A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Meddőség

Meddőségről akkor beszélünk, amikor egy év rendszeres, ovuláció idejére eső házasélet ellenére elmarad a sikeres terhesség. Meddőség a párok kb. 10-15%-át érinti. Az utóbbi évtizedekben folyamatosan nő a meddő párok száma, ami elsősorban a nők egyre idősebb korban történő gyermekvállalásának a rovására írható. A teherbeesés esélye a 30. életévtől folyamatosan esik; a harmincas évek végétől az esélyek romlása felgyorsul és 45 éves korban már csak minimális esélye van a sikeres terhességnek. Meddőségi kivizsgálás egy év próbálkozás után (35 év felett 6 hónap próbálkozás után is elindítható) javasolt. Miután a meddőség nem csak a nőt vagy a férfit érinti, hanem a párokat, ezért a kivizsgálás során mindkét partnert vizsgálni kell.

A meddőség okai (női oldalról)

 • A peteérés rendellenessége elégtelen luteinizáló hormon (LH) és follikulus stimuláló hormon (FSH) termelés miatt.
 • Hipofízis daganat, ill. bizonyos gyógyszerek által okozott magas prolaktinszint.
 • Policisztás ovárium szindróma (PCO) esetén a petefészekben lévő tüszők nem érnek meg, hanem folyadékkal telnek meg és cisztává alakulnak.
 • Korai menopauzában a petefészek korán kimerül, a menstruáció 40 éves kor előtt elmarad.
 • Endometriózis: a méhszövet a méhen kívül beágyazódik és növekedésnek indul, befolyásolva a petefészkek, a méh és a petevezetők működését.
 • A petevezető károsodását vagy elzáródását legtöbbször valamelyik szexuális úton terjedő betegség következtében kialakuló gyulladás okozza.
 • A méh és hüvely fejlődési rendellenességei, a méh falában kialakuló jóindulatú daganatok.
 • Vakbélgyulladás, ill. kismedencei- és hasűri műtétek után létrejövő kismedencei gyulladások.
 • Bizonyos gyógyszerek is csökkenthetik a teherbeesés esélyét.
 • Immunológiai problémák.
 • Egyes nőgyógyászati, kismedencei daganatok és a daganatellenes kemo- ill. sugárterápia is befolyásolja a szaporodási képességet.
 • Bizonyos betegségek befolyásolják a gyermekvállalást, úgy minta cukorbetegség, a magas vérnyomás, epilepszia, a pajzsmirigy-, máj-vagy vese-rendellenessége.
 • Kábítószerek, alkohol és a dohányzás jelentősen csökkenthetik a fogamzás esélyét.
 • Az esetek 5-10 százalékában nem találják a női meddőség okát. Ilyenkor nem szervi, hanem lelki eredetű okok állnak a gyermektelenség hátterében.

A meddőség okai (férfi oldalról)

 • Rejtettheréjűség vagy a herezacskó körül futó vénák tágulata (varicocele) miatt túl magas a hőmérséklet a herék megfelelő működéséhez.
 • A herék és mellékherék gyulladása valamint daganatos megbetegedések szintén infertilitáshoz vezethetnek.
 • Egyes környezeti hatások, mint a dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, különböző gyógyszerek, a daganatellenes terápiában alkalmazott besugárzás is csökkentik a nemzőképességet.
 • Bizonyos genetikai és hormonális eltérések.
 • Erectilis zavarok.
 • Lelki okok

A meddőség diagnosztikája

A meddőségi kivizsgálás történhet párhuzamosan is, azonban a nő teljes kivizsgálását, ill. kezelését mindenképpen a férfi spermájának vizsgálata kell, hogy megelőzze. A kivizsgálás mindkét nem esetén a kórtörténet felvételével kezdődik, ezt követi a klinikai vizsgálat, hormonvizsgálatok, eszközös diagnosztikus eljárások.

A peteérés megléte döntő jelentőségű. Ennek felderítéséhez a ciklus adott napjain hormonszint-meghatározásokra van szükség, amit kiegészítenek ultrahang folliculometriával, amely segítségével folyamatosan követhető a tüszőérés fázisai.

A petevezetők átjárhatóságának vizsgálata a kivizsgálás következő lépése. A beavatkozás során kontrasztanyaggal vizsgálják a petevezetők állapotát. A hysteroscopia mellett a meddőség vizsgálata, ill. kezelése során kiemelkedő szerep a laparoscopiának jut, mellyel a kismedencében lévő, sterilitáshoz vezető összenövések, petefészek cysták és a méhszövet méhen kívül beágyazódása (endometriosis) diagnosztizálható. Hysteroscopia alkalmazásával a méh belső felszíne is láthatóvá tehető, így kimutathatók az esetleges fejlődési rendellenességek.

Férfiaknál legfontosabb a spermatogramm elvégzése, ami során meghatározzák az egy ejakuláció során távozó ondó mennyiségét, pH-ját, a benne fellelhető hímivarsejtek számát, alakját, a mozgó sejtek mennyiségét. Fontos információt adó diagnosztikus eljárás a herebiopszia, melynek során a here szöveti felépítése értékelhető.

A kiterjedt mikrobiológiai diagnosztika nemcsak fertilitási szempontból, hanem a szexuálisan átvihető betegségek (ping-pong fertőzés) diagnosztikájában is fontos (baktériumok, gombák, mycoplasma, chlamydia).

A meddőség kezelése

Megfelelő kezelés a meddőség pontos okának tisztázása után lehetséges. Egyszerűbb esetben (különböző fertőzések, hormonális eltérések) gyógyszeres kezeléssel jó eredmények érhetők el. Műtét segíthet a következő esetekben: policisztás ovárium szindróma, a petevezető elzáródása, endometriosis, méhen belüli poypusok, myomák, sövények, a kismedencében lévő összenövések, férfiaknál a herevisszérsérv és ondóúti elzáródások esetén.

Amennyiben a fenti eljárások nem vezetnek eredményre lehetőség van mesterséges megtermékenyítésre. A mesterséges megtermékenyítés fogalma többféle eljárást takar attól függően, hogy a beavatkozás az anya testén vagy azon kívül történik, illetve hogy az eljáráshoz szükség van-e idegen donor bevonására.

Intézményünkben több szülész-nőgyógyász is a rendelkezésére áll. A szakorvosi vizsgálaton kívül általános és speciális laborvizsgálatokra is lehetőség nyílik, ahogyan a teljes körű képalkotó vizsgálatokra is, mint a röntgen, ultrahang, CT és MRI vizsgálatra.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Dr. Tahy András, nőgyógyász szakorvost kérdezik a meddőségről

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?