A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Prosztatarákszűrés

Hogyan történik a prosztatarákszűrés?

Jelenleg a prosztatarák szűrése továbbra is az egyik legvitatottabb téma az urológiai szakirodalomban. A rutin ellenőrzés a prosztata letapintása, illetve a PSA-meghatározása. Ez utóbbit vérből veszik. Emelkedett érték esetén egyéb vizsgálatok, mint például a PSA speciális formáinak (szabad, illetve kötött) meghatározása válhat szükségessé. Egyre nagyobb a törekvés más molekulákkal való diagnosztika (PCA3, genetikai tesztek) alkalmazására. Ezeknek a kifinomultsága azonban még nem olyan megbízható, hogy rutinszerűen alkalmazzák. További segítséget nyújthat a prosztata képalkotókkal történő vizsgálata (ultrahang, MR), melyek közül a multiparametrikus-MR jelenleg a legmegbízhatóbb.

Milyen esetekben indokolt a prosztatarákszűrés elvégzése?

Amennyiben elmúlt valaki 40 éves érdemes évente betérni az urológusához, hogy általános szűrésen vegyen részt. Hogyha a férfi páciens családjában már valamelyik rokonánál (apai ágon főként) prosztatarákot diagnosztizáltak, 45 éves kor felett a szűrés során PSA-teszt meghatározása válik szükségessé. Egyes génmutációk jelenléte esetén (p.l. BRCA2) is 45. életévtől javasolt, egyebekben 50 év felett ajánlott a PSA-t a szűrésbe beletenni.

Hogyan történik a vizsgálat?

A prosztata óvatos letapintása a végbélen keresztül kivitelezhető. A PSA-t vérből határozzák meg laboratóriumban. Amennyiben prosztatarák gyanú merül fel, biztonságos kizárása vagy megerősítése csak a szövettani elemzéstől várható (prosztatabiopszia). Ennek legkíméletesebb és legmodernebb változata a mesterséges intelligenciát alkalmazó MR-fúzionált, gáton keresztüli mintavétel, az ún. „fúziós biopszia”.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 20 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.