2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Egy precíz szakma sok különleges alterülettel - Interjú Dr. Dóka Imre fül-orr-gégésszel

    Létrehozás dátuma: 2022-07-14

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-18

    Intézetünk új fül-orr-gégész szakorvosa, Dr. Dóka Imre számára a legfontosabb irányelvek gyógyítói munkája során az alaposság, a holisztikus szemlélet és az egyénre szabott ellátás. Interjúnkban pályaválasztásáról, az általános fül-orr-gégészeti szakorvosi vizsgálatról és különleges tanulmányairól kérdeztük.

    Miért fontos az ön számára az orvosi hivatás és miért a fül-orr gégészet szakirányra esett a választása?

    Édesapám háziorvos volt, ő szolgált számomra példaképként. Inspiráló volt látni az ő odaadását és azt, ahogyan támogatja a pácienseit. Mindig is élt bennem a segítségnyújtási vágy, valamint érdekelt az egészség, az egészségügy és az emberi test működése. Ezeknek a faktoroknak köszönhetően végül én is gyógyítói pálya mellett döntöttem. Később azért a fül-orr-gégészetet választottam, mert izgalmasnak találtam, hogy viszonylag kis területen számos fontos struktúra helyezkedik el, amelyek mind összefüggenek egymással. Ez egy finom szakma, amelynek sok speciális alterülete van, ez különösen érdekessé teszi számomra.

    Dr. Dóka Imre a Budai Egészségközpontban

    Melyek a leggyakoribb fül-orr-gégészeti problémák, mire hívná fel a páciensek figyelmét?

    Ahogy már említettem, ez egy sokszínű szakma és a panaszok, betegségek is rendkívül változatosak. Sokan érkeznek fülpanaszokkal, torokfájással, rekedtséggel, szagláspanasszal, orrdugulással, nyaki duzzanatokkal. Előfordulnak daganatos esetek is. Sok betegség a modern kor velejárója, ezért a prevenciót hangsúlyoznám a páciensek számára. Ajánlott kerülni a túlzott alkoholfogyasztást és a dohányzást, viszont figyelmet kell fordítani az egészséges táplálkozásra, valamint a megfelelő pihenésre. Összefoglalóan, törekedni kell az egészséges életmódra.

    Mi történik egy rutin fül-orr-gégészeti szakorvosi vizsgálat során?

    Először megtekintjük a pácienst illetve felmérjük általános egészségügyi állapotát. Ezután következik a fül-orr-gégészeti vizsgálat. Megvizsgáljuk a külső- illetve a középfület és elvégzünk egy tájékozódó jellegű hallástesztet. Szükség esetén a fület mikroszkóppal vagy endószkóppal is megvizsgáljuk, illetve speciális hallásvizsgálatokra irányítjuk a pácienst. Ezt követi az külső orr illetve az orrüreg vizsgálata, szükség esetén szintén endoszkóp segítségével. Majd áttekintjük a szájüreget és a szájgaratot, melyet a gége és az algarat vizsgálata követ, amennyiben a panaszok alapján indokolt szintén endoszkóppal. Végül áttapintjuk a nyakat, ilyenkor ellenőrizzük a nyirokcsomókat, a pajzsmirigyet és a fültőmirigyet.

    Dr. Dóka Imre a Budai Egészségközpontban

    Ön a Pécsi Egyetemen a hagyományos kínai orvoslásról is tanult? Hogyan hatott látásmódjára ez a képzés és miben segíti ez a szakorvosi munkáját?

    Mindig nyitott voltam a nyugati medicinán kívüli tudásterületekre is. Hétköznapi orvosi munkám során természetesen a bizonyíték alapú orvoslást követem, de itt kaptam egy holisztikus szemléletet, amely segítségével az embert egy egész rendszerként látom. Segít abban, hogy szükség esetén a rutin gondolkodásból eggyel hátrébb lépve tudjak vizsgálni egy-egy összetettebb problémát.

    Ön számos fül-orr-gégészethez és fej-nyaksebészethez kapcsolódó tanfolyamot elvégzett. Tanult mikrosebészetet, allergológiát, audiológiát, rhinológiát. Miért tartja fontosnak a specifikus tanfolyamok elvégzését és a folyamatos fejlődést?

    A mi korunkban rengeteg az új információ minden területen. Az orvoslásban is naponta egy  egész könyvtárnyi tudásanyag keletkezik. Ezért fontos, hogy tudatosan keressük és kövessük a tudományos eredményeket és a szakirodalmat. Ezek a speciális képzések mind hozzájárulnak ahhoz, hogy segíteni tudjunk a betegeinken.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont