A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Cukorbetegség

Mi a cukorbetegség?

Az inzulin nevű hormon a hasnyálmirigy szigetecskéinek béta sejtjeiben termelődik, és onnan közvetlenül a véráramba jut. Ennek az anyagnak az a fő feladata, hogy sejtek felületén lévő érzékelőkhöz kapcsolódva kaput nyisson a cukornak (glukóz), elősegítse annak bejutását és elégetését a sejt belsejében. Ez a folyamat a szervezet energiatermeléséhez szükséges. Ha nem, vagy kevés inzulin termelődik, a cukor nem jut be a sejtekbe, hanem a vérben felhalmozódik (a vércukorszint emelkedik). Csökken az energiatermelés, a szervezet legyengül.

cukorbetegség

Az I. típusú, inzulinra szoruló cukorbetegségben egyáltalán nincs inzulintermelés. Azt kívülről, naponta többször adott inzulinnal kell pótolni.

A II. típusú cukorbetegségben a sejtek inzulin iránti érzékenysége csökkent, az inzulin kevésbé tudja "kinyitni a sejtek kapuit", kevesebb cukor tud energiává alakulni, a vércukor szintje pedig emelkedni fog. Az ilyen (II. típus) cukorbetegség kezdetén, amikor sokszor még tünetek sincsenek, a hasnyálmirigy szigetecskéi érzékelik a magasabb vércukorszintet, és a hormon túltermelésével reagálnak. Később, évek múltán a szigetecskék kezdenek az állandó túltermelésben kimerülni, az inzulintermelés csökken, sokszor olyannyira, hogy inzulin adás válhat szükségessé.

A cukorbetegség okai

A tudományos vizsgálatok alapján a gének (az öröklésért felelős sejteken belüli anyagok) között van olyan, ami cukorbetegségre hajlamosít. A hajlam kifejlődését a testsúlyfelesleg önmagában is okozhatja. Bizonyos gyógyszerek (pl. szteroid kezelés, hypotiazid, stb.) az alkohol, de a terhesség is okozhatnak cukorbetegséget. A betegség kifejlődése előtt vércukor terheléses vizsgálattal már kimutatható a veszély. Ez nagyon fontos, mert ilyenkor még sokat tehetünk (korszerű táplálkozás, fogyás, rendszeres testmozgás) a baj megelőzéséért.

A cukorbetegség diagnosztikája

Legelső lépés a laboratóriumi vizsgálat, amely a vércukor vizsgálatát jelenti. A felsorolt kockázati tényezők miatt azonban rögtön ún. rutin vizsgálatként elvégzésre kerül a többi rizikó faktor felmérése a laboratóriumi vizsgálattal úgy mint: húgysav szint és zsíranyagcsere (koleszterin, LDL- és HDL-koleszterin, triglicerid) paraméterek.

Miután a cukorbetegség gyakran vesekárosító, ezért első lépésbe a vese vizsgálata is beletartozik a vérvételnél (kreatinin, ionokkal, karbamiddal, esetleg ún. mikroalbumin szűréssel). Károsodott májfunkciók is okozhatnak anyagcsere eltérést, valamint a tervezett gyógyszeres kezeléshez is szükség van a májfunkciók ismeretére, ezért a májenzimek is első lépésben kerülnek meghatározásra. A betegség felismerésekor meg kell állapítani milyen szövődményeket okozott már, ezért hasi ultrahang, szemészet és szívgyógyászati (kardiológiai) vizsgálat elvégzése ajánlott.

A kezelés beállításakor felhívjuk a figyelmet a háromhavonkénti ellenőrzés szükségességére, amikor is fontos lehet a felsorolt rutin laboratóriumi paramétereken kívül a 2-3 havi vércukor átlagát jelző ún. HbA1c, valamint a diéta követésére az éhomi, és az evés után 1 és 2 órával történő vércukor meghatározása. A szövődmények vizsgálatát jól beállított, ún. megfelelő szénhidrát-anyagcsere kontrollal rendelkező páciens esetében is javasolt évente ellenőrizni.

A cukorbetegség kezelése

Ha Ön elhízott, mindenképpen fogynia kell. Ha sikerül néhány kg-ot leadni, már fokozódhat a sejtek inzulinérzékenysége, csökken a vércukor. A fogyásnak mindenképpen korrekt diétán kell alapulnia, melyet a testmozgás csak segíthet. A fogyás titka az, hogy a felvett energia (a táplálék energiatartalma) kevesebb legyen a leadottnál (testmozgás). A testmozgás javítja közérzetét, hangulatát is.

Energiaszegény táplálkozás és minél több testmozgás szükséges a fogyáshoz!

Természetesen, ha Ön sovány, akkor is kell diétáznia, de nem elsősorban a táplálék energia-, hanem szénhidráttartalmára kell figyelnie!

Tabletták szedését csak akkor írja elő az orvos, ha tartós, korrekt diétás próbálkozás után sem csökken a vércukra a későbbiekben vázolt szintre. A diétás próbálkozás akár több hónapig, fél évig is tarthat. Ha ezután a kellő mértékű fogyás után sincs meg a kívánt eredmény, akkor jönnek szóba a tabletták. Ezek többfélék lehetnek. Vércukor csökkentő tabletták tartós alkalmazása során elkövetkezhet egy olyan pillanat, amikor már a tabletta sem hat, mert a sokáig serkentett inzulintermelő szigetecskék kimerülnek. Ilyenkor már csak az inzulinadás segít.

Rendszeres gondozását az ún. diabetológiai cukorbetegség szakorvosa) véleményre alapozva a háziorvosa végzi, amennyiben Ön II. típusú cukorbeteg. I. típusú cukorbetegség esetében 3 havonta a diabetológus végzi az ellenőrzéseket az önellenőrzésre és rendszeres laborvizsgálatokra támaszodva.

Évenkénti szűrővizsgálatait gondozó orvosa (belgyógyász vagy diabetológus vagy háziorvos) javaslatára kell elvégezni, aki a cukorbetegség , családi előzmények, kísérőbetegségek, életkor és életmódi tényezőkre alapozva javasolja meg, milyen szakorvosi vizsgálatokra lehet szükség.

Hogyan segítünk, amennyiben hozzánk fordul?

A Budai Egészségközpontban alapellátást végző belgyógyászati rendelés irányítja a II. típusú cukorbeteg gondozását. Az I. típusú cukorbeteg ellenőrzését diabetológus végzi.

Mindenképpen javasolt a betegség felismerésekor egy több alkalmas diétás oktatáson részt venni a dietetikus segítségével, majd a későbbiekben a szánhidrát egyensúlyi kilengéseinél egyeztetni a dietetikussal a rendszeresen feljegyzett étrend megbeszélésével.

Évenkénti szűrővizsgálatra célzottan vagy a standard szűrővizsgálati programokhoz csatoltan van lehetőség. Szövődmények vizsgálatát urológiai, radiológiai(ultrahang) érsebészeti, szemészeti, ideggyógyászati (neurológiai) stb is el tudja érni a Budai Egészségközpontban.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

 

Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A járványügyi helyzetben szolgáltatásaink iránti érdeklődés növekedésével párhuzamosan telefonos ügyfélszolgálatunk terheltsége is növekedett. A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz:

+36 1 999-1727

A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.