2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Tegyünk az egészséges bélflóráért!

  Létrehozás dátuma: 2022. Május 31. Kedd 13:28

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-03

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  Ki ne ismerné az érzést, amikor a hasunk puffadt, feszít, gyakran megyünk a mellékhelyiségbe, vagy éppen ellenkezőleg, csak nagy ritkán jön ránk a szükség. A felborult bélflóra-egyensúly okozhat hasonló tüneteket, amelyért gyakran a stressz, az egészségtelen életmód vagy a szedett gyógyszerek tehetők felelőssé. Szerencsére néhány egyszerű módszerrel könnyedén visszaállíthatjuk a bélflóránk normál működését. Intézetünk gasztroenterológusát kérdeztük, hogy miért jó a probiotikumok szedése ebben a helyzetben is, és milyen egyéb módszerekkel szüntethetjük meg a panaszokat, hogy hamar visszanyerhessük a jó közérzetünket.

  „Azt sokan tudják, hogy a bélrendszeri problémákra jó hatással lehetnek a probiotikumok, azaz a jó baktériumok. Azonban csak kevesen vannak tisztában azzal, hogy miért vagy pontosan mikor ajánlott az alkalmazásuk, és hogy hogyan hatnak. Születésünkkor a bélrendszerünkben már ott van a kialakuló bélflóra csírája, ami a terhesség 3. trimeszterében formálódik. Abban az esetben, ha minden ideális – időre születünk, természetes úton, legalább fél évig anyatejes táplálást kapunk és nem kapunk antibiotikumot 1-2 éves korunkig – akkor az első 1000 napban egészséges bélflóránk alakul ki. Ha az anyatejes táplálás után egészséges étrendet alakítanak ki szüleink, akkor erős bélflóránk lesz, melyre az egyensúly és a sokféleség jellemző. Ám amint egyre több szénhidrátot, zsíros, de rostban szegény élelmiszert és kevés gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk, ez az egyensúly veszélybe kerül és könnyedén felbomlik. Ezt a folyamatot pedig tovább gyorsíthatják a gyógyszerek vagy a stresszes életmód, amely már különböző tüneteket, így például puffadást, hasmenést, hasi görcsöt is okozhat. Ilyenkor törekednünk kell a flóra helyreállítására, melyben segíthetnek a probiotikumok és azok az élelmiszerek, amelyek hozzájuk hasonlóan jótékonyan hatnak a bélflóránkra” – mondta Dr. Demeter Pál PhD intézetünk gasztroenterológusa.

  Tegyünk az egészséges bélflóráért
  Dr. Demeter Pál PhD

  Mikor ajánlott a probiotikumok szedése?

  A fent említett okokon kívül bélfertőzés, hosszadalmas, vagy egymást követő antibiotikum kúra, időskori krónikus betegségekre szedett gyógyszerek mellett jótékony lehet az alkalmazásuk. A széles spektrumú antibiotikumok a kezelés alatt nemcsak a betegséget okozó, de a jótékony hatású baktériumokat is elpusztítják, ezért alakulhatnak ki a kellemetlen tünetek, mint például a haspuffadás, hasmenés vagy szorulás. A gyógyulás érdekében, illetve krónikus betegségek esetében a gyógyszeres kezelést nem lehet megszüntetni, de a probiotikumok és a megfelelő táplálkozás segítségével megszüntethetők a panaszok. Az antibiotikumokhoz hasonlóan a helytelen táplálékbevitel, a tartós stressz is csökkenti a jó baktériumok számát, ezért a probiotikumok és a helyes étrend nemcsak a gyógyszeres kúra alatt, hanem a mindennapokban is ajánlott.

  Tegyünk az egészséges bélflóráért!

  Hogyan fejtik ki hatásukat?

  • A probiotikumokat szájon keresztül tudjuk a bélrendszerünkbe juttatni. Azon kívül, hogy segítenek az egészséges bélflóra működésében, így a tápanyagok lebontásában és hasznosításában, hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezetünk a táplálékokkal bevitt vitaminokat és ásványi anyagokat minél hatékonyabban fel tudja használni.
  • Részt vesznek a B- és K-vitaminok előállításában és védik a szervezetünket a bélrendszerünkből felszívódó káros anyagoktól.
  • Nagy szerepük van a betegségek és fertőzések megelőzésében és az immunrendszer megfelelő működésében. Segítenek a szénhidrátok lebontásában.

  „Az erjesztéssel készült (fermentált) élelmiszerek, így a joghurt vagy kefir, a savanyúkáposzta, a kovászos uborka, egyes sajtok is bőven tartalmaznak jó baktériumokat. Otthon is fermentálhatunk. Ha segítségre van szükségünk, bátran kérjük gasztroenterológus és dietetikus segítségét. A kiegyensúlyozott, változatos és vitamindús táplálkozás nélkülözhetetlen az egészségünk megőrzéséhez, ezért a probiotikumok alkalmazása mellett is nagy figyelmet kell erre fordítanunk” – tette hozzá a főorvos úr.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

  Töltse le applikációnkat!

  Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább