2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Gerincferdülés műtét

  A gerincferdülés gyakori gyermekkori elváltozás, melynek típusai alapján a kezelések is eltérnek. Súlyosabb esetekben műtétre lehet szükség.

  A gyermek, illetve serdülő (adolescens) kor leggyakoribb strukturális deformitása a gerincferdülés (scoliosis). Előfordulása eléri akár a 1,5-3%-ot a népességben, de a súlyos esetek aránya ezen belül alacsony. A gerinc generalizált, háromdimenziós komplex deformitását szerkezeti, azaz strukturális scoliosisnak nevezzük. A gerincferdülés nagyságát az ún. Cobb-fokkal mérjük (ez a görbületben részt vevő kezdő és végcsigolyák zárólemezére húzott egyenesek által bezárt szög kiegészítő szöge.)

  Mik lehetnek a gerincferdülés tünetei gyermekkorban?

  A scoliosis gyermekkorban, fájdalmat szinte soha nem okoz. A vállak és felső test asszimmetriája szokott az első jel lenni mely felhívja a betegségre a figyelmet. A fentiekből is következik, hogy a Magyarországon egyébként működő iskolaorvosi szűrővizsgálatok ellenére gyakran későn kerül felismerésre.

  A scoliosis típusai

  A strukturális scoliosisokat két nagy csoportra oszthatjuk:

  • Ismeretlen eredetű (idiopathias) scoliosis (80%)
  • Ismert eredetű scoliosis (20%). Ide tartozik a kongenitális (veleszületett) csigolyafejlődési rendellenességek következtében kialakuló; a neuromuszkuláris (izom- és idegrendszeri) okok talaján (pl. ICP, SMA, Duchenne, traumás paraplégia, stb.); és egyéb, különböző betegségekhez társuló gerincferdülés (pl. szindrómás, kötőszöveti betegség, anyagcsere betegség, tumor stb.).

  A csoportosítás másik lehetséges módja az életkori megjelenés alapján:

  • korai kezdetű (ahol a betegség 10 éves kor alatt jelentkezik)
  • késői kezdetű (ahol 10 éves kor után jelenik meg a gerinc patológiás ferdesége).

  A fenti csoportosításnak a kezelés szempontjából van jelentősége, mivel a különböző eredetű és különböző életkorban megjelenő scoliosisok kezelése kissé eltérő protokollok alapján történik.

  Hogyan diagnosztizálható a gerincferdülés?

  Egyszerű fizikális vizsgálat során a gerinc természetes íveinek változása, oldalirányú patológiás görbület megjelenése a vállak a medencelapátok, lapockák, bordaívek és általában a teljes felső test asszimmetriája hívja fel a figyelmet a betegségre. Ezzel együtt mind a korrekt diagnózishoz mind a beteg további kezeléséhez elengedhetetlen a teljes gerincet egyben terhelt állapotban tehát állva ábrázoló röntgenfelvétel.

  Milyen kezelési lehetőségek léteznek?

  Nem műtéti (konzervatív) kezelés

  A gerincferdülés mértékét a korábban említett, úgynevezett Cobb-fok értékkel jellemezzük. Definíció szerint 10 Cobb-fok alatt nem beszélhetünk geincferdülésről. A különböző súlyosságú és eredetű (etiológiájú) görbületek kezelése is eltérő az alábbiakban az úgy nevezett ismeretlen eredetű (idiopathias) gerincferdülésre érvényes kezelési javaslatot ismertetjük.

  • 10-20 Cobb-fok: megfigyelés; speciális, egyéni gyógytorna (Schroth/SEAS-terápia)
  • 20-45/50 Cobb-fok: speciális, egyéni gyógytorna (Schroth-terápia), valamint korrekciós fűző (korzett hazánkban Chanau fűző terjedt el) viselése ajánlott. Idiopathias scoliosis esetén a fűzőkezelés indikációjának feltétele a görbület nagysága, illetve a jelentős progresszió (fél év alatt több, mint 5 Cobb-fok) mellett az, hogy a csontos érettség még nem következett be (Risser-jel szerint <3), valamint a gerinc mobilitása 40%-nál nagyobb. A fűzőkezelés 40 fok alatti görbületek esetén a állapotromlás lassítására vagy megállítására alkalmas.
  • 45-50 Cobb-fok felett: műtéti kezelés

