A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Mellrák

Milyen betegség a mellrák?

A mellrák emlő rosszindulatú daganata, mely leggyakrabban középkorú, idős asszonyoknál (40-60 évesek) jelentkezik, de ma már előfordulhat fiatalabb korban is. nemcsak a nők betegsége. Mellrák hazánkban a nők 7-10 százalékánál fordul elő, a középkorú nőknél a leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés. Hazánkban évente körülbelül 4-7500 új beteget fedeznek fel. Az összes mellrákos megbetegedés körülbelül egy százaléka férfiakban alakul ki, azonban az ő esetükben a betegség agresszívebb. A szövettani diagnózis elengedhetetlen feltétele a hatékony kezelésnek. Az emlőből kiinduló rákokat carcinómának nevezzük, az emlő lebenykékből indulnak ki, vagy a csatornácskákból.

 

A mellrák okai

Ha az egyik emlőben volt már daganatos elváltozás, akkor háromszor nagyobb esély van arra, hogy a másik emlőben is kialakuljon. Azok a nők, akik nem, vagy csak 35 évek koruk után szülnek, nagyobb arányban betegszenek meg, mint azok, akik fiatalabban adnak életet egy gyermeknek. Ha a családban több emlőrákos megbetegedés is előfordult már, akkor a betegség kialakulásának esélye nagyon megnő. A dohányzás különösen akkor növeli meg jelentősen a betegség valószínűségét, ha családi halmozódással is párosul. A napi két adag alkohol elfogyasztása 20%-kal növeli meg a rák kockázatot.

A mellrák tünetei

Nagyobbodás, fájdalmatlan csomó általában az egyik emlőben. Figyelni kell azonban a menstruációkor ill. menses előtt tapasztalható mirigy duzzanatra. Bármilyen változás a mellbimbókban, vagy szokatlan kidudorodások, illetve bemélyedések a melleken, illetve a bimbókon. Az emlőkben futó vénák-erek - állapota: beesettek, vagy éppen ellenkezőleg, kidudorodnak.

Későbbi, előrehaladott stádiumban a hónalji nyirokcsomók megnagyobbodhatnak, távoli áttétek keletkezhetnek. Általánosan ajánlható, hogy a pubertás kortól kezdve az önvizsgálatot minden hónapban el kell végezni. Célszerű a menstruáció vége utáni második, harmadik napon. Ha már nincs menses, akkor csak arra kell figyelni, hogy a hónap ugyanazon napjain történjen a vizsgálat

A mellrák diagnosztikája

A kivizsgálás része a mammográfia, emlőultrahang hónalj áttekintésével, majd célzott röntgen felvételek és szövettani mintavétel. Mindig kettős leolvasásra kell sor kerüljön, azaz két egymástól független radiológus szakorvos kell megítélje a leletet. Az orvosi vizsgálat során meg kell állapítani, hogy a daganat átterjedt-e a hónalji vagy kulcscsont környéki nyirokcsomókra, vagy a test egyéb részére. Ezeket a további vizsgálatokat onkológus belgyógyász irányítja tumormarker (laboratóriumi vizsgálat), mellkas röntgen, hasi ultrahang vizsgálatok végzésével.

A mellrák kezelése

A megfelelő kezelés kiválasztásakor számos tényezőt figyelembe kell venni. A biopsziával nyert minták segítségével meghatározható, hogy a rákos sejtek rendelkeznek-e ösztrogén- és/vagy progeszteron-receptorokkal. Az orvosi vizsgálat során meg kell állapítani, hogy a daganat átterjedt-e a hónalji vagy kulcscsont környéki nyirokcsomókra, vagy a test egyéb részére.

Intézményünkben több szülész-nőgyógyász is a rendelkezésére áll. A szakorvosi vizsgálaton kívül általános és speciális laborvizsgálatokra is lehetőség nyílik, ahogyan a teljes körű képalkotó vizsgálatokra is, mint a röntgen, ultrahang, CT és MRI vizsgálatra. 

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.