2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Mellékvese eltávolítása laparoszkóppal

  A mellékvese egy hormontermelő szerv, melynek műtéti úton való eltávolítására van szükség jó- vagy rosszindulatú elváltozások esetén.

  A mellékvese anatómiája és funkciója

  A mellékvese a vesék felső pólusánál található háromszög alakú szerv, mely két részre tagolható: kéreg és velőállományra. Ezeknek a fő funkciója a szteroid hormonok (androgének, kortizol, glükokortikoidok) és az úgynevezett katekolaminok (adrenalin, noradrenalin) termelése. Ezek a hormonok szabályozzák többek között a szervezet só- és vízháztartását, anyagcsere folyamatokat, elsődleges és másodlagos nemi jellegek kialakulását, csontképződést, gyulladásokra adott választ, stresszhelyzeteket.

  Mellékvese eltávolítása laparoszkóppal
  1. Ábra: A vesék és mellékvesék elhelyezkedése, vérellátása

  Mellékvese tumorok nagyobb részét véletlenül fedezik fel hasi ultrahang vagy CT vizsgálat során mellékleletként. Mivel a mellékvese hormontermelő szerv, a daganatok okozta panaszok hátterében a megváltozott hormonszintek állnak. Emiatt a tünetek változatosak lehetnek: alma-típusú elhízás, száraz bőr, csontritkulás és izomfájdalom, a nőknél férfias szőrzet kialakulása, hasi panaszok, fogyás, hasi fájdalom, magas vérnyomás, magas pulzus, fejfájás, izzadás.

  Miért szükséges a műtét?

  A mellékvese eltávolítására jó- vagy rosszindulatú daganatos betegség miatt kerül sor. A A mellékvesekéreg-adenoma egyoldali, kerekded, tokkal rendelkező, jóindulatú daganat. A mellékvesekéreg-rák (carcinoma) rosszindulatú tumor, mely nagyméretűre nő, környezetébe hatol (invazív), és távoli áttéteket adhat.

  A mellékvesekéreg-hyperplasiák, -adenomák és -carcinomák lehetnek hormontermelőek, de funkcionálisan inaktívak is. A mellékvese nem hormontermelő daganatai közül a leggyakoribb a vérképző sejtekből és zsírszövetből álló myelolipoma.

  Hogyan történik a mellékvese eltávolítása?

  A műtétet általános érzéstelenítésben, tehát altatásban, lélegeztetés mellett kell végezni. Miután elaltatták, a pácienst oldalra fordítják, mert a beavatkozáshoz oldalfektetés szükséges. Laparoszkópos technikával történik az elváltozás eltávolítása. Ez azt jelenti, hogy a hason négy kis metszésből csöveket, úgynevezett trokárokat helyezünk a hasfalba, és ezeken keresztül juttatunk kamerát és eszközöket a műtéti területre (2. ábra). CO2 gáz befúvásával 10Hgmm körüli nyomást hozunk létre, ezzel biztosítva a teret a preparáláshoz.

  A műtét során ultrahangos vágóeszközzel preparálunk és egyben égetjük a kisebb ereket, a nagyobb erekre műanyag, vagy nem mágnesezhető fém klippeket helyezünk. A műtét végén az elváltozást méretétől függően vagy a trokáron keresztül, vagy zsák segítségével a hasfalon keresztül, valamelyik metszést megnagyobbítva távolítjuk el.

  Mellékvese eltávolítása laparoszkóppal
  2. Ábra: Trokárok behelyezése a. bal oldali; b. jobb oldali mellékvese műtét esetén

  Nagyobb méretű elváltozások esetén előfordulhat, hogy úgynevezett kézzel asszisztált laparoscopos beavatkozást végzünk, mely során az egyik trokár helyét megnagyobbítva a hasüregbe helyezett kézzel segítjük a műtétet, majd a mellékvesét ezen a nyíláson át távolítjuk el.

  Az esetek többségében 24 órára szilikon draint hagyunk vissza a műtéti területen. A bőrt varratokkal zárjuk.

  Minden műtét során adódhat olyan nem várt körülmény, fejlődési rendellenesség, ami miatt a műtét nem folytatható laparoszkópos úton, annak technikai korlátai miatt. Ilyenkor hagyományos nyitott műtéti eljárásra kell váltani. A XI. bordánál indított ferdemetszésen keresztül érhető el a mellékvese. Mivel a mellékvesék a hashártyán kívül, retroperitoneálisan helyezkednek el, így a műtét során a hasüregi szervek sérülésének kisebb az esélye, mint a hasűri műtétek esetében.

  Mellékvese eltávolítása laparoszkóppal
  3. Ábra: Nyitott műtét, XI. borda magasságában vezetett metszés.

  Mi történik közvetlenül a mellékvese eltávolítása után?

  A műtétet követően szabad beszélni, a fejet, nyakat szabadon mozgatni. Ha vannak drainek, akkor vigyázni kell rájuk, nem szabad megrántani őket! A műtét után nyugodtan nyelhet a beteg, de a műtét napján elsősorban csak folyadékot fogyasszon. A beavatkozást követően pár órával segítséggel felkelhet. A draint az operációt követő napon általában eltávolítjuk, annak hozamától függően. A beavatkozás után, este véralvadásgátló injekciót adunk. Ezt a terápiát a páciens otthonában is folytatni kell, ezt a kezelőorvos receptre fölírja. A műtétet követő napon haza mehet a beteg. Otthonában a sebeket naponta kötözni, és bőrfertőtlenítő oldattal tisztítani szükséges. A sebeket általában 3-5 nap után érheti víz.

  A műtéti varratokat - amennyiben nem felszívódó típusúak - általában a beavatkozást követő 7. napon vesszük ki; eltérés ettől lehetséges az operáló sebész utasításának megfelelően. Amennyiben a műtétet követően panasz alakul ki, azonnal szükséges felhívni a kezelőorvost. Kontroll, ha a kezelőorvos máshogy nem rendeli, a 7. napon javasolt.

  A műtétet követően a páciensnek az endokrinológusát szükséges felkeresnie.

  Mi történik, ha az indokolt műtéti kezelés elmarad?

  Amennyiben jóindulatú elváltozásról van szó, úgy annak növekedéséhez, panaszok fokozódásához, rosszindulatú (malignus) daganat kialakulásához vezet a műtéti kezelés elmaradása.

  Rosszindulatú elváltozás esetén áttétképződés, az általános állapot hanyatlása várható a beavatkozás nélkül.

  Tekintse meg videónkat melyben a mellékvese elváltozások műtéti kezelésének lehetőségeit mutatjuk be!

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!