  Műtéti kezelés

  A műtéti kezelés célja a gerincferdülés további romlásának megakadályozása, a meglévő deformitásnak a tér mindhárom síkjában történő korrekciója (a lehető legrövidebb gerincszakaszon), ami magában foglalja a kialakult bordadeformitás megszüntetését, illetve csökkentését is. Cél továbbá a gerinc egyensúlyi helyzetének kialakítása, az ideális balansz beállítása, összességében egy esztétikus, végleges, tartós eredmény létrehozása.
  Az ágyéki gerinc szakaszon 45 a háti gerinc szakaszon 50 Cobb-fokot meghaladó görbületeknél, illetve gyors progressziót mutató esetekben (egy év alatt több mint 10 fok romlás) javasolt a műtéti kezelés.

  A korai és késői kezdetű esetek műtéti kezelési protokollja alapvetően eltérő. Mivel a gerincferdülés-korrekciós műtétek során a görbület által érintett gerincszakasz elmerevítésre kerül így 12 éves kor alatt végleges korrekciós műtéteket nem tudunk végezni, mert ez a gerincoszlop növekedését meggátolná.

  Korai kezdetű scoliosisok esetén úgynevezett „növekvő implantátumrendszer” kerül beültetésre. Ebben az esetben csavarok és titán rudazat kerül a gyermek hátába mely a gerincferdülést korrigálja, ezt a rudazatot ahogyan a gyermek növekszik szintén növeszteni kell, vagyis ebben az esetben sorozatműtétre van szükség, évente legalább egyszer az implantátum hosszabbításával. A műtétsorozat végén (legkorábban általában 12 évesen vagy amikor ezt a csontos érettség lehetővé teszi) általában egy hosszabb műtét során elvégezzük a görbület vagy görbületek végső korrekcióját és ebben a kiegyenesített helyzetben az adott gerincszakaszt végleg elmerevítjük, további műtétekre nincs szükség.

  Késői kezdetű (adolescens) esetekben törekszünk egyetlen műtéttel korrigálni a kialakult görbületet. A gerincferdülés műtétei általában hosszú beavatkozások (4-12 óra) mely során rögzítő horgonyok (általában titán csavarok vagy kapcsok) kerülnek beültetésre, a gerinc természetes ízületi összeköttetéseit oldjuk, így mozgóvá téve a scoliosissal érintett gerincszakaszt majd egy rögzítő rudazat segítségével őrizzük meg a korrigált helyzetet. A műtét végleges, tehát az egyszer elmerevített gerincszakasz többé nem fog mozogni, néhány extrém helyzettől eltekintve a későbbiekben nincs szükség a beültetett fém implantátumok eltávolítására.

  A mai modern implantátum rendszerek és sebészi technika mellett törekszünk minden esetben az együléses műtéti kezelésre, de extrém esetben szükség lehet kétfázisú műtétre (mellkas megnyitása és a gerincoszlop elülső felének felszabadítása, majd a második ülésben stabilizáció a hátsó műtéttel az említett módon).

  A gerincferdülés súlyos eseteiben szintén ritkán, de szükség lehet előkezelésre mely során a gyermek koponyájára rögzített HALO „koronán” felfüggesztve súlyokkal nyújtjuk a gerincet. Az ilyen nyújtó kezelés hosszas akár 3-4 hónapos kórházi tartózkodást vehet igénybe.

  Mi történik, ha az indokolt műtéti kezelés elmarad?

  • Súlyos esetben csökken a tüdő légző felülete, és a tüdő vérkeringés nehezebbé válása a szív túlterheléséhez vezet.
  • Felgyorsulhatnak a gerinc fájdalmat okozó kopásos elváltozásai.
  • A görbület további fokozódása súlyos kozmetikai elváltozások kialakulásához vezethet.


  Kapcsolódó cikkek

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Érdeklődés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!