2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Herevízsérv (hydrocele)

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.24., péntek

  A herevízsérv (hydrocele) a hereburokban összegyűlt folyadékgyülem, mely gyermekkorban legtöbbször veleszületett jelenség és egy éves korra magától megszűnik. Előfordul idősebb, felnőttkori kialakulása is, mely mögött rengeteg kiváltó tényező állhat. Általában nem okoz fájdalmat sem szövődményeket, de fontos, hogy felkeressük vele az urológus szakorvost, hogy pontos diagnózist kaphassunk.

  Herevízsérv tünetei és szövődményei

  Gyakran a betegség egyetlen tünete az egyik vagy mindkét here fájdalmatlan megdagadása. Sok esetben azonban fájdalmat, nyomásérzetet, visszatérő lágyéktáji fertőzéseket okozhat. Ha sokáig kezeletlen marad a panaszos herevízsérv, akkor hosszú távon késői következményként herekárosodás is bekövetkezhet.

  Herevízsérv kialakulásának oka

  A here körüli burkok által termelt folyadék felhalmozódását előidézheti veleszületett rendellenesség, gyulladás, sérülés, daganat, de sokszor ismeretlen marad a kiváltó ok. A herevízsérv nem összekeverendő a heresérvvel, ami a lágyéksérvek közé tartozik, és aminek esetében a has-kismedencei szövetek és szervek egy része a lágyékcsatornán keresztül átcsúszik a herezacskóba is.

  A herevízsérv vizsgálata

  Az urológus a páciens kikérdezése után a here fizikális és ultrahangos vizsgálatát végzi el. Ilyenkor az orvos meggyőződik arról, hogy valóban herevízsérv alakult-e ki.

  Herevízsérv kezelése

  A gyakorlatban a herevízsérv kezelésében kétféle eljárási módszer létezik. Az egyik a folyadékgyülem leszívása, a másik lehetőség a műtéti megoldás. Előbbi esetén injekciós tű és fecskendő segítségével távolítható el a folyadék. Ez a beavatkozás csak rövid távú eredményt hoz, mivel a folyadék gyorsan utántermelődik, illetve még ultrahangos célzás ellenére is sérülhetnek komoly erek, képletek, mely kapcsán a here elhalhat. Bár egy herevízsérv műtét sem teljesen veszélytelen, de mégis a panasz visszatértének valószínűsége alacsonyabb a leszívásos módszerhez képest. Továbbá a jobb anatómiai tájékozódás miatt is leggyakrabban ezzel a beavatkozással kezelik a pácienst az urológusok. A herevízsérv műtétnek is különféle kivitelezési típusait alkalmazhatják, függően a herevízsérv burkának nagyságától és az anatómiai adottságoktól. Amennyiben műtétre kerül sor, kérdezze bátran urológusát a lehetséges eljárásmódokról.

  A leírás a Budai Egészségközpont urológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.