2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Pajzsmirigyműtét

  A műtétet szükségessé tévő leggyakoribb okok közé tartozik a panaszokat (nyelési, légzési, illetve helyi nyomási tüneteket, gombócérzést) okozó göbös megnagyobbodás (golyva), túlműködő pajzsmirigy, rosszindulatú daganat vagy annak gyanúja.

  A megnagyobbodott, esetleg kórosan túlműködő, vagy daganatos pajzsmirigy eltávolításával megszüntethetőek a helyi térfoglalás és/vagy a hormonális túlműködés tünetei, illetve megszüntethető vagy hátráltatható a daganatos terjedés. A beavatkozás mértéke (egyik vagy mindkét lebeny, teljes vagy csaknem teljes eltávolítás) legtöbb esetben előre tervezhető, ritkábban a műtét alatt dől el, amikor lehetőség nyílik a pajzsmirigy állapotának pontos megítélésére.

  A pajzsmirigy betegségeinek kezelésére rendelkezésre álló nem műtéti lehetőségek:

  Jóindulatú daganatok, egyes gyulladásos pajzsmirigybetegségek, illetve a pajzsmirigy göbös elfajulása esetleg kezelhető lehet radioaktív jódizotóp-kezeléssel, vagy radiofrekvenciás ablációval (a mirigyszúrással történő hőkezelésével) is. Ezek eredményessége megközelíti, de a legtöbb esetben nem éri el a sebészi kezelését és esetleg nem nyújtanak végleges megoldást. Leginkább akkor javasoltak, ha a műtét kockázata az általános egészségi állapot gyengesége miatt túl nagy vagy a páciens nem kívánja a műtétet. Az izotópkezelés javaslatát, részletes ismertetését a gondozó endokrinológus adja meg.

  Mi történik önnel a műtőben?

  A műtétet általános érzéstelenítésben kell végezni. A nyakon ejtett kis ívelt metszésből történik a beavatkozás. A műtét során a pajzsmirigy egyik (lobectomia) vagy mindkét lebenye eltávolításra kerül. Esetenként a pajzsmirigy kis részének meghagyása megengedett (near-totalis, subtotalis eltávolítás). Ritkán csupán a pajzsmirigy egy kicsiny területének eltávolítása is elegendő (enucleatio).

  Rosszindulatú elváltozás miatt végzett esetekben a nyaki nyirokcsomók eltávolítása is szükséges lehet. A műtét során legtöbbször, de nem kötelezően egy vagy két finom szilikon cső (drént) kerül behelyezésre.

  Pajzsmirigy megnagyobbodás

  Mi történik önnel közvetlenül a műtét után?

  A műtétet követően szabad beszélni, a fejet, nyakat szabadon mozgatni. Ha vannak, kérjük, vigyázzon a drénekre, ne rántsa meg őket! A műtét után nyugodtan nyelhet, de a műtét napján elsősorban csak folyadékot fogyasszon. A sebet 3 nap után víz érheti. Férfi páciensek borotválkozáskor a seb környékét fokozottan óvják egy hétig.

  A drént általában a műtétet követő első vagy második napon, annak hozamától függően távolítjuk el. A műtéti varratokat vagy kapcsokat - amennyiben nem felszívódó típusúak - általában a műtétet követő 2. napon vesszük ki; eltérés ettől lehetséges az operáló sebész utasításának megfelelően. Kontroll, ha a kezelőorvosa máshogy nem rendeli, a 7-10. napon javasolt.

  Mi történik, ha az indokolt műtéti kezelés elmarad?

  Amennyiben jóindulatú elváltozásról van szó, úgy annak növekedéséhez, panaszok fokozódásához, rosszindulatú (malignus) daganat kialakulásához vezet.

  Rosszindulatú elváltozás esetén áttétképződés, általános állapot hanyatlása várható a beavatkozás elmaradásától.

  Tekintse meg videónkat melyben a pajzsmirigy elváltozások műtéti kezelésének lehetőségeit mutatjuk be!

  Tekintse meg videónkat melyben a mellékpajzsmirigy elváltozások műtéti kezelésének lehetőségeit mutatjuk be!

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Érdeklődés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!