A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Gasztroenterológia

A telefonos szakorvosi konzultáció mellett az új hivatalos eljárásrendnek megfelelően ismét lehetőséget biztosítunk személyes vizsgálatokra is!

Foglaljon időpontot online, vagy hívja diszpécserszolgálatunkat hétköznap 08:00 - 20:00 között a 489-5200 számon!

A gasztroenterológia az emésztőrendszerrel, illetve annak betegségeivel foglalkozó tudományág, mely a belgyógyászatból fejlődött ki. Ide tartoznak a nyelőcső, a gyomor, a vékony- és vastagbél, a máj, a hasnyálmirigy, az epehólyag- és epevezeték betegségei. A gasztroenterológus szakorvosok e betegségek felismerésével, a diagnózis felállításával és kezelésével foglalkoznak.

Mikor kell gasztroenterológushoz fordulnunk?

Bármilyen emésztéssel vagy emésztőszervekkel kapcsolatos panasz esetén. Ezek lehetnek enyhék, vagy enyhének tűnő panaszok, tünetek, mint pl.: gyomorégés, puffadás, hasmenés vagy székrekedés, enyhe hasi fájdalom, fokozott bélkorgás, rossz szájszag, étkezés utáni teltségérzés.

Súlyosabb vagy figyelmeztető, ún. "alarm" tünetek esetén azonban mihamarabb szakorvoshoz kell fordulni. Ilyenek: akaratunktól független fogyás, nyelési zavar, hányás, erős hasi fájdalom, fekete vagy véres széklet, vashiányos vérszegénység, nem fertőző eredetű sárgaság, emésztőszervi panaszokhoz társuló láz.

Mit tegyek, ha valamelyik fenti tünet jelentkezik?

Első lépésként mindenképpen kérjen időpontot és jelentkezzen be általános gasztroenterológiai szakorvosi vizsgálatra! Szakorvosunk részletesen kikérdezi és megvizsgálja Önt, majd szükség esetén további diagnosztikai eljárást javasol (ami nem csak tükrözéses vizsgálat lehet!)

Fontos, hogy ha szakorvosunk altatásos beavatkozást javasolt, azt megelőzően előkészítő vizsgálatokra is szükség van, melyről orvosunk tájékoztatja Önt.

Ahol a vizsgálatok történnek: BEK-Endoexpert Endoszkópos Laboratórium

Gasztroenterológiai szakorvosi ellátás

(külön időpontban, külön térítés ellenében végezzük)

 • Az emésztőszervi betegségek felismeréséhez szükséges vizsgálatok
 • Teljes körű laboratóriumi vizsgálatok: vér-, vizelet-, széklet vizsgálatok
 • Képalkotó vizsgálatok:
  • Hasi ultrahang vizsgálat
  • Hasi CT
  • Vastagbél CT (CT-colonographia vagy virtuális kolonoszkópia)
  • Vékonybél CT
  • Hagyományos röntgen vizsgálatok

Endoszkópos (tükrözéses) vizsgálatok:

Endoszkópiai vizsgálatokat ezen az oldalon látható szakorvosaink végeznek. Amennyiben endoszkópiai vizsgálat céljából érkezik gasztroentorológiai konzultációra, kérjük, ezen szakemberekhez jelentkezzen be.

Teljes körű funkcionális diagnosztika gyomorbélrendszeri betegségek kivizsgálására

 • Béldaganat szűrés székletből
  M2-PK vizsgálat speciálisabb érzékenységű, mint az egyszerű széklet vér vizsgálat. Egy új eljárás, melyet 2003 óta már számos országban alkalmaznak. Magyarországon 2008-ban került bevezetésre. A daganat jelző pontossága nagyon jó, hozzávetőleg 85 %-os. A vizsgálat során a székletből nem vért, hanem egy speciális, a daganat által termelt enzimet mutatunk ki.
 • Étel allergia vizsgálat
  Allergia vizsgálat vérből ún. nutritív panel meghatározására. Az allergiát okozó anyag a szervezetbe jutást követően rövid idővel, igen heves tüneteket (kiütés, hasmenés, puffadás, ajakduzzanat és/ vagy allergiás gégevizenyő) okoz, akkor kell IgE típusú allergiára gondolni.
 • Ételintolerancia vizsgálat
  Az étel intolerancia tünetei, szemben az étel allergiával, csak néhány nap, esetleg hét múlva jelennek meg. Gyakoribbak. Általánosabb tünetek kísérik, amelyek miatt korábban már számtalan vizsgálat elvégzésére került sor.
 • Komplett H2 kilégzéses teszt sorozat
  A laktulózzal végzett H2-gáz kilégzési tesztvizsgálat alkalmas a vékonybél tranzitidő (orocoecalis tranzitidő) meghatározására, valamint a kontaminált vékonybél szindróma indirekt kórismézésre.
  A fruktózzal végzett H2-gáz kilégzési tesztvizsgálat alkalmas a fruktóz (gyümölcscukor) intolerancia kórismézésre. A fruktóz kóros anyagcseréje során olyan toxikus anyagok szabadulnak fel, melyek májkárosodást okoznak. H2 kilégzésről bővebben >>
 • Helicobacter meghatározás székletből és kilégzési teszttel
  A Helicobacter pylori nevű baktériumot 1982-ben azonosították krónikus gastritisben és gyomorfekélyben szenvedő pácienseknél. Azóta bebizonyosodott kóroki szerepe nyombélfekély és gyomor tumor esetén is.
  Székletből lehet kimutatni vagy ún. kilégzési teszttel. Előbbi olcsóbb és gyorsabb, szűrésre kiválóan alkalmas. Mindig az elrendelő orvos dönt az elvégzendő vizsgálatról.
A cikk dr. Sike Róbert közreműködésével készült. 

 

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

Intézetünkben negatív PCR-teszt felmutatása szükséges a szájon át történő és más testüregi vizsgálatok vagy beavatkozások igénybe vételéhez, abban az esetben, ha a páciens a vizsgálatot megelőző 3 hetes periódusban elvégzett PCR-tesztje pozitív volt.

A járványügyi helyzetben szolgáltatásaink iránti érdeklődés növekedésével párhuzamosan telefonos ügyfélszolgálatunk terheltsége is növekedett. A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.