2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Csomó a mellben

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.27., hétfő

  Az emlők önvizsgálata havonta javasolt a menstruáció utáni napokban. Amennyiben önvizsgálat során valaki csomót, bőrbehúzódást, a mellbimbó befelé fordulását vagy váladékozást észlel javasolt orvoshoz fordulnia. Az emlőben tapintott csomók kétharmada jóindulatú elváltozás.

  Csomó a mellben

  Fibroadenoma

  A fibroadenoma vagy rostos mirigydaganat a leggyakrabban előforduló jóindulatú elváltozás. Rugalmas, tömött, elmozdítható csomóként tapintható. Az elváltozás legtöbbször fiatal nőknél kerül felfedezésre. Diagnosztizálása emlőultrahanggal történik. A csomó eltávolítása általában nem szükséges, a csomó ultrahangos nyomon követése azonban ajánlott.

  Emlőciszta

  A ciszta folyadékkal telt hólyagot jelent. Az emlőkben jelentkező ciszták mérete igen változatos lehet: néhány milliméterestől a több centisig is kiterjedhetnek. Jellemzően 30 év feletti nőknél jelentkezik. A kialakulásuk oka az ösztrogén és progeszteron arányának a megváltozása. Fokozott ösztrogénhatás kedvez a ciszták kialakulásának. A ciszták tartalma híg, vízszerű, vagy egészen sűrű, krémszerű, színe átlátszó, zöldes, barnás, sárgás, véres egyaránt lehet. A ciszták teljesen ártalmatlanok, ezért csak a nagyobb, szabálytalan (fali növedéket vagy belső falakat) vagy fájdalmas cisztákat kell leszívni.

  Intraductalis papilloma

  Általában nem tapintható elváltozás, mivel kicsi és a bimbóudvar alatt helyezkedik el. Tünete az emlő tejszerű vagy véres váladékozása. Diagnózis felállításához mintavétel szükséges.

  Hormonális hatások

  Hormonális hatások is okozhatnak csomót a mellben. Menstruációkor vagy a menstruáció előtt észlelhető csomók többsége ártalmatlan. Általában mindkét emlőben jelentkeznek. Amennyiben az egyik emlő „csomósabb”, az az eltérő mirigyállománynak tudható be. Várandósság alatt fiziológiás folyamat az emlők duzzadása. Ilyenkor a mellek nemcsak duzzadttá, hanem csomóssá is válhatnak.

  Melltályog

  A tályog gennyel telt üreget jelent. Tályogképződésre szoptató nők esetében lehet számítani, ha a tejcsatornák bakteriálisan fertőzöttek. A tályogképződés fájdalommal, helyi melegséggel, bőrpírral, néha lázzal együtt járó fájdalmas csomó. Kezelése antibiotikummal történik, azonban kiterjedt elváltozás esetén sebészi feltárásra is szükség lehet. Amennyiben ilyen tüneteket tapasztal önmagán, kérjük jelentkezzen nőgyógyásznál!

  Emlőrák

  Kezdetben fájdalmatlan csomóként jelentkezik, ami a későbbiek során környezetével összekapaszkodhat, a bőr és az emlőbimbó behúzódhat, hónalji nyirokcsomók megnagyobbodhatnak, a bőr kifekélyesedhet. Fokozott rizikójú emlődaganat kialakulására, akinél a családban már előfordult emlő vagy méhtestrák, aki korán kezdett menstruálni vagy menopauzája késői.

  Milyen vizsgálatra jelentkezzen be?

  Tekintettel a megelőzés jelentőségére, 35 éves korig 1-2 évente javasolt az ún. emlődiagnosztika. Olyan radiológus szakorvosok végzik, akik emlődiagnosztikában jártasak. Családi előzménnyel vagy tapintott elváltozással természetesen fiatalabb életkorban is jönni kell vizsgálatra. 35 év alatti nők esetében emlőultrahang a javasolt diagnosztikai eljárás, 35 év feletti hölgyek esetén a mammográfia a preferált kiegészítve ultrahanggal. Kétséges esetekben kiegészítő képalkotó vizsgálatra (más irányból érkező röntgen sugárral vagy célzottan nagyítva, továbbá MR vizsgálatra) vagy mintavételre is szükség lehet.


  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.