2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Gócbetegség

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.03.05., kedd

  Gócbetegség alatt olyan folyamatot értünk, amelynek során egy adott szerv vagy szervrendszer megbetegedése a szervezet egy távolabbi pontján kialakult fertőzéses eredetű, idült gyulladásából származik. Leggyakrabban a felső légutakban és a fogak környékén alakul ki, de a szervezetben bárhol előfordulhat.

  A gócban baktériumok szaporodhatnak fel, amelyek a véráramba kerülve a szervezet csökkent ellenálló képességű területein megtapadnak, és azokat megbetegítik. A betegség kialakulásához nem feltétel a baktériumok jelenléte, az is elegendő, ha a kórokozók mérgező (toxikus) termékei érik el a véráram útján a távolabbi szerveket.

  gocbetegseg

  Gyakran antibiotikumos kezelés vagy beavatkozás, ill. műtét eredményezi az alaptünetek elmúlását. Mindig a beteg kora, állapota, betegségének súlyossága szabja meg a terápiát. A sikeres kezelés után gyakran hónapok telnek el, mire a betegség megszűnik.

  A gócbetegség tünetei

  • ismeretlen eredetű ízületi fájdalmak
  • krónikus vesegyulladás
  • krónikus vastagbél-gyulladás
  • foltos hajhullás
  • bőrön jelentkező kiütések, ekcéma
  • a szem különböző rétegeinek gyulladásai ( ínhártya, szivárványhártya, kötőhártya..)
  • allergiás tünetek
  • különböző szervek, szervrendszerek hosszú ideje tartó, ismeretlen eredetű megbetegedései.
  • fáradékonyság,
  • levertség,
  • alvászavar,
  • hőemelkedés,
  • vérszegénység,
  • idegesség

  Leggyakrabban előforduló gócok:

  • a fogak
  • a mandulák
  • a középfül
  • az orr melléküregei (arcüregek)
  • az epehólyag, gyomor-bélrendszeri gyulladások
  • a prosztata/petefészek

  Fogászati gócok

  Fontos tudnunk azt, hogy nem minden fogászati elváltozás viselkedik gócként! Ezeket a kórfolyamatokat csak akkor tekintjük gócnak, ha a szervezet egyéb területén olyan ismeretlen eredetű betegséget okoznak, amely gócbetegségnek tekinthető.

  A fog eredetű gócok aránya nagyon magas. Bármely olyan fog szerepelhet gócként, amelyben mély szuvasodás látható, a fogbél elhalt és a fogbél idült gyulladása áll fenn. A gyökér körül kialakult elváltozások, a fogágyban maradt betört gyökerek, letört fogak, nem megfelelően gyökértömött fogak szintén gócként szerepelhetnek. Gócbetegség okozója lehet a fogágyban maradt, nem előtört fog is (pl. bölcsességfogak).

  Krónikus ínygyulladás, fogágybetegség is lehet góc. Ezeket fogágyi (parodontális) gócnak nevezzük. Fogágybetegség során a fogak körül mély tasakok képződnek, amelyek rendkívül nehezen tarthatók tisztán. A tasakok mélyén elszaporodó baktériumok és toxinjaik szintén a véráramba kerülhetnek, és hozzájárulhatnak gócbetegség kialakulásához.

   Ha valamely betegség kapcsán felmerül fogászati góc jelenlétének gyanúja, akkor a szájüreg alapos átvizsgálása indokolt. Először ellenőrizzük a fogak vitalitását (él-e a foggyökér vagy sem), majd átvizsgáljuk a fogak koronai részét, megtekintjük, megtapintjuk az ínyt, speciális szonda segítségével ellenőrizzük, hogy vannak-e tasakok a fogak és az íny között. A fizikális vizsgálatot röntgenvizsgálat követi (általában áttekintő panoráma rtg. felvételt készítünk), ugyanis számos elváltozást kizárólag röntgenfilmen fedezhetünk fel. (pl.: gyökércsúcsi elváltozások, ciszták, áttörésben visszamaradt fogak, csonttasakok stb).

  A lehetőségeknek megfelelően igyekszünk olyan módszert alkalmazni, amely a gócos fogak megtartását célozza meg. Ennek érdekében gyökérkezeljük a fogat, megfelelően záró, csúcsig érő gyökértömést készítünk, esetleg sebészileg gyökércsúcs eltávolítást végzünk. Számos esetben előfordul, hogy a konzervatív kezelések ellenére sem sikerül a gócot felszámolni. Ilyenkor a teljes fog eltávolítása javasolt.

  A rendszeres fogászati ellenőrzés, az időben és megfelelő módszerekkel kezelt fogak minimálisra csökkentik a fogászati góc kialakulásának esélyeit.

  Fül-orr-gégészeti gócok

  A garatmandula gócszerepe a leggyakoribb, és mivel általában semmiféle lokális panaszt nem okoz, sőt a mandulaműtéten átesett betegeknél is felléphet, akár egy színes gombostűfejnyi ún. residuum (gyulladás maradvány) által, vizsgálata rendkívül fontos gócbetegség gyanúja esetében.

