés
  • köldök körüli hasi görcsök
  • hasmenés
  • hányinger, hányás

  A laktózintolerancia diagnózisa

  A laktáz-genetikai vizsgálat során az úgynevezett CC, CT és TT genotípusokat különböztetik meg. Ha az eredmények alapján CC genotípusba tartozik valaki, akkor az a páciens laktózintoleráns (laktózérzékeny).

  A laktózzal végzett hidrogén kilégzési teszt során a páciens laktózt fogyaszt és közben meghatározott időközönként egy műszerbe kell fújnia. A kilélegzett levegő hidrogén tartalmát mérve felállítható a diagnózis.

  Régebben a diagnózis felállítása laktóz fogyasztását követő vérvételekkel történt, mely során a vércukorszint emelkedését figyelték. Ha az emelkedés elmaradt, akkor a pozitív volt az eredmény.

  Laktózintolerancia vizsgálat a Budai Egészségközpontban

  Laktózérzékenység kezelése

  Az elsődleges laktózintolerancia nem gyógyítható. Egyénenként változik, hogy milyen mértékben képes a szervezet tolerálni a laktózt, de a páciensnek kerülnie kell a tejcukrot tartalmazó élelmiszereket. Ha mégis laktóztartalmú ételt fogyaszt, akkor szájon át bevehető laktáz-enzim tartalmú gyógyszerekkel megelőzhetőek a tünetek. Az érintetteknek dietetikus szakember által összeállított étrend javasolt, hogy táplálkozása kiegyensúlyozott maradjon. Fontos tudni, hogy nemcsak a tehéntej, hanem a kecske- és juhtej is tartalmaz laktózt.

  A másodlagos laktózintolerancia esetén a gasztroenterológiai kivizsgálás feltárja az okot és annak kezelése szükséges. A kiváltó ok megszüntetéséig itt is fontos a laktózmentes diéta és laktáz-enzimet tartalmazó tablettát is lehet használni.

  A leírás Dr. Demeter Pál PhD gasztroenterológus főorvos közreműködésével készült el.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.