2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Térdízületi porcgyűrű műtét

  A térdben található félhold alakú porcgyűrű (meniszkusz) károsodása esetén műtéti kezelésre van szükség, mivel konzervatív kezelés hatására a sérülés nem gyógyul meg.

  Könyökműtét - Budai Egészségközpont

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!

  Keresztszalag műtét
  A térdízület anatómiája

  Mi a térdízületi félhold alakú gyűrűporc (meniszkusz)?

  A térdízület az emberi szervezetben található egyik legösszetettebb felépítésű ízület. A térdízület helyzetéből adódóan számos alsó végtagi mozgásban részt vesz. A combcsont és a sípcsont között két félhold alakú gyűrűporc található (meniszkuszok). Ezt rostos porcszövet alkotja és a térdízületben ütéscsillapító szerepet tölt be. A gyűrűporcnak fontos szerepe van a térd mozgásaiban, hiszen kiegyenlíti a combcsont és a sípcsont térdízületet alkotó végeinek egymáshoz viszonyított görbületi eltérését. A térdízület számos különböző mozgás során sérülhet, amelyek leggyakrabban sportolás vagy szabadidős tevékenységek, illetve munkavégzés közben fordulnak elő. Természetesen ez előfordulhat degeneratív, úgynevezett „szöveti kopásos” alapon is. A gyűrűporc sérülése néha panaszmentes, azonban az esetek nagy többségében a sérülést követően a térd panaszossá válik, a mozgás fájdalmassá válhat ezért az ízület funkciója károsodhat.

  Általános ismeretek a porcgyűrű (meniszkusz) sérüléseiről

  A térdízületi porcgyűrű (meniszkusz) sérülései leggyakrabban a térd csavaró mozdulatai során jönnek létre. Ez lehet egy nagyobb, vagy többszöri kisebb sérülés következménye. A sérült meniscus meggyengült rostjai közül ciszta is kiindulhat, mely szintén okozhat panaszokat a térdízületben. A sérülés kiváltó oka gyakran a térd instabilitása vagy tengelyeltérése (X, O láb). A gyűrűporc leszakadt részei a mozgás során elakadhatnak a combcsont és a sípcsont között, ami kifejezett fájdalommal járhat, illetve a térd hajlítása és nyújtása korlátozódhat. Számos esetben a leszakadt lebeny ki-be foroghat a két ízfelszín között ezzel hol panaszossá hol pedig panaszmentessé válhat a térd, ezért nagyon gyakran csak később kerül felismerésre a probléma. A porcdarabka ismétlődő elakadása általában éles fájdalommal, elakadásérzéssel jár. Amennyiben a sérült porcrészek nem kerülnek időben ellátásra, állandó mozgásukkal az ízületi felszíneket koptatják, ami bizonyos idő elteltével porckopáshoz (artrózis) vezethet. A műtéti beavatkozás célja, hogy fájdalommentessé tegyük a térdet, valamint, hogy a térdízületi porcfelszíneket megvédjük az esetleges további károsodásoktól, illetve a hosszútávon bekövetkező porckopást elkerüljük.

  Melyek a lehetséges tünetek?

  A porcgyűrű szakadásakor leggyakrabban egyéb, térdízületet érintő sérüléskor tapasztalható tünetek észlelhetők, úgymint:

  • duzzanat
  • fájdalom
  • ízületi mozgáskorlátozottság
  • elakadások

  A porcgyűrű szakadás specifikus tünetei lehetnek a következők:

  • Térdízület nyújtási-hajlítási nehezítettsége
  • Változó térdízületi panaszok (panaszos-panaszmentes időszakok váltakozása)
  • Fájdalom a térd külső/belső felszínén
  Porcgyűrű szakadás
  Porcgyűrűszakadás

  Milyen kezelési lehetőségek vannak térdízületi porcgyűrűszakadás esetén?

  Alapvetően kétféle kezelési lehetőség áll rendelkezésre. A konzervatív (nem műtéti), illetve a műtéti.

  A konzervatív kezelés célja

  Kezelések alapvető célja a fájdalommentesség és a térd mozgástartományának visszanyerése. Sajnos a konzervatív kezelés során a szakadt porcgyűrű nem gyógyul meg ezért igen gyakran a fájdalom, a térdízület mozgástartományának beszűkülése nem szűnik meg. Emellett arra kell számítani, hogy hosszabb idő alatt fokozódik a térdízület kopása, mely évek alatt egy fájdalmas, a köznapi életben is nehezen használható térdízületet eredményezhet. Ezért a konzervatív kezelés helyett lehetőség szerint, a sérült porcgyűrű műtéti ellátását javasoljuk.

  A konzervatív kezelés eszközei

  Elakadt térd esetén a sérült végtag felpolcolása, hűtése (jegelés, jégzselé), tehermentesítése indokolt. A sportterhelést ilyenkor, kérjük ne folytassa. A szakadás következményeként az ízületben folyadék képződhet, a térd megduzzadhat. A gyógyszeres kezelés, a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentők alkalmazása, illetve gyógytorna, valamint a fizioterápia egyéb eszközei szintén a konzervatív kezelés részét képezik.

  Műtéti kezelés

  A gyűrűporc sérüléseinek ellátását minimál-invazív, kis behatolásokon keresztüli artroszkópos módszerrel végezzük. Az artroszkópos beavatkozás előnye, hogy a műtéti terhelés kisebb, mint egy nyitott műtét során, így a műtét utáni fájdalom enyhébb, illetve a felépülés időtartama is rövidebb. A gyűrűporc szakadások ellátása elsősorban műtéti, hiszen a korábban említett szövődményeket igyekszünk elkerülni. A sérülés után, -ha az súlyos panaszokat nem is okoz- ideális az operációt a lehető leggyorsabban elvégezni, így a porcfelszíneket, illetve a gyűrűporcot megóvjuk a további károsodástól. A műtéteket altatásban (narkózis) végezzük. Az artroszkópos beavatkozás célja a sérült rész eltávolítása, minél több ép gyűrűporc megőrzésével. A sérült rész eltávolítása után a porc kisebb lesz, de amennyiben a sérülés kiterjedtsége nem túl nagy, az ízület az alapvető funkcióit a műtétet követően is képes lesz ellátni. Az artroszkópos műtét után mindössze két-három apró vágás látható a térden. A felépülés nagyban függ a talált műtéti lelettől, a társsérülésektől, valamint a műtétet követő utókezeléstől, melyben a gyógytornászok nyújtanak segítséget.

  A műtét során szükség esetén antibiotikus és kóros véralvadás elleni megelőzést alkalmazunk, melyet indokolt esetben otthon is célszerű folytatni. Emellett otthon a tanult gyógytorna rendszeres végzése, illetve az operált végtag operáló orvos által javasolt pihentetése szükséges.

  A beavatkozás után általában nem szükséges tehermentesítés. Problémamentes esetben a műtét utáni első napon a betegeket otthonukba engedjük. A műtét után meghatározott ideig véralvadásgátlás alkalmazandó, amelyet a beteg saját maga is be tud adni. Előfordulhat, hogy a műtét során túl nagy kiterjedésű porcgyűrű sérülés kerül felfedezésre, ezért további műtét válhat indokolttá.

  A műtét menete

  Az operáció során két-három 1 cm méretű vágást ejtünk a térd két oldalán, hogy az artroszkóppal és a speciális artroszkópos eszközökkel behatolhassunk a térdízületbe.
  A beavatkozás során egy kisméretű olló segítségével az apró lyukon keresztül eltávolítjuk a porcgyűrű sérült részét, illetve az esetleges porcfelszíni sérüléseket elsimítjuk.

  A területet kiöblítjük, hogy eltávolítsuk a gyulladásos folyadékot, törmelékeket. Szükség esetén kis szívócsövet (drain) helyezünk a sebbe, amely a műtét után felgyülemlő vért, savót vezeti le.
  A műtét után rugalmas pólyát helyezünk fel az operált alsó végtagra.

  Porcgyűrű eltávolítás
  Porcgyűrű eltávolítás

  Mi történik, ha az indokolt műtéti kezelés elmarad?

  A porcgyűrű, illetve a porcfelszínek károsodása folytatódhat, ezzel fokozva a fájdalmat, illetve az elakadás érzést a térdízületben. A mozgó porcdarabok hatására, az ízületi porcfelszín is károsodhat, mely hosszútávon az ízület kopásához vezethet (artrózis). Ez a folyamat visszafordíthatatlan, és igen fájdalmas mozgáskorlátozott ízületet eredményezhet, ami kizárólag további műtéttel kezelhető.

  Mikor térhet vissza a mindennapi teendőihez?

  Általában a műtét után 1-3 héttel végezhető ülőmunka, azonban fizikai munkára csak 6 héttel a beavatkozást követően kerülhet sor. Sporttevékenységek közül 5-10 nap után szobakerékpározhat a páciens, gyógyult seb esetén 2-3 hét után úszhat, 3-4 hét után kocoghat. A tökéletes gyógyulás érdekében további sporttevékenységeket (labdarúgás, kosárlabda, stb.) végezni, illetve síelni 4-6 hét eltelte után lehet.

  Tekintse meg videónkat, melyben Dr. Hidas Péter PhD osztályvezető főorvos mutatja be magánkórházi szolgáltatásainkat!


  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Ismerje meg organikusan fejlődő magánkórházi részlegünket, a diagnosztikai hátteret és a környezetet, ami várja a gyógyulni vágyókat! Elolvasom a cikket
   

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!
   

  Lélegezzen fel! – tavaszi kedvezmények

  Vegye igénybe urológiai és fül-orr-gégészeti szakorvosi vizsgálatainkat 20% kedvezménnyel!