2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    „A betegeim inspirálnak” - interjú Dr. Herczeg Zsuzsanna belgyógyásszal

    Létrehozás dátuma: 2022-08-19

    Új belgyógyászunk, Dr. Herczeg Zsuzsanna hiszi, hogy az orvoslás akkor a legsikeresebb, ha a páciens megérti betegségét és maga is aktív részese lesz gyógyulásának. Interjúnk során beszélgettünk szakmaválasztásáról, a leggyakoribb belgyógyászati problémákról, azok megelőzési lehetőségeiről, valamint a testi és lelki egészség kapcsolatáról!

    Miért éppen a belgyógyászatra esett a választása az általános orvosi diploma megszerzése után?

    Az egyik egyetemi oktatóm nézete az volt, hogy először a legátfogóbb szakmát kell megtanulni, majd utána lehet specializálódni. Az orvoslásban ez a szakterület a belgyógyászat. Teljes áttekintést ad az emberről és a benne zajló folyamatokról, ezért választottam ezt az irányt.

    Dr. Herczeg Zsuzsanna

    Melyek a leggyakoribb belgyógyászati problémák?

    A magas vérnyomás, a cukorbetegség és egyéb anyagcserezavarok fordulnak elő a leggyakrabban. A stressz és minden típusú megerőltetés közvetlen hatást gyakorol a szív-érrendszerre, ezért ha elveszíti az érfal a rugalmasságát, magas vérnyomás alakul ki. A táplálkozás mindennapos tevékenység, szintén létszükséglet, az anyagcserének is folyamatosan alkalmazkodnia kell napi működésünkhöz, hiszen azt szolgálja. A rendszertelen, a túlzott vagy elégtelen táplálkozás az anyagcsere alkalmazkodását feszíti túl, ezért is alakul ki gyakran probléma ezen a területen.

    Mire hívná fel a páciensek figyelmét, hogyan előzzék meg ezeknek a betegségeknek a kialakulását?

    Mivel nem tudjuk, hogy kinek milyen egészségügyi problémára van hajlama, ezért nehéz olyan megelőzésről beszélni, ami mindenkinél egyformán működik. Rengeteg tényezőtől függ, hogy valakinél kialakul-e az említett betegségek egyike. A testmozgás és a változatos táplálkozás ajánlott, de az egyén szintjén az optimális életmód megtalálásában specialisták segíthetnek. A sportban és a diétában is eltérő, hogy kinek mi számít kiegyensúlyozottnak, ezért ezeknek a területeknek a szakértői tudnak személyre szabott tanácsokat adni. A megelőzés további nagyon fontos alapkövei a szűrések és a rendszeres állapotfelmérések. Ebben tud az orvos, a belgyógyász segíteni: felismerni időben, ha valami nincs rendben. Így az első jeleknél megkezdődhet a kezelés, aminek nagy jelentősége van az állapotromlás megelőzésében és a gyógyulásban.

    Dr. Herczeg Zsuzsanna

    Ön rendelkezik egy pszichoterápia szakvizsgával is. Igencsak ritka párosítás ez a belgyógyászattal. Hogyan kapcsolja össze ezt a két területet?

    Szerencsés vagyok, mert már a pályám elején találkozhattam olyan betegekkel, akik saját útkeresésükkel engem is abba az irányba tereltek, hogy a lelki és mentális működést is támogassuk, a gyógyítás elválaszthatatlan részeként. Az orvoslásban számomra az összefüggések, a folyamatok logikájának megismerése volt vonzó. Ebbe az összetett rendszerbe beletartoznak a mentális működések is.  A betegségek hatással vannak a lelki állapotunkra és ez fordítva is igaz. Továbbmegyek, szerintem ezek a folyamatok párhuzamosan zajlanak a testünkben és a lelkünkben, még a hatásmechanizmusuk is azonos, hiszen a túlélésünket szolgálják, csak néha tévesen. A holisztikus megközelítésben sem könnyű megtalálni az egyensúlyt, hiszen vannak páciensek, akik a betegségükre fókuszálnak és túlságosan központi szerepet kap az életükben, míg másoknál éppen az ellenkező történik: hárítanak, igyekeznek nem foglalkozni az egésszel.

    A belgyógyászat igen sokszínű, ahogy ön is említette ez a legátfogóbb szakterület. Milyen esetekben kell valamilyen másik szakorvossal is együttműködni?

    A döntési mechanizmus két dolgon alapszik. Az első az eset súlyossága, hogy mennyire követel gyors diagnózist és kezelést, itt meghatározó az orvosi „beavatkozás”, a szakértelem, az asszisztencia és a gyógyító körülmények szerepe. Ezt a kórházban tanultam és ez a tapasztalat biztonságérzetet ad ilyen helyzetekben. A döntés második felében, hogy kompetensek vagyunk-e a megoldásban vagy szükséges más szakmákat és vizsgálatokat bevonni, szakmai irányelvek, evidenciák, módszertani leírások adnak útmutatást, melyekkel az orvosnak tisztában kell lenni, valamint ezt a tudást szükséges folyamatosan frissíteni. Az évek során tapasztalatunk és tudásunk gyarapodik, egyre jobban ismerjük fel a saját határainkat, képességeinket, a beteg lehetőségeit. Kellő alázattal ez mind a gyógyítást szolgálja.

    Igen változatos múltról árulkodik az önéletrajza. Ezek a különböző tapasztalatok hogyan gazdagították a látásmódját?

    A váltások hátterében többnyire költözés, valamilyen élethelyzet állt, és volt kettő olyan eset, amikor felkérésre vállaltam a szakmai kihívást. Mindegyik váltás hozott megújulást és segített abban, hogy a pályán tudjak maradni, szélesítette a látókörömet, fejlesztette az empátiámat, a gyógyítás iránti alázatomat és elköteleződésemet.

    Az interjú befejezéseképpen, megosztana velünk egy emlékezetes pácienstörténetet?

    Nem tudok csak egyetlen esetet kiemelni, mert minden fejlődésben a betegek inspiráltak. Munka közben az a páciens köti le minden figyelmemet és tudásomat, akivel éppen dolgozom, akkor ő a legérdekesebb.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont