A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

COPD

A COPD mozaikszó jelentése

Chronicus Obstruktív Pulmonary Disease, magyarul krónikus elzáródásos (légzési nehezítettséget okozó) tüdőbetegség. A megnevezés nem csupán egyetlen kórt jelöl, hanem azokat a tüdőt érintő elváltozásokat, amelyek következtében az alsóbb légutak szűkülete jön létre. Így ide tartozik a krónikus bronchitis (hörghurut), a tüdő asztmás megbetegedése, illetve a – rendszerint az előző kettő folyományaként kialakuló – tüdőtágulat (emphysema) is.

A COPD előfordulása

Egyes adatok szerint a populáció akár 4-7 százaléka is érintett lehet a betegségben, amely elsősorban 35-40 éves kor körül manifesztálódik. Magyarországon közel félmillióan szenvednek a COPD tüneteitől, ugyanakkor az orvoshoz fordulás, és gondozásban való részvétel aránya igen alacsony, szinte csak a saccolt esetek tíz százaléka.

A COPD kialakulásának okai

A COPD kialakulásának hátterében az esetek döntő hányadában a dohányzás áll: erre utal, hogy a COPD-s betegek mintegy 80-90 százaléka dohányos múlttal rendelkezik, és a dohányzók közül majdnem minden ötödik személynél kialakul a kór.

A maradék néhány százalékot genetikai eredetű megbetegedés (alfa-1-antitripszin hiány: ilyenkor hiányzik az a molekula, amely megakadályozná a tüdő léghólyagocskáinak falában lévő fehérjék enzimatikus lebomlását, s így azok el- és egymásba szakadnak, csökkentve a tüdő aktív légző felületét), illetve a kórelőzményben megfigyelhető káros anyagok rendszeres belélegzése (bányászok, kémiai vegyszerekkel foglalkozók) szerepel.

COPD lefolyása

A betegség lefolyása során az alsó légutak falában lévő simaizom-elemek a különböző „káros” ingerek hatására összehúzódnak, az idegen anyagok eltávolítása céljából intenzív nyáktermelődés zajlik, melyek szűkítik a légutak lumenét. Emiatt elsősorban a kilégzés válik elnyújtottá, nehezítetté, s így a tüdőben lévő, normál körülmények között teljesen kilélegezhető levegőmennyiség egy része bennreked. Ilyenkor kisebb légvolumen képes cserélődni, kevesebb friss, oxigéndús levegő jut be, ami rontja a tüdő gázcserélő funkcióját. Mindez hosszú távon azt eredményezi, hogy a tüdőből a szívbe jutó, elméletileg friss vér korántsem annyira friss, s így a perifériákra, a szervekbe sem jut elegendő oxigén.

A COPD tünetei

Kezdetben csak nagyobb terhelésre, később mér egyre kisebb megerőltetésekre is nehézlégzés jelentkezik, a legvégső stádiumban pedig már nyugalomban, akár a karosszékben ülve is fulladást tapasztal a beteg.

COPD

Jóval könnyebben alakulnak ki légúti fertőzések, tüdőgyulladások, amelyek egyrészt sokkal nehezebben gyógyulnak, másrészt tovább rontják a légzési kapacitást, nem ritkán intenzív osztályos ellátást igénylő teljes légzési elégtelenséghez vezetve. Ezt a nagymértékű terhelést a szív sem bírja sokáig, így egyenes következményként egy idő után a szívelégtelenség kialakulásával is számolni kell.

Az emphysema során a megterhelt léghólyagocskák falai szakadnak, egymásba nyílnak, emiatt a légző felület fokozatosan csökken, ami miatt kilégzéskor egyre nagyobb mennyiségű levegő reked el. A COPD tehát gyakori, bőséges nyákkal járó köhögéssel, fokozódó légszomjjal jelentkezik.

A COPD diagnosztikája

A diagnosztizálás alapja a légzésfunkciós vizsgálat: az úgynevezett spirométer (készülékkel összekötött cső, amibe az orvos utasítása alapján kell változó erőkkel befújni) már igen korai, akár tünetmentes szakban is információt ad a légzési paraméterek kezdődő változásairól. Ezen túlmenően, képalkotó vizsgálatok (RTG, CT), laborvizsgálatok, provokációs tesztek (gyógyszerekre adott válaszok a légzési paraméterekben) kerülnek elvégzésre.

A COPD kezelése

A COPD krónikus betegség: kezelés nélkül akár életveszélyes állapotokhoz, halálhoz is vezethet. A beteg állapotától függően, az alkalmazott gyógyszerek egy része folyamatosan, mások csak alkalmanként adandók, tabletták és spray formájában is kaphatók. Légző-torna, életmódbeli változtatások (dohányzás elhagyása, testsúly rendezése, mozgás), szükség esetben otthoni oxigénterápia képezik a további alapokat.

Sajnos, sok esetben a beteg mindennapi teendőinek elvégzését is akadályozó légzési zavarok alakulhatnak ki, még a legszorosabb együttműködés, a leggondosabb ápolás mellett is, emiatt a COPD-s betegek egy részének csak a tüdő-transzplantáció jelenthet hathatós segítséget.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

Intézetünkben negatív PCR-teszt felmutatása szükséges a szájon át történő és más testüregi vizsgálatok vagy beavatkozások igénybe vételéhez, abban az esetben, ha a páciens a vizsgálatot megelőző 3 hetes periódusban elvégzett PCR-tesztje pozitív volt.

A járványügyi helyzetben szolgáltatásaink iránti érdeklődés növekedésével párhuzamosan telefonos ügyfélszolgálatunk terheltsége is növekedett. A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.