A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Prosztatarák szűrés

Hogyan történik a prosztatarák szűrés?

A PCA3 (Prostate Cancer Gene 3, korábban DD3) a prosztatarák előrejelzésére egy olyan molekuláris biológiai módszer, amely az eddigieknél pontosabb eszközt nyújt, és segíthet számos gyakorlati klinikai probléma megoldásában. Nem csak a prosztatára, hanem a prosztatarákra is specifikus.

Ez azt jelenti, hogy míg a PSA (Prosztata Specifikus Antigén) megemelkedett szintjét másmilyen állapotok is előidézhetik, addig a PCA-3 szintjét nem befolyásolják egyéb tényezők. A PCA-3 teszt pozitív prediktív értéke a prosztatarák-diagnosztikában közel kétszer akkora, mint a szérum PSA-é.

Milyen esetekben indokolt a PCA-3 teszt elvégzése?

A PSA megemelkedett szintje alapján gyakran végeznek prosztatabiopsziát, ám a magas PSA szintű páciensek mintegy 75%-ánál nem találnak prosztatakarcinómát. A PCA-3 vizsgálat 85%.

  • az első biopszia eldöntésében, ha a prosztatarák kockázata a családi kórelőzmények, gyanús fizikális lelet, PSA változás mértéke alapján megnövekedett, de a PSA szintje és a fizikális lelet bizonytalan, nem egyértelmű;
  • az ismételt biopszia (időpontjának) eldöntésében, ha a PSA egyértelműen magas, de az előző egy vagy több biopszia eredménye negatív, vagy nem egyértelmű;
  • igazolt prosztatarák esetén a betegség és a kezelési stratégia agresszivitásának meghatározásában és aktív monitorozásában (3-6 havonta).

Hogyan történik a vizsgálat?

A teszt a teljes vizeletben mutatja ki a PCA-3 mRNS jelenlétét. Urológiai szakorvosi vizsgálat alkalmával rektális digitális vizsgálatot, azaz ujjal a végbélen keresztüli vizsgálatot végeznek, ezt követően vizelet mintára van szükség.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.