A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Depresszió

Mikor beszélünk depresszióról?

A depressziót a köznyelvben gyakran használják a levert lelkiállapot szinonimájaként. Maga a szó lenyomottságot jelent. Az orvostudomány tovább osztályozza a különböző depresszióformákat: akut / krónikus depresszió, endogén / exogén depresszió, unipoláris / bipoláris depresszió. Ez utóbbinál a depresszív és mániás szakaszok váltakoznak. Létezik továbbá téli depresszió, kismamák depressziója, öregkori depresszió, stb.

depresszió

A depresszió az egyik leggyakoribb pszichés betegség. Egyes felmérések szerint közel minden ötödik ember szenved valamilyen depresszióformában. Hozzávetőlegesen a felük enyhe depresszióban, negyedük középsúlyos, negyedük súlyos depresszióban szenved. A betegségnek egyrészt genetikai okai, másrészt környezeti okai vannak.

A depresszió tünetei

Jellegzetességei között találjuk a hangulati beszűkültséget (örömre, vagy gyászra való képtelenség, a hangulat nem igazodik környezetéhez), a nyugtalansággal vagy anélkül járó indítékszegénységet, a gátolt gondolkozási képességet, valamint alvászavarokat.

További tünetek lehetnek a jövővel kapcsolatos túlzott aggodalom, reménytelenségérzés, kisebbrendűségi érzés, bűntudat, koncentrációs zavarok, időérzék elvesztése, félelem, a halál gondolatával való foglalkozás. Az esetleges testi panaszok mellkasi fájdalom, étvágytalanság, fogyás formájában mutatkozhatnak.

Mint látható, igen sokszínű tünetek szerepelhetnek a betegségben, de ezek felderítése, értékelése szakember feladata.

A depresszió diagnosztikája

A diagnózis felállítása diagnosztikai kritériumok alapján pszichológus, pszichiáter feladata. Adott esetben több alkalommal folytatott beszélgetés, erre specializált tesztek kitöltése is szükséges lehet a diagnózishoz. Bizonyos esetekben belgyógyászati betegségek is okozhatnak depressziós tüneteket (pl. pajzsmirigy alulműködés), ezeket laborvizsgálattal, fizikális vizsgálattal lehet és kell kizárni.

A depresszió kezelése

A kezelés pszichoterápia és / vagy gyógyszeres kezelés segítségével történik. Az újfajta gyógyszerek mellékhatása tolerálható. Mint minden pszichés betegségnél, a kezelési tervet egyedileg határozza meg a kezelőorvos. Összességében elmondható, hogy jelentősen lehet segíteni a beteg szenvedésén, panaszain.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.