2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A meddőség egyik oka a korai petefészek-kimerülés

    Létrehozás dátuma: 2022-10-12

    Elérkezett az idő, hogy bővüljön a család? Szerencsés esetben néhány hónapon belül megfogan az új élet, de előfordulhat, hogy hosszú hónapok, akár évek is eltelnek anélkül, hogy pozitív lenne a terhességi teszt. Ilyenkor lehet szükség meddőségi vizsgálatokra, amelyek segítségével megállapítható, hogy mi áll a sikertelenség hátterében. A meddőségnek számos oka lehet, egyike például a korai petefészek-kimerülés. Hogy ez mit jelent pontosan, kiket érint és milyen tünetei vannak, azt intézetünk nőgyógyászának segítségével az alábbiakban megtudhatjuk.

    „Meddőségről akkor beszélhetünk, ha 1 évig tartó, fogamzásgátlástól mentes, rendszeres nemi élet mellett nem jön létre terhesség. A teherbeesés esélye az életkor előre haladtával csökkenhet ugyan, de a petefészek-kimerülés már fiatalabb korban is jelentkezhet. Éppen ezért, ha tartós kapcsolatban élünk és nincs akadálya a babavárásnak, érdemes minél előbb belevágni a dologba. A meddőség egy, a nőket érintő megbetegedések közül. Ezért nagyon fontos, hogy minden életkorban járjunk rendszeres szűrővizsgálatra, mellyel időben kiszűrhetők akár a daganatos megbetegedések, de feltárulhatnak olyan problémák is, amelyek a babaprojektet nehezítik. Ha időben elkezdjük ezeknek a betegségeknek a kezelését, mire családalapításra kerül a sor, elhárulhatnak ezek az akadályok vagy más megoldásokat is egyeztethetünk az orvosunkkal” – mondta Dr. Hunka Rezső nőgyógyász.

    Dr. Hunka Rezső nőgyógyász

    Mit jelent a korai petefészek-kimerülés?

    A petefészkek születéskor meghatározott mennyiségű petesejtet tartalmaznak. Ezek a kor előre haladtával egyre csak fogynak, majd egy idő után elfogynak. A 45 év előtt jelentkező menopauzát nevezzük korai petefészek-kimerülésnek. Ne keverjük össze az elsődleges petefészek elégtelenséggel /POI/ amelynek leggyakoribb oka genetikai rendellenesség. A petefészekben ilyenkor nem, vagy csak nagyon ritkán történik peteérés, amely nélkülözhetetlen a fogantatáshoz. A petefészek-kimerülés oka lehet műtéti beavatkozás, autoimmun betegség, kromoszómás eltérés, sugárkezelés vagy kemoterápia, mérgező anyagokkal való érintettség, de genetikai okok is állhatnak a háttérben.

    Milyen tünetei vannak?

    A korai petefészek-kimerülés tünetei eléggé változatosak. Hasonlóak a menopauza tüneteihez, így előfordulhat éjszakai izzadás, hangulatingadozás, hüvelyszárazság, ingerlékenység vagy libidócsökkenés. Tünet lehet a még fogamzóképes nőknél a menstruáció rendszertelenné válása, de az is lehetséges, hogy csupán akkor derül rá fény, amikor hosszabb idő után sem történik meg a fogantatás. Mivel nincs, vagy nagyon ritkán fordul elő peteérés, így az egyik legsúlyosabb tünete a teherbeesési nehezítettség vagy meddőség.

    Stresszes nő a kanapén

    Kiket érint?

    Míg a menopauza nagyjából 50 éves kor felett jelentkezik, addig a petefészek-kimerülés 40 éves korban, vagy akár még korábban is előfordulhat. Így elmondható, hogy a termékenység és az életkor nem mindig függ össze.

    Hogyan kezelhető?

    A betegség különböző laboratóriumi vizsgálatokkal diagnosztizálható. A korai petefészek-kimerülés folyamata sajnos nem fordítható vissza, csupán bizonyos hormonkezelések segítségével lassítható. A kezelés módja és sikeressége attól is függ, hogy a betegség melyik fajtájával van dolgunk, valamint milyen mértékű a kimerültség. A betegség bizonyos stádiumában még visszaállítható lehet a termékenység, ezért a korai diagnózis mindenképp fontos. Előfordulhat azonban, hogy a még megmaradt petesejtekből bizonyos kezelések segítségével jöhet létre várandósság.

    „A korai petefészek-kimerüléssel akkor is kell foglalkoznunk, ha már nem szeretnénk gyermeket vállalni, ugyanis a betegségnek a fent leírt panaszokon kívül számos, az egészségünkre negatív hatása lehet. A peteérés elmaradása, a petefészkek csökkent hormontermelése, az alacsony ösztrogénszint fokozza a csontritkulás, valamint a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát” – tette hozzá a szakorvos.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Lendüljön formába tavaszi kedvezményünkkel!

    Érsebészeti szakorvosi vizsgálat és dietetikai tanácsadás 20% kedvezménnyel!