2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Térdízületi porcgyűrű műtét

  Márciusi kedvezmények - Budai Egészségközpont

  A térdben található félhold alakú porcgyűrű (meniszkusz) károsodása esetén műtéti kezelésre van szükség, mivel konzervatív kezelés hatására a sérülés nem gyógyul meg.

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!

  Keresztszalag műtét
  A térdízület anatómiája

  Mi a térdízületi félhold alakú gyűrűporc (meniszkusz)?

  A térdízület az emberi szervezetben található egyik legösszetettebb felépítésű ízület. A térdízület helyzetéből adódóan számos alsó végtagi mozgásban részt vesz. A combcsont és a sípcsont között két félhold alakú gyűrűporc található (meniszkuszok). Ezt rostos porcszövet alkotja és a térdízületben ütéscsillapító szerepet tölt be. A gyűrűporcnak fontos szerepe van a térd mozgásaiban, hiszen kiegyenlíti a combcsont és a sípcsont térdízületet alkotó végeinek egymáshoz viszonyított görbületi eltérését. A térdízület számos különböző mozgás során sérülhet, amelyek leggyakrabban sportolás vagy szabadidős tevékenységek, illetve munkavégzés közben fordulnak elő. Természetesen ez előfordulhat degeneratív, úgynevezett „szöveti kopásos” alapon is. A gyűrűporc sérülése néha panaszmentes, azonban az esetek nagy többségében a sérülést követően a térd panaszossá válik, a mozgás fájdalmassá válhat ezért az ízület funkciója károsodhat.

  Általános ismeretek a porcgyűrű (meniszkusz) sérüléseiről

  A térdízületi porcgyűrű (meniszkusz) sérülései leggyakrabban a térd csavaró mozdulatai során jönnek létre. Ez lehet egy nagyobb, vagy többszöri kisebb sérülés következménye. A sérült meniscus meggyengült rostjai közül ciszta is kiindulhat, mely szintén okozhat panaszokat a térdízületben. A sérülés kiváltó oka gyakran a térd instabilitása vagy tengelyeltérése (X, O láb). A gyűrűporc leszakadt részei a mozgás során elakadhatnak a combcsont és a sípcsont között, ami kifejezett fájdalommal járhat, illetve a térd hajlítása és nyújtása korlátozódhat. Számos esetben a leszakadt lebeny ki-be foroghat a két ízfelszín között ezzel hol panaszossá hol pedig panaszmentessé válhat a térd, ezért nagyon gyakran csak később kerül felismerésre a probléma. A porcdarabka ismétlődő elakadása általában éles fájdalommal, elakadásérzéssel jár. Amennyiben a sérült porcrészek nem kerülnek időben ellátásra, állandó mozgásukkal az ízületi felszíneket koptatják, ami bizonyos idő elteltével porckopáshoz (artrózis) vezethet. A műtéti beavatkozás célja, hogy fájdalommentessé tegyük a térdet, valamint, hogy a térdízületi porcfelszíneket megvédjük az esetleges további károsodásoktól, illetve a hosszútávon bekövetkező porckopást elkerüljük.

  Melyek a lehetséges tünetek?

  A porcgyűrű szakadásakor leggyakrabban egyéb, térdízületet érintő sérüléskor tapasztalható tünetek észlelhetők, úgymint:

  • duzzanat
  • fájdalom
  • ízületi mozgáskorlátozottság
  • elakadások

  A porcgyűrű szakadás specifikus tünetei lehetnek a következők:

  • Térdízület nyújtási-hajlítási nehezítettsége
  • Változó térdízületi panaszok (panaszos-panaszmentes időszakok váltakozása)
  • Fájdalom a térd külső/belső felszínén
  Porcgyűrű szakadás
  Porcgyűrűszakadás

  Milyen kezelési lehetőségek vannak térdízületi porcgyűrűszakadás esetén?

  Alapvetően kétféle kezelési lehetőség áll rendelkezésre. A konzervatív (nem műtéti), illetve a műtéti.

  A konzervatív kezelés célja

  Kezelések alapvető célja a fájdalommentesség és a térd mozgástartományának visszanyerése. Sajnos a konzervatív kezelés során a szakadt porcgyűrű nem gyógyul meg ezért igen gyakran a fájdalom, a térdízület mozgástartományának beszűkülése nem szűnik meg. Emellett arra kell számítani, hogy hosszabb idő alatt fokozódik a térdízület kopása, mely évek alatt egy fájdalmas, a köznapi életben is nehezen használható térdízületet eredményezhet. Ezért a konzervatív kezelés helyett lehetőség szerint, a sérült porcgyűrű műtéti ellátását javasoljuk.

  A konzervatív kezelés eszközei

  Elakadt térd esetén a sérült végtag felpolcolása, hűtése (jegelés, jégzselé), tehermentesítése indokolt. A sportterhelést ilyenkor, kérjük ne folytassa. A szakadás következményeként az ízületben folyadék képződhet, a térd megduzzadhat. A gyógyszeres kezelés, a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentők alkalmazása, illetve gyógytorna, valamint a fizioterápia egyéb eszközei szintén a konzervatív kezelés részét képezik.

  Műtéti kezelés

  A gyűrűporc sérüléseinek ellátását minimál-invazív, kis behatolásokon keresztüli artroszkópos módszerrel végezzük. Az artroszkópos beavatkozás előnye, hogy a műtéti terhelés kisebb, mint egy nyitott műtét során, így a műtét utáni fájdalom enyhébb, illetve a felépülés időtartama is rövidebb. A gyűrűporc szakadások ellátása elsősorban műtéti, hiszen a korábban említett szövődményeket igyekszünk elkerülni. A sérülés után, -ha az súlyos panaszokat nem is okoz- ideális az operációt a lehető leggyorsabban elvégezni, így a porcfelszíneket, illetve a gyűrűporcot megóvjuk a további károsodástól. A műtéteket altatásban (narkózis) végezzük. Az artroszkópos beavatkozás célja a sérült rész eltávolítása, minél több ép gyűrűporc megőrzésével. A sérült rész eltávolítása után a porc kisebb lesz, de amennyiben a sérülés kiterjedtsége nem túl nagy, az ízület az alapvető funkcióit a műtétet követően is képes lesz ellátni. Az artroszkópos műtét után mindössze két-három apró vágás látható a térden. A felépülés nagyban függ a talált műtéti lelettől, a társsérülésektől, valamint a műtétet követő utókezeléstől, melyben a gyógytornászok nyújtanak segítséget.

  A műtét során szükség esetén antibiotikus és kóros véralvadás elleni megelőzést alkalmazunk, melyet indokolt esetben otthon is célszerű folytatni. Emellett otthon a tanult gyógytorna rendszeres végzése, illetve az operált végtag operáló orvos által javasolt pihentetése szükséges.

  A beavatkozás után általában nem szükséges tehermentesítés. Problémamentes esetben a műtét utáni első napon a betegeket otthonukba engedjük. A műtét után meghatározott ideig véralvadásgátlás alkalmazandó, amelyet a beteg saját maga is be tud adni. Előfordulhat, hogy a műtét során túl nagy kiterjedésű porcgyűrű sérülés kerül felfedezésre, ezért további műtét válhat indokolttá.

  A műtét menete

  Az operáció során két-három 1 cm méretű vágást ejtünk a térd két oldalán, hogy az artroszkóppal és a speciális artroszkópos eszközökkel behatolhassunk a térdízületbe.
  A beavatkozás során egy kisméretű olló segítségével az apró lyukon keresztül eltávolítjuk a porcgyűrű sérült részét, illetve az esetleges porcfelszíni sérüléseket elsimítjuk.

  A területet kiöblítjük, hogy eltávolítsuk a gyulladásos folyadékot, törmelékeket. Szükség esetén kis szívócsövet (drain) helyezünk a sebbe, amely a műtét után felgyülemlő vért, savót vezeti le.
  A műtét után rugalmas pólyát helyezünk fel az operált alsó végtagra.

  Porcgyűrű eltávolítás
  Porcgyűrű eltávolítás

  Mi történik, ha az indokolt műtéti kezelés elmarad?

  A porcgyűrű, illetve a porcfelszínek károsodása folytatódhat, ezzel fokozva a fájdalmat, illetve az elakadás érzést a térdízületben. A mozgó porcdarabok hatására, az ízületi porcfelszín is károsodhat, mely hosszútávon az ízület kopásához vezethet (artrózis). Ez a folyamat visszafordíthatatlan, és igen fájdalmas mozgáskorlátozott ízületet eredményezhet, ami kizárólag további műtéttel kezelhető.

  Mikor térhet vissza a mindennapi teendőihez?

  Általában a műtét után 1-3 héttel végezhető ülőmunka, azonban fizikai munkára csak 6 héttel a beavatkozást követően kerülhet sor. Sporttevékenységek közül 5-10 nap után szobakerékpározhat a páciens, gyógyult seb esetén 2-3 hét után úszhat, 3-4 hét után kocoghat. A tökéletes gyógyulás érdekében további sporttevékenységeket (labdarúgás, kosárlabda, stb.) végezni, illetve síelni 4-6 hét eltelte után lehet.

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!