  Az is előfordul, bár igen ritkán, hogy a garat nyirokszövetében telepednek meg a kórokozók. Ezt kimutatni csak a váladéktenyésztés útján tudjuk. Ilyenkor megállípítjuk, hogy pontosan milyen baktériumról van szó - leggyakrabban streptoccus vagy staphylococcus. Ugyancsak a tenyésztéses vizsgálattal kerül meghatározásra a megfelelő antibiotikum, amelyre a kórokozó érzékeny, azaz amelyek a baktériumok szaporodását gátolják ill. a baktériumokat elpusztítják.
  A célzott antibiotikum szedés után nagyon fontos a torokváladék tenyésztés újbóli elvégzése, hiszen csak így tudjuk igazolni egyértelműen a góc felszámolását, esetleg megmaradását. Ennek néhány héttel az antibiotikus kúra után kell megtörténnie a fals negatív eredmény elkerülése érdekében.

  Az egyéb fül-orr-gégészet gócoknak(arcüreggyulladás, középfülgyulladás) van valamilyen helyi tünete is, természetesen ezek vizsgálata is fontos, de ilyenkor a beteg panaszai általában eligazítanak a részletesebb kivizsgálást illetően. Ilyenkor orr- vagy fülváladék tenyésztés, orrendoscopia, tympanometria, esetleg arckoponya CT, stb. jön szóba, de ezt csak ilyen irányú panasz, vagy fizikális jel esetén végezzük el, ellentétben a garatképletek gócszerepével, ahol kötelező a torokváladék tenyésztés, mert gyakran semmiféle fizikális jel nem utal gócra.

  Szemészeti gócok

  A szemészeti vizsgálatok során főként a szem bizonyos rétegeinek gyulladásos tünetei (az érintett terület függvényében: szemkipirosodás, fénykerülés, fájdalom, látásromlás, stb.) vetik fel a góckutatás szükségességét. Az általános szemészeti vizsgáló módszerek mellett a diagnózis felállításához csupán bizonyos esetekben szükséges további specifikus szemészeti vizsgálat (érfestés, ultrahang) végzése.

  A gyulladásos tünetek mögött számos tényező (baktérium,- vírus,- gomba,- parazita-fertőzés, sérülés…), vagy specifikus gyulladásos, szisztémás megbetegedés (SPA, Reiter-kór, Rheumatoid arthritis, Crohn, Colitis ulcerosa..) is állhat. Így diagnózis megszületésekor az azonnal elkezdett lokális szemészeti kezelés (szemcsepp/szemkenőcs) mellett a kiváltó ok és az alapbetegség feltárása, kezelése is elengedhetetlen a mielőbbi, szövődménymentes gyógyuláshoz.

  A szemészeti gyulladások etiológiája számos esetben - az alapos góckutatás elvégzése ellenére is - ismeretlen marad. A szemészeti gyulladásos tünetek lefolyása rendkívül különböző, - a rövid ideig tartó, gyorsan gyógyuló formáktól akár a látásvesztéssel végződő súlyos formái is előfordulnak - így mindig törekedni kell az etiológia tisztázására.

  Súlyos esetekben a helyileg alkalmazott szemcsepp/szemkenőcs és injekció mellett szükség lehet általánosan adott kezelésre (általános antibiotikum, szteroid, citosztatikum, stb.), ilyenkor a szemész a társ-szakmában dolgozó kollégákkal (reumatológus, belgyógyász) együttműködve végzi a szükséges általános kezelést.

  Urológiai gócok

  Urológiai vonatkozásban elsősorban a vesekő, hólyagkő, esetleg prosztatakő felületén kialakuló ún. biofilmben élő kórokozók jelentenek problémát. Az antibiotikus kezelés ugyanis csak átmeneti megoldást jelent, és többnyire nem jut be a hatóanyag a biofilm belsejébe, csak az "úszó" kórokozókat pusztítja el. Az antibiotikum elhagyása után a kórokozó ismét szaporodásnak indulhat.

  Hasonló patomechanizmus áll a prosztata mirigystruktúrájában letokolt kórokozók túlélése hátterében, melynek objektív vizsgálata igen nehézkes lehet. Fentiek közül a kövek eltávolítása a góc megszűntetésének alapfeltétele. A köves prosztata gyulladás megoldása a panaszok mértékétől és recidíva gyakoriságától függően akár a prosztata endoscopos, húgycsövön keresztüli reszekciója (kimetszése) lehet. Nem köves prosztatikus góc feltételezése esetén prosztata masszázs előtti és utáni vizelet üledék és tenyésztés vizsgálat, illetve képalkotók közül a rektális (végbél) UH vizsgálat segíthet a diagnózis felállításában. Tenyésztési eredmény után célzott antibiotikus kezelés, de visszatérő fertőzés, letokolt prosztata tályog esetén akár a fent említett prosztata reszekció nyújthat megoldást.

  A leírás a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.