2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A sokszínű nőgyógyászat - Interjú Dr. Vajda György PhD szakorvossal

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-03

    A nőgyógyászati kérdések színes palettája rendkívül vonzó lehet egy fiatal orvos számára, de eme változatos problémák miatt, számos aggodalom merülhet fel a gyengébb nem képviselőiben. Dr. Vajda György PhD szülész nőgyógyász szakorvos, c. egyetemi docenssel beszélgettünk ultrahangos diagnosztikáról, meddőségről, pozitív családtervezésről, menopauzáról, női inkontinenciáról és nőgyógyászati onkológiáról. Interjúnkat tovább színesítette a tény, hogy rengeteg külföldi tanulmányút mellett jogi egyetemet is végzett beszélgetőpartnerünk, aki a betegjogokat mélységesen tiszteli.

    Vajda György dr.
    Dr. Vajda György PhD szülész nőgyógyász szakorvos

    Az általános orvosi diploma megszerzése után a nőgyógyászat szakterületének szentelte pályafutását. Miért ezt a szakirányt választotta, miben különleges az ön számára?

    Kicsit sorsszerű volt a választás, mert mindenképp műtétes szakmát szerettem volna tanulni, de ekkor az egyetemen csak sebészeti és nőgyógyászati lehetőségem volt. Mivel hallgatókorom óta bejártam a nőgyógyászatra így magától értetődő volt, hogy ezt az irányt folytatom a későbbiekben. Rendkívül sokszínűnek tartottam, mert a műtétes és a szülészeti szakma mellett a terhesgondozás kihívásait is egybe tudom foglalni.

    Az ultrahangos vizsgálatok a terhesség ideje alatt közismertek, de ennek a technikának is vannak speciális változatai. Miben különbözik a hagyományos ultrahangos vizsgálatoktól az 1-2. trimeszteri genetikai ultrahang és a háromdimenziós ultrahang diagnosztika? Milyen többlet információkat lehet nyerni ezekkel a módszerekkel?

    Nem kis szakmai büszkeséggel lehet elmondani, hogy a medicinába az ultrahangos vizsgálatok a szülész-nőgyógyászaton keresztül kerültek be, majd innen terjedtek el az orvoslás többi területén. A képalkotásnak ez a non-invazív módja sok fejlődésen ment keresztül. A hagyományos távolságmérő A-scan, majd később a síkban megjelenő B-scan után megjelent a 3 dimenziós módszer, mellyel egy rekonstrukciós modell kvázi valósághű képet készít. Fontos megjegyezni, hogy ez önmagában egy technikai lehetőség, hiszen minden diagnosztikai eljárás csak annyit ér, amennyit a vizsgáló orvos tud vele teljesíteni. A fejlettebb ultrahangos technológiák a kétdimenziós rendszeren alapszanak, ezek nem károsítják az élő szervezetet és technikai megjelenésük révén akár az ágy mellett is használhatóak. Az ultrahang a legszélesebb körben alkalmazható diagnosztikai eszköz a nőgyógyászatban.

    A perinatológia, vagyis a születéskörüli események tudománya is a szakterületéhez tartozik. Milyen különleges kihívások várhatnak egy kismamára ebben az időszakban?

    Ezt a kérdést kicsit szélesebbre nyitnám, hiszen a perinatológia a szülést megelőző és a szülés utáni közvetlen időszakot öleli fel, ugyanakkor a születés és a terhesség a fogamzással kezdődik. Így a pozitív családtervezés kérdése nagy hangsúllyal beletartozik a témába. Egyre több a teherbe eséssel küzdő pár, akiknek pozitív családtervezési segítségre van szüksége. Amikor a megfelelő vizsgálatokkal és terápiás beavatkozásokkal sikerül egy párt a terhességhez hozzásegíteni, onnantól kezdődik a terhesgondozás. Ezután kell a magzat életkilátásait optimálissá tenni és az esetleges fejlődési rendellenességet megtalálni, kiszűrni.

    Családtervezés

    A női egészség egyik speciális időszaka a változókor. Melyek a leggyakoribb panaszok ebben az időszakban és milyen módon tud enyhíteni ezen az orvos, illetve maga a páciens? 

    Minden folyamat a kezdetekor és a végén indulási, illetve leállási problémákkal küzd. Ugyanez igaz női hormonális ciklusra is. Serdülőkorban a normális működés beállásával lehet probléma, illetve később a menstruáció rendszerességének eltéréseivel vagy leállásával élettani változások következnek be. Ezek hatnak a szív- és érrendszerre, pszichés stabilitásra vagy álmatlanságot okozhatnak számos más következmény mellett. Kialakulhatnak thromboembóliás és keringési szövődmények, a csontvázrendszerben bekövetkezhetnek súlyos vagy visszafordíthatatlan eltérések, melyeket kellő kivizsgálással és megelőzéssel megfelelő mederben lehet tartani.

