Szalmonella
A szalmonella egy gram negatív, pálcikaalakú baktérium, mely hasmenéses kórképeket okoz az emberben. Fő beosztásuk alapján az egyik csoportot a hastífuszt okozó (Salmonella typhi és paratyphi) baktériumok, a másik csoportot a szalmonella enteritist okozó (Salmonella enteritidis és typhimurium) alkotják. A szalmonella enteritisek a leggyakoribb baktériumok okozta hasmenések.
Salmonella enteritis
A szalmonellás hasmenés hazánkban főleg a nyári hónapokban gyakran előforduló betegség, melyet főleg a háztáji szárnyasok ürülékével, tojásával, húsával terjed. Mélyhűtött szárnyasok felolvasztásakor a húslé is pl. tartalmazhat szalmonellát. A fertőzés viszonylag rövid, néhány órás - 3 napos inkubációs idő után okozza a kórképet: hasi görcsök, heves hasmenés, hányás.
Ilyen esetben a hastífusszal ellentétben nem vérből, hanem a székletből kell kimutatni a kórokozót. Az esetek túlnyomó részében a fertőzés csak egy-két napig tart és a legfőbb kezelési cél ez alatt a hányás, hasmenés során elvesztett folyadék és ionok pótlása. Idősek, gyermekek és immungyenge személyek esetén antibiotikus kezelés indokolt. A betegség megelőzése kapcsán ugyancsak a higiénés szabályok betartását lehet hangsúlyozni. Védőoltás a fertőzés ellen nem létezik.
A salmonella enteritis diagnosztikája
Hasmenéses betegségek kivizsgálásánál fizikális vizsgálat, labor- és székletvizsgálat szokott történni.
Hastífusz
A hastífusz emberről emberre átvihető betegség, melynek terjedéséért elsősorban a baktériumot tünetmentesen hordozók tehetők felelőssé. Afrikában, Dél-Amerikában, Közel- és a Távol-Keleten egyaránt előfordul, főleg szennyezett víz, gyümölcsök révén jut a bélrendszerbe. A tünetek néhány nap - egy hét lappangási idő után kezdődnek fokozatosan emelkedő, majd folyamatosan fennálló lázzal, fejfájással, zavartsággal, köhögéssel. Eleinte székrekedés lehet, majd a bélfertőzéseknél megszokott hasmenés csak a betegség második hetében alakul ki. A betegségnek súlyos szövődményei is lehetnek.
A hastífusz diagnosztikája
A hastífusz diagnózist laborértékek és beteg tünetei alapján állítják fel az orvosok. A fertőzés igazolása speciális vérvizsgálat segítségével történik. A betegség antibiotikumokkal jól kezelhető. Megelőzése egyrészt a 3-5 év védettséget adó védőoltással, illetve a higiénés szabályok betartásával, többek között palackozott víz fogyasztásával lehetséges.
Kapcsolódó cikkek
A leírás a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.
Forduljon szakembereinkhez!
A Budai Egészségközpontban öt helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.