2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Húgyhólyag kontrasztanyagos festése

  A vizelet húgyhólyagból történő megfelelő kiáramlása fontos a szervezet egészséges működéséhez. A vizelés nehezítettsége, elakadása esetén a felsőbb húgyutak károsodnak, kilépés esetén súlyos kórképek (pl. szepszis) alakulhatnak ki.

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!

  Miért indokolt a beavatkozás?

  Előfordul, hogy urológiai műtétek gyógyultsági fokát szeretnénk meghatározni (pl. katéter eltávolítás előtt), vagy a húgycső különböző szakaszán gyanítunk szűkületet, vagy nem megfelelően ép a vizeletelvezető rendszer (pl. műtétet követően sérülés, varratsor gyógyulási zavara, egyéb ok) és ezt szeretnénk pontosan beazonosítani. Gyakran a fent említett eltérések általános módon – pl. ultrahang, CT, hólyagtükrözés – nem mindig vizsgálhatóak eredményesen.

  Ilyenkor van szükség a húgyhólyag kontrasztanyagos festésére (cisztográfia, cisztogram). Mely során egy adapter/katéter segítségével speciális ún. kontrasztanyagot fecskendeznek a húgycsőnyíláson át a hólyag irányába, majd röntgenátvilágítással dokumentálják, elemzik azt. A kontrasztanyag viselkedése leírja, hogy van-e, s ha igen, milyen fokú eltérés alakult ki. A vizsgálat eredményét kezelőorvosával beszélik meg.

  Mi a teendő a vizsgálat előtt?

  Szükséges egy negatív vizelettenyésztés (nincs kitenyészthető baktérium a vizeletben) eredmény.

  Speciális esetekben antibiotikusan előkezelt húgyúti infekció mellett is elvégezhető a beavatkozás. Ilyenkor az orvos a pácienssel mérlegeli a fertőzés rizikóját és a diagnosztikai eredmény adta továbblépés előnyét, és elvégzik a vizsgálatot.

  Érdemes közvetlen a vizsgálat előtt üríteni a hólyagot. Katéter viselésekor leeresztik a hólyagot.

  Mi a teendő a vizsgálat után?

  A vizsgálat után a szokásos napi tevékenység folytatható. Javasolt azonban a bőséges folyadékbevitel, ami segíti a húgyutak tisztulását. Prosztataeltávolítást, vagy egyéb urológiai műtéteket követő katéter kivétel után fontos a gyakori hólyagürítés, ne teljen meg, ne feszüljön a hólyag. Valamint a kíméletes életmód az orvosával egyeztetett ideig.

  Mik a javasolt beavatkozás elvégzésének lehetséges kockázatai?

  Szövődmények ritkán jelentkeznek. Amennyiben az ön kísérőbetegségei (véralvadási zavarok, vese-, illetve húgyúti gyulladások), esetleges túlérzékenysége (allergia) a beavatkozás veszélyét növelik, ezek kockázatát önnel a vizsgálat előtt megbeszéljük, szükség esetén kezeljük (pl. vércukor beállítása, antibiotikus kezelés, véralvadásgátló le/átállítása).

  A vizsgálat során egy speciális adapter/katéter felhelyezést követő órákban és napokban, a nyálkahártya felületes sérülése miatt a viselés kellemetlen, esetenként fájdalmas lehet, vizelete véressé válhat. Ezek a jelenségek önmagukban nem kóros elváltozások. A legfontosabb a bő folyadékbevitel, hiszen a vizeletkiáramlás gyakoriságának fokozásával, a fájdalom is hamarabb szűnik.

  Abban az esetben, ha valakinél már meglévő katéter mellett végzik a vizsgálatot, mely jó eredményt mutat, a katétert eltávolítják, s a pácienst megfigyelik. Esetleges panaszok esetén, vizelet elakadás kapcsán, vagy ha nem jó eredményt ad a cisztográfia (pl. kontrasztanyag kilépés látható) új katétert helyeznek fel.

  Húgyhólyag-, vesemedencegyulladás, férfiaknál prosztata-, vagy mellékheregyulladás szintén nagyon ritka, de megjegyzendő szövődmény lehet. Ezek gyógyszeres kezelést igényelnek. Egyoldali mellékheregyulladás esetén a nemzőképesség megtartott, amennyiben az ellenoldali here működése ép. Kétoldali mellékheregyulladás, mely nemzőképtelenséghez vezet, rendkívül ritkán fordul elő. Fontos a mielőbbi kezelés megkezdése és szoros kontroll.

  A kontrasztanyag húgycsőbe juttatásához alkalmazott adapter/katéter felhelyezés következtében a későbbiekben igen ritkán további húgycsőszűkület is kialakulhat.

  Minden fent megnevezett szövődmény további kezelést tehet szükségessé, adott esetben műtéti beavatkozásra is sor kerülhet.

  Mik a javasolt beavatkozás elmaradásának lehetséges kockázatai?

  Amennyiben a vizelet eláramlása nem biztosított, rövid időn belül elviselhetetlen fájdalmat okoz. Az erősen beszűkült kiáramlás is veszélyes, mert a hólyag rugalmassága, ezzel rendeltetett működése károsodik. Mindkét esetben a felsőbb húgyutak (húgyvezetők, vesék) időszakos, vagy tartós károsodásával kell számolni. Ez akár életveszélyes fertőzéseket okozhat, a vese teljes funkcióvesztéséhez vezethet és a húgyúti kövesség kialakulásának kedvez, mely tovább komplikálhatja az amúgy is romlott állapotot.

  Az anatómiai rendellenességek további súlyos kórképek kialakulásához vezethetnek.

  Egy esetleges hólyagsérülés megfelelő információ, diagnosztika hiányában nem kezelhető jó irányba, ez súlyos állapotromlást okozhat. A katétereltávolítások előtt végzendő cisztográfia is a betegbiztonságot szolgálja. Minimális gyógyulási hiány esetén is érdemes friss katéterre cserélni a régit és újabb cisztográfiát (néhány hét után) követően, csak gyógyult állapot esetén eltávolítani a katétert. Ellenkező esetben a varrat akár teljes szétválásával számolhatunk, egyéb panaszok (gyulladás, életveszélyes fertőzés, anatómiai károsodás) jelentkezhetnek, újabb operációhoz vezethet.

  Mi a javasolt beavatkozás folyamata és várható kimenetele?

  Az adapter/katéter egy vékony, rugalmas anyagú (általában valamilyen egészségügyi műanyag, vagy gumi, esetleg szilikon) cső. Többféle típusa létezik, melyek méretükben, a cső végében, vagy éppen a funkciójukban – csak vizelet elvezetés, vagy esetleg hólyagöblítés – eltérhetnek. Kezelőorvosa választja ki a diagnosztika kivitelezésére legmegfelelőbb típust.

  Ennek felhelyezése a megfelelő sterilizálási folyamat elvégzését követően a húgycsőbe vezetett érzéstelenítő, csúsztató gél alkalmazását követően történik. A női húgycső rövidebb, itt általában egyszerűbb felhelyezéssel kell számolni. A férfi húgycső hossza, a prosztata (dülmirigy, mely a húgycsövet öleli körbe, a hólyag alatti mirigy) megléte a kontrasztanyag áramlását, esetleges katéter felhelyezést némileg bonyolíthatja. Ritka esetekben, az első körben tervezett adaptert/katétert nem sikerül pozícionálni (pl. túl szűk a húgycsőnyílás, esetleg ismeretlen ok áll a hátterében) különféle adapter alkalmazása válhat szükségszerűvé.

  Abban az esetben, ha így sem sikerül a húgyrendszer festése, speciális hólyagtükröző eszközt alkalmazhat az urológus, különféle vezetődrótok és eszközök útjának szemkontroll melletti azonosítására. Ezt azonban altatott/gerincérzéstelenített állapotban, műtői körülmények közt javasolt kivitelezni.

  Előfordulhat, hogy a legkíméletesebb beavatkozást követően is a szűken átjárható húgycső irritálódik, teljesen elakad, vagy az épnek tűnő varratsor (egy műtét utáni kontroll esetén) mégis szétválik. Mivel ilyen esetben a szűkület, vagy a sérülés foka esetleg nem teszi lehetővé a telt hólyag alulról – tehát a húgycső nyílása felől – kivitelezett katéterezését egy hasfali katéter (szupra pubikus katéter/ SPK/epicisztosztóma) behelyezése vállhat szükségszerűvé. Tekintettel, hogy ez egy a hasfalon szúrt csatorna képzésével jár, a hasfal erei, idegei, a bélkacsok következményes sérülése, és ezek kapcsán kialakuló további komolyabb szövődmények (hasi feltárás, életveszélyes fertőzés) lehetősége felléphet. Így a hasfali katétert csak nagyon speciális, vagy végső megoldásként szokták alkalmazni. Kezelőorvosa önnel egyeztetve, beleegyezését követően végez csak hasi katéterfelhelyezést, sürgősségi ellátásként.

  A húgycsőfestést követően a húgycső területe pár napig érzékennyé válhat. Amennyiben ez a továbbiakban nem javul, gyógyszerek segítségével lehet elviselhetőbbé tenni, illetve további diagnosztika és ellátás (pl. antibiotikum) válhat szükségessé.

  Otthonába bocsátását követően az első munkanapon jelentkezzen háziorvosánál!

  A beavatkozás után fogyasszon bőven folyadékot, a hólyagban és a húgycsőben keletkező mikrosérülések által okozott panaszok mielőbbi megszüntetése céljából, valamint a fertőzésrizikó csökkentése érdekében.

  Ismételt katéterfelhelyezés esetén a katétert 3-4 hetente cserélni kell, a katéterzsákot 2-3 naponta szükséges frissre cserélni.

  Feltétlenül értesítse orvosát, ha a vizsgálatot követően nem szűnő hőemelkedése, vagy láza, esetleg tartós vérzést észlel, ha csillapíthatatlan fájdalma jelentkezik, vagy elakad a vizelete.

  Amennyiben a cisztográfiát járóbeteg szakrendelésen, de altatásban végezzük, kérjük kísérő személyzet megjelenését, tekintve, hogy ébredést követően pár óráig a beteg reakcióképessége még erősen korlátozott és ez önálló otthonába jutását veszélyessé teheti. Kérdezze meg orvosát, hogy mikor dolgozhat, mikor fogyaszthat alkoholos italt és mikor vehet részt újra a tömegközlekedésben.

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Érdeklődés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!