    Ön a női inkontinencia specialistája is. Mi áll leggyakrabban ennek a problémának a hátterében? Milyen kezelési lehetőségekről lehet beszélni?

    A kétlábon járás egyik következménye, hogy a korábban a hasfalra gyakorolt hasúri szervek nyomása teljes egészében a medencefenékre helyeződött. Ez értelemszerűen anatómiai helyzetváltozásokkal jár, melyek inkontinenciás problémákat okozhatnak, ugyanakkor a hormonháztartással, változókorral összefüggésben kialakulhat az úgynevezett késztetéses vizeletvesztés is. Ezeket konzervatív, gyógyszeres és gyógytornás terápiákkal vagy műtéttel is lehet kezelni. Az inkontinenciás vizsgálatok lényege, hogy a különböző eseteket megfelelően szétválasszuk, hogy később a megfelelő terápiás módszert alkalmazhassuk.

    A nőkre jellemző daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos szűrővizsgálatok és kezelések is a praxisához tartoznak. Melyek a legjellemzőbb nőgyógyászati ráktípusok és melyek a legfontosabb lépések, melyekkel csökkenthetjük a kialakulásuk esélyét?

    A statisztikai adatok alapján a nők esetében a nőgyógyászati daganattípusok mindig is első helyen voltak a vezető halálokok között. Magyarországon rendkívül rosszak a halálozási mutatók, mert sajnos a késői diagnózisok miatt elveszítjük az időben és megfelelően elvégzett beavatkozás lehetőségét. A méhnyak és méhtestrákok a vezetők fiatalkortól egészen a változó korig, illetve a menopauza után a petefészek daganatok gyakoribbak. A nőgyógyászati szűrővizsgálatnak az emlő tapintásos és a kismedencei szervek, a méhnyálkahártya és a petefészek ultrahangos vizsgálata is részét képezi.

    A gyógyítói munka mellett az orvostanhallgatók képzésében is fontos szerepet vállal egyetemi oktatóként, témavezetőként és államvizsga bizottsági tagként is. A jövő generációi számára mi az ön legfontosabb üzenete a szülészettel kapcsolatban?

    Hiszem, ha a jövő generációjában jó gondolkodású, széles látókörű, tapasztalt munkatársakat szeretnénk, és a bennünket gyógyító orvosokban maximálisan meg szeretnénk bízni, az az ő oktatásukon múlik. Ennek feltétele az elméleti és gyakorlati tudás átadása, valamint a személyes példamutatás és az orvoslásba történő bevezetés különösképp meghatározó.

    Ön elvégezte a jogi egyetemet is. Ennek az érdeklődésnek mi áll a hátterében?

    Az amerikai követelményrendszer Magyarországra történő beszivárgása egy nagyon szigorú elszámoltathatóságot eredményezett az egészségügyben. A betegjogok is nagymértékben változtak, és azt láttam, hogy a jogi nyelvezet és az orvosi kommunikáció picit elbeszélt egymás mellett. Úgy éreztem szükség lesz olyan emberekre, akik mindkét „nyelvet” ismerik és sokkal szerencsésebb, ha medicina követelményrendszerét próbáljuk a joggal párhuzamba állítani. Továbbá Magyarországon még nem valósult meg a mediátori munka, vagyis amikor a panaszos beteg és az ellátást végző intézmény közötti konfliktus rendezésére biztosítunk egy platformot. Sokszor ezeknek a panaszoknak a hátterében is kommunikációs problémák húzódnak meg.

    Számos külföldi tanulmányúton vett részt: Rostock, Halle, Bécs, München, Szlovénia. Mit sikerült hazahozni és beültetni a gyakorlatba a külföldön tanultakból?

    Mindegyik tanulmányúton rengeteget tanultam a professzoraimtól. Rostockban és Halléban a kilencvenes években voltam, ahol már akkor is minden szülést ultrahangos monitorozással kísértek, ami nálunk nem volt jellemző. Bécsben rengeteget tanultam a 3D ultrahangos vizsgálatok alapjairól, Szlovéniában a medencefenéksebészetről és inkontinenciakezelésről, Münchenben pedig a laparoszkópiás sebészetről. Mindenhonnan lehet valamit hazahozni, amit be tudunk építeni a gyakorlatba, néha csak egy mozdulat, néha pedig egy egész logikai gondolatsor.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont