2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Prosztata biopszia (MRI-ultrahang fúzionált, gáton keresztül)

  A prosztata (dülmirigy) a férfiak húgycsöve körüli mirigyes szerv. A biopszia (szöveti minta nyerése) a prosztata betegségeinek felismeréshez, elkülönítéséhez (jó indulatú megnagyobbodás, régóta fennálló gyulladás, rákos elváltozás) szükséges szövettani mintavételre szolgál.

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!

  A mintavételre számos módszer létezik. Mindegyikben az a közös, hogy mintavevő tűvel megszúrják az adott szövetet, hogy cérnavékony szövethengert nyerjenek. Ezek száma változó. Általában 10-15, de egyes esetekben 30-40 pici cérnahenger is kivételre kerül az adott szervből. Lehetséges, gyakori jelenség a biopsziát követően a véresebb vizelet, vagy ondóváladék. Ezen tünetek ártalmatlan jelenségek, s idővel maguktól megszűnnek. Segíthet hamarabb megszűntetni ezeket a jelenségeket, ha a páciens sok folyadékot visz be, így emeli a vizelés mennyiségét.

  MRI-ultrahang fúzionált prosztatabiopszia
  Dr. Póth Sándor, a Budai Egészségközpont Privát Urológiai Osztály vezető főorvosa; a Nemzetközi MRT- és Mesterséges Intelligencia Vezérelt Diagnosztikai Központ vezetője

  A prosztata-mintavételezésnek három nagy típusa van:

  • 1. Ujjvezérelt szúrás, a végbélen keresztül: ebben az esetben az orvos a páciens végbelén keresztül a mintavevő tűt az ujja segítségével vezeti a prosztata felületére, majd találomra vesz belőle mintát. Ennek nagy hátránya, hogy vakon szúr az orvos. A végbélen áthatoló szúrás gyakran az antibiotikus védelem ellenére is komoly gyulladást okozhat. Emiatt nem is nagyon végezzük manapság.
  • 2. Ultrahangvezérelt szúrás, a végbélen keresztül: ez egy precízebb eljárás, hasonló azonban az előző pontban leírthoz. Itt nem az orvos ujja, hanem egy ujjnyi ultrahangfej kerül a végbélűrbe. A szonda segítségével láthatóvá válik a szúrni kívánt szövet egy monitoron, így tudni lehet, mely szövetből vesszük a mintát. Ez a leggyakoribb, általános mintavétel, melyet néha érzéstelenítés nélkül végeznek, de a legtöbb intézményben helyi érzéstelenítésben, bódításban vagy altatásban zajlik. Sajnos a végbélen át végzett szúrtcsatorna ennél az eljárásnál is magában hordozza még a legnagyobb gondosság mellett is az életveszélyes fertőzés lehetőségét.
  • 3. „Fúziós biopszia”, az MRI-Ultrahang fúzionált, gáton keresztüli (perineális) prosztatabiopszia: ez a manapság elérhető legmodernebb, legpontosabb formája a mintavételezésnek. Ma az MRI a prosztata gyanús szöveteit „legjobban látó”, annak elemzését legjobban segítő képalkotó eljárás. A mintavételt megelőzően készül a páciensről egy speciális prosztata MRI-vizsgálat. Ezen felvételek alapján megalkotott, a páciens saját 3 dimenziós prosztatamodelljét felhasználva, milliméter pontosan tudja a fúziós biopsziát végző urológus a mintavevő tű szúrását megtervezni. Mindezt már a beavatkozás előtt, a tér 3 dimenziójában. A fúziós biopszia pontosságának egyik záloga, hogy teljes altatásban, fájdalom- és mozdulatmentesen zajlik. További előnye, hogy az altatás közben egy keskeny ultrahangszonda a páciens végbélnyílásán át óvatosan bevezetésre kerül, de ezen keresztül, tehát a végbélen át nincs tűszúrás, csupán az ultraprecíz tájékozódást segíti a műtét alatt. A megtervezett tűket a gáton keresztül, steril bőrfelületen át szúrja az operatőr. Ez által a végbélen át okozott, néha életveszélyes fertőzés is elkerülhető.
  MRI-ultrahang fúzionált prosztatabiopszia
  MRI-ultrahang fúzionált prosztatabiopszia

  A Budai Egészségközpontban ezen pontokat végig gondolva, pácienseink biztonságát előtérbe helyezve kizárólag a legmodernebb, jelenleg legmegbízhatóbb, fájdalommentes eljárást, a fúziós biopsziát alkalmazzuk.

  A fúziós biopszia során a hagyományos protokoll szerint 10-15 mintavételt elvégezve, a MRI-felvételen korábban különösen gyanús területekről milliméter pontosan további mintákat is veszünk. Így biztosítjuk a legmegbízhatóbb információt, mely birtokában a felesleges ismételt mintavételezések elkerülhetőek, valamint a szükséges kezelése a prosztatának mielőbb megkezdhető.

  Az ellátás helyszíne:

  A vizsgálatokat nemzetközi szinten elismert urológus szakorvosaink végzik előjegyzés alapján a Budai Egészségközpontban (1126 Budapest, Királyhágó u. 1-3).

  Pácienseink kényelme érdekében olyan szolgáltatásokat alakítottunk ki, melyek megkönnyítik a kórházi tartózkodást. Az egy- és kétágyas, fürdőszobás, illetve akadálymentesített fürdőszobás elhelyezés során az alapfelszereltség része a televízió, hűtőszekrény és a WIFI internetcsatlakozás.

  A beavatkozás előtti vizsgálatokat a Királyhágó utcai Egészségközpontunkban előzetes időpontfoglalás alapján biztosítjuk.

  MRI-ultrahang fúzionált prosztatabiopszia

  Hogyan vehetem igénybe az ellátást?

  A beavatkozásra minden esetben urológusi javaslat, ajánlás vagy beutalás szükséges.

  A beavatkozás előtt az alábbi műtét előtti vizsgálatok szükségesek.

  Csak intézményünkben végzett vizsgálati eredményt fogadunk el:

  • Kismedence natív+kontrasztos MRI-vizsgálat (akár a műtétet megelőző 24 órán belül is sor kerülhet a vizsgálatra, de maximum egy hónappal előtte). Vesefunkciós labor szükséges hozzá.
  • Aneszteziológiai szakorvosi vizsgálat

  A Budai Egészségközpont bármely központjában elvégezhető vagy hozott leletet is elfogadunk az alábbi vizsgálatokban:

  • Laborvizsgálatok: süllyedés, teljes vérkép, teljes vizelet, vércukor, nátrium, kálium, karbamid, kreatinin, totál bilirubin, összfehérje, GGT, GOT, GPT, CRP, INR, vércsoport+rh ellenanyagszűrés, orrváladék MRSA – 1 hónapnál nem régebbi külsős leletet is elfogadunk
  • Mellkasröntgen (kétirányú) – 5 hónapnál nem régebbi külsős leletet is elfogadunk
  • Nyugalmi EKG – 1 hónapnál nem régebbi külsős leletet is elfogadunkű

  A cikk dr. Póth Sándor közreműködésével készült.

  Tekintse meg videónkat, melyben Dr. Hidas Péter PhD osztályvezető főorvos mutatja be magánkórházi szolgáltatásainkat!


  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!
   


  Forduljon szakembereinkhez!

  A nyolcszoros Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 380.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Szabad mozgás, nyári boldogság!

  Vegye igénybe ortopédiai szakorvosi vizsgálatainkat 20% kedvezménnyel!