2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Prosztata biopszia (MRI-ultrahang fúzionált, gáton keresztül)

  A prosztata (dülmirigy) a férfiak húgycsöve körüli mirigyes szerv. A biopszia (szöveti minta nyerése) a prosztata betegségeinek felismeréshez, elkülönítéséhez (jó indulatú megnagyobbodás, régóta fennálló gyulladás, rákos elváltozás) szükséges szövettani mintavételre szolgál.

  A mintavételre számos módszer létezik. Mindegyikben az a közös, hogy mintavevő tűvel megszúrják az adott szövetet, hogy cérnavékony szövethengert nyerjenek. Ezek száma változó. Általában 10-15, de egyes esetekben 30-40 pici cérnahenger is kivételre kerül az adott szervből. Lehetséges, gyakori jelenség a biopsziát követően a véresebb vizelet, vagy ondóváladék. Ezen tünetek ártalmatlan jelenségek, s idővel maguktól megszűnnek. Segíthet hamarabb megszűntetni ezeket a jelenségeket, ha a páciens sok folyadékot visz be, így emeli a vizelés mennyiségét.

  MRI-ultrahang fúzionált prosztatabiopszia
  Dr. Póth Sándor, a Budai Egészségközpont Privát Urológiai Osztály vezető főorvosa; a Nemzetközi MRT- és Mesterséges Intelligencia Vezérelt Diagnosztikai Központ vezetője

  A prosztata-mintavételezésnek három nagy típusa van:

  • 1. Ujjvezérelt szúrás, a végbélen keresztül: ebben az esetben az orvos a páciens végbelén keresztül a mintavevő tűt az ujja segítségével vezeti a prosztata felületére, majd találomra vesz belőle mintát. Ennek nagy hátránya, hogy vakon szúr az orvos. A végbélen áthatoló szúrás gyakran az antibiotikus védelem ellenére is komoly gyulladást okozhat. Emiatt nem is nagyon végezzük manapság.
  • 2. Ultrahangvezérelt szúrás, a végbélen keresztül: ez egy precízebb eljárás, hasonló azonban az előző pontban leírthoz. Itt nem az orvos ujja, hanem egy ujjnyi ultrahangfej kerül a végbélűrbe. A szonda segítségével láthatóvá válik a szúrni kívánt szövet egy monitoron, így tudni lehet, mely szövetből vesszük a mintát. Ez a leggyakoribb, általános mintavétel, melyet néha érzéstelenítés nélkül végeznek, de a legtöbb intézményben helyi érzéstelenítésben, bódításban vagy altatásban zajlik. Sajnos a végbélen át végzett szúrtcsatorna ennél az eljárásnál is magában hordozza még a legnagyobb gondosság mellett is az életveszélyes fertőzés lehetőségét.
  • 3. „Fúziós biopszia”, az MRI-Ultrahang fúzionált, gáton keresztüli (perineális) prosztatabiopszia: ez a manapság elérhető legmodernebb, legpontosabb formája a mintavételezésnek. Ma az MRI a prosztata gyanús szöveteit „legjobban látó”, annak elemzését legjobban segítő képalkotó eljárás. A mintavételt megelőzően készül a páciensről egy speciális prosztata MRI-vizsgálat. Ezen felvételek alapján megalkotott, a páciens saját 3 dimenziós prosztatamodelljét felhasználva, milliméter pontosan tudja a fúziós biopsziát végző urológus a mintavevő tű szúrását megtervezni. Mindezt már a beavatkozás előtt, a tér 3 dimenziójában. A fúziós biopszia pontosságának egyik záloga, hogy teljes altatásban, fájdalom- és mozdulatmentesen zajlik. További előnye, hogy az altatás közben egy keskeny ultrahangszonda a páciens végbélnyílásán át óvatosan bevezetésre kerül, de ezen keresztül, tehát a végbélen át nincs tűszúrás, csupán az ultraprecíz tájékozódást segíti a műtét alatt. A megtervezett tűket a gáton keresztül, steril bőrfelületen át szúrja az operatőr. Ez által a végbélen át okozott, néha életveszélyes fertőzés is elkerülhető.
  MRI-ultrahang fúzionált prosztatabiopszia
  MRI-ultrahang fúzionált prosztatabiopszia

  A Budai Egészségközpontban ezen pontokat végig gondolva, pácienseink biztonságát előtérbe helyezve kizárólag a legmodernebb, jelenleg legmegbízhatóbb, fájdalommentes eljárást, a fúziós biopsziát alkalmazzuk.

  A fúziós biopszia során a hagyományos protokoll szerint 10-15 mintavételt elvégezve, a MRI-felvételen korábban különösen gyanús területekről milliméter pontosan további mintákat is veszünk. Így biztosítjuk a legmegbízhatóbb információt, mely birtokában a felesleges ismételt mintavételezések elkerülhetőek, valamint a szükséges kezelése a prosztatának mielőbb megkezdhető.

  Az ellátás helyszíne:

  A vizsgálatokat nemzetközi szinten elismert urológus szakorvosaink végzik előjegyzés alapján a Budai Egészségközpontban (1126 Budapest, Királyhágó u. 1-3).

  Pácienseink kényelme érdekében olyan szolgáltatásokat alakítottunk ki, melyek megkönnyítik a kórházi tartózkodást. Az egy- és kétágyas, fürdőszobás, illetve akadálymentesített fürdőszobás elhelyezés során az alapfelszereltség része a televízió, hűtőszekrény és a WIFI internetcsatlakozás.

  A beavatkozás előtti vizsgálatokat a Királyhágó utcai Egészségközpontunkban előzetes időpontfoglalás alapján biztosítjuk.

  MRI-ultrahang fúzionált prosztatabiopszia

  Hogyan vehetem igénybe az ellátást?

  A beavatkozásra minden esetben urológusi javaslat, ajánlás vagy beutalás szükséges.

  A beavatkozás előtt az alábbi műtét előtti vizsgálatok szükségesek.

  Csak intézményünkben végzett vizsgálati eredményt fogadunk el:

  • Kismedence natív+kontrasztos MRI-vizsgálat (akár a műtétet megelőző 24 órán belül is sor kerülhet a vizsgálatra, de maximum egy hónappal előtte). Vesefunkciós labor szükséges hozzá.
  • Aneszteziológiai szakorvosi vizsgálat

  A Budai Egészségközpont bármely központjában elvégezhető vagy hozott leletet is elfogadunk az alábbi vizsgálatokban:

  • Laborvizsgálatok: süllyedés, teljes vérkép, teljes vizelet, vércukor, nátrium, kálium, karbamid, kreatinin, totál bilirubin, összfehérje, GGT, GOT, GPT, CRP, INR, vércsoport+rh ellenanyagszűrés, orrváladék MRSA – 1 hónapnál nem régebbi külsős leletet is elfogadunk
  • Mellkasröntgen (kétirányú) – 5 hónapnál nem régebbi külsős leletet is elfogadunk
  • Nyugalmi EKG – 1 hónapnál nem régebbi külsős leletet is elfogadunkű

  A leírás dr. Póth Sándor közreműködésével készült.


  Dr. Póth Sándor a TrendFM Egészségkód című műsorának meghívottjaként ismerteti a prosztata funkcióját, a biopszia indikációit, a hagyományos eljárások hátrányait és a Magyarországon egyedülállónak számító új típusú mintavétel menetét.


   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!
   


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.