2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Prosztatakezelés Rezüm™ vízgőzterápiás technológiával

  Amennyiben az előzetes kivizsgálások vizeletürítési zavart állapítottak meg, és a panaszok hátterében a prosztata megnagyobbodása (prostata hyperplasia) áll, annak műtéti megoldása szükséges.

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!

  Hogyan történik a műtét kivitelezése?

  A műtét altatásban (narkózis), vagy gerincvelőhöz közeli érzéstelenítésben (spinál-, epiduralanaesthesia) történik, de elvégezhető a prosztata mellé beszúrt helyi érzéstelenítés mellett is. Az érzéstelenítésről a páciens külön felvilágosítást fog kapni az altatóorvosától.

  A műtét során a húgycsövön keresztül speciális hólyagtükrözéshez alkalmas eszközt (Rezüm™-eszköz) vezetünk a húgyhólyagba. A beavatkozást optika felhasználása mellett, tehát nem vakon kivitelezzük. Intézetünkben a kamera modern, digitális, keskeny eszköz, így a húgycső megterhelése is minimális, illetve a képet részletgazdag felbontásban (HD minőség) látja az operatőr, ezzel is fokozva a beteg biztonságát és a műtét precizitását.

  A Rezüm™ eszköz egy speciálisan vezérelhető tűvel rendelkezik, ami magas frekvenciájú vízgőzt használva a szövetek kezelésére alkalmas.

  Különleges esetekben, hasfali katétert helyezünk fel a műtőben, azzal a céllal, hogy biztonságosabb körülményt létesítsünk egy hosszabb, komplexebb terápiás terv részeként.

  A húgycsőbe bedomborodó, a vizeletáramlást akadályozó prosztataszövetet szemkontroll mellet állandó mosást alkalmazva pontosan meghatározott helyeken kezeljük a gőzt injektáló tűvel, így a prosztata mirigyes állománya a húgycső közvetlen közelében átalakul, és hetek alatt lebomlik, üreget hagyva maga után. Tehát a prosztata mirigyállományának „belső”, megnagyobbodott része kerül kezelésre, az ún. prosztata többi része és a tok érintetlen marad. Nem kerül azonnal kivételre szövet, így annak patológiai elemzése sem lehetséges. A kezelt szövetet a szervezet bontja le, észrevétlenül. Az esetlegesen leváló parányi részek, gyakorlatilag a katéter mentén, illetve később a vizelettel távoznak.

  A beavatkozás után a seb nyugalomba helyezése érdekében és esetleges öblítés-mosás céljából, illetve a keletkezett duzzanat általi vizeletelakadás áthidalása végett általában egy hétre állandó hólyagkatéter kerül behelyezésre.

  Amennyiben a megfigyelési időszak zavartalanul zajlott, a pácienst a beavatkozás napján otthonába engedjük.

  Vízgőzterápia

  Kell-e a műtét kiterjesztésével számolni?

  A munkaeszköz sikeres bevezetéséhez szükségessé válhat az esetleges fennálló szűkületek műtéti megoldása, bemetszése (urethrotomia interna). Amennyiben hólyagkövességet diagnosztizálunk, általában ezen kövek szétzúzása és eltávolítása a Rezüm™ kezeléstől függetlenül, egy újabb ülésben kerül elvégzésre, amikor a húgycső átjárhatóbb, és a sebgyógyulás lezajlott.

  Fertőzésre hajlamos betegeknél (pl.: cukorbetegek), a herék és mellékherék gyulladását elkerülendő a herezacskón ejtett 1-2 cm-es metszésből az ondóvezetékek lekötésre (vasectomia) kerülhetnek. Ez a megtermékenyítési képesség elvesztésével jár együtt. Ennek esetleges elvégzését a műtét előtt egyezteti önnel kezelőorvosa.

  Előzetesen nem diagnosztizált, előre nem látható lelet (pl.: hólyagdaganat) esetében a műtéti terv megváltozása (pl.: hólyagtumor eltávolítása, a prosztata érintetlen marad) válhat szükségessé.

  Amennyiben pl. egy daganat a húgyvezetékre, illetve a húgyvezetékbe terjed ennek a területnek az elektrorezekciója szükséges. Adott esetben a későbbi hegesedésből adódó szövődmények csökkentése érdekében belső sínező csövecske (sztent, ureterkatéter, MJ, DJ) kerülhet felhelyezésre. A húgyvezeték érintettségének bizonyítására szükség lehet további diagnosztikai, illetve kezelési eljárások (röntgen, húgyvezeték endoszkópos vizsgálata, szövettani mintavétel) elvégzésére.

  Minden beavatkozás felveti a műtét további kiterjesztésének lehetőségét, akár hasi feltárás szükségességét.

  Érinti a beavatkozás a szexuális funkciót?

  A merevedési képességet a beavatkozás általában nem érinti. A nemi vágy (libido) csökkenése inkább lelki eredetű, közvetlen összefüggés a műtéttel nem mutatható ki.
  A nemzőképesség ezzel szemben általában csökken, de kisseb valószínűséggel, mint pl. a TURP, vagy alternatív módszerek esetén, ahol gyakran elveszik, mert a hólyagnyak bemetszése miatt ejakulációkor az ondó nem a húgycső felé, hanem a hólyagba áramlik. A Rezüm™ esetén ezen rizikó mértéke lényegesen kisebb. A műtétet követően a fogamzásgátlásra a továbbiakban is figyelni szükséges.

  Mire lehet számítani kezelés nélkül?

  Normális körülmények között a gesztenye nagyságú prosztata (dülmirigy) a hátsó húgycsőszakaszt veszi körül a hólyagnyak és a húgycső záróizomzata között.

  Különböző okok miatt általánosan a 35. életév körül a prosztata kifejezett növekedésnek indul. A növekedés leggyakrabban az 50. életév körül már olyan mértékű lehet, hogy a hátsó húgycsőszakaszt összenyomhatja ezzel akadályozva a vizeletáramlást. Ez tartós gáttáji diszkomfort érzés, fájdalom, gyengült vizeletsugár, utócsepegés, gyakori vizeletürítés, nehezített vizelés, vagy hirtelen kialakuló teljes vizelési képtelenség formájában nyilvánulhat meg.

  Krónikus vizeletürítési zavar a hólyag kitágulásához, falának kötőszövetes átalakulásához, zsákszerű kiboltosulások (diverticulum) képződéséhez vezethet. A hólyag rugalmassága, ürítési képessége tönkre mehet. A vizelés után a hólyagban visszamaradó vizelet miatt gyakran fertőzések, hólyagkövek alakulhatnak ki. Előfordulhat jelentősebb vérzés a prosztata kitágult visszereiből.

  Előrehaladott állapotban ún. túlfolyásos akaratlan vizeletvesztés (ischuria paradoxa) és a vizelet egészen a vesékig észlelhető pangása alakulhat ki, ami akár veseelégtelenséget is okozhat.

  A szűkület olyan fokú is lehet, hogy a páciens képtelen magától üríteni a vizeletet, katéter viselésére szorul. Ez életminőség-változást, fertőzésforrást jelenthet, azonban a vizeletelfolyási akadály műtéti megszüntetéséig szükség van rá.

  Milyen kezelési lehetőségek vannak?

  Ha a gyógyszeres kezelés tartós, kielégítő javulást nem jelent, akkor javasolt a prosztata húgycsövön keresztüli (ún. transurethralis) Rezüm™ technológiával (magas frekvenciájú vízgőz kezelés) történő műtéte. Ez a modern technológia évek óta az esetek többségében a legkíméletesebb eljárás. Nem mindenkinek elegendő egy kezelés, hiszen a Rezüm™ kezelés kb. 70 ml-es mérettartományig ígér éveken át tartó eredményességet. Speciális esetekben, ennél nagyobb méretű prosztatamegnagyobbodást is kezeltek már sikeresen. A beavatkozás ismételhető, ha nem kellően kielégítő a végeredmény.

  Alternatívaként a prosztata húgycsövön át különböző rezekciós eljárásokkal – ún. TURP, enucleatio (pl.: lézer, rádiófrekvencia, elekromos áram) – történő „kihámozása” alkalmazható. Nagy prosztataméret esetén a megnagyobbodott rész akár hasi metszésen keresztüli vagy laporoszkóppal való eltávolítása (ún. adenomektómia) jöhet szóba. Ezen alternatív kezelési módoknak az altatásban történő időtartama hosszabb a Rezüm™ terápiához képest a jelentős szövetmennyiség eltávolítása miatt. Így ezeknek a módszereknek magasabb a rizikója és mellékhatásprofilja (vizelettartási zavar, szexuális funkciók érintettsége, hegesedés stb.), viszont olyan szövettani vizsgálatra küldhető mintát nyerhetünk velük, amit a Rezüm™ kezeléssel nem.

  A különböző eljárások előnyeiről és hátrányairól orvosa további felvilágosítást ad. Különösen nagy prosztata esetén szóba jöhet részleges (ún. féllebeny) eltávolítás. Az extrém nagyméretű dülmirigy műtéti megoldása hasfalon keresztül (nyílt, vagy laporoszkópos technikákkal) történik. Bizonyos esetekben mérlegelni szükséges a beavatkozás előtti prosztata mintavétel lehetőségét is.

  Mi várható a műtéttől?

  A műtét előtti nehezített vizeletürítés az esetek többségében jelentősen javul. A vizeletsugár erősebbé válik, csökken a vizelés után hólyagban maradó vizelet mennyisége. A gyakori vizeletürítéshez kapcsolódó panaszok csökkennek. Mindezek mellett a műtét után bizonyos ideig vizeletürítési és tartási nehézségek állhatnak fenn, melyek hónapos távlatban spontán megszűnnek, illetve gyógytornával gyorsítható a rehabilitáció.


  Tekintse meg videónkat melyben a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, Rezüm™ vízgőzterápiás technológiával történő műtéti kezelésének lehetőségeit mutatjuk be!

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Érdeklődés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!