Életmódreform a koleszterinszint normalizálásáért
Sokat tehetünk a koleszterinszint normalizálásért a megfelelő étrend és egy egészségesebb, mozgással is kiegészített életmód kialakításával. A koleszterinben gazdag, állati eredetű termékek fogyasztását ajánlatos csökkenteni, a magas rosttartalmú növényi eredetűek (zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek) arányát pedig növelni. Egészséges, zsírszegény fehérjeforrás lehet például a szárnyasok, a borjú, a tengeri halak húsa, a sovány tejtermékek és a telítetlen zsírsavakban gazdag magvak (lenmag, mogyoró, dió, mandula) is. Kerülendő a vaj és a zsíros sajt, a tojássárgája, a belsőségek, a baromfik és a disznó bőre, a szalonna és a töltelékáruk. Tanácsos a konyhatechnológián is változtatni: az olajban, bő zsiradékban sütés helyett a párolás, a cserépedényes vagy az alufóliás csőben sütés, a grillezés egészségesebb. Biztosítani kell az elegendő napi folyadékbevitelt (két- két és fél litert), és nagyon fontos a rendszeres mozgás napirendbe iktatása. Már napi egy félóra séta is jótékony hatású, emeli a „védő” HDL- és csökkenti a káros LDL-koleszterin szintjét. Jó tudni azt is, hogy egyes életmódi körülmények elősegítik a normál koleszterinszint felborulását: például a stressz, a dohányzás, a kóros elhízás is hozzájárul. Mindezt ajánlatos orvossal is megbeszélni, különösen akkor, ha a családban öröklött hajlam is van a kórosan magas koleszterinszint kialakulására, hiszen ezekben az esetekben a diéta nem elég, szükségessé válhat az is, hogy a szakorvos megfelelő gyógyszeres kezeléssel is segítse a koleszterinszint normalizálását.
A cikk Dr. Menyhárt Orsolya belgyógyász, kardiológus szakorvos közreműködésével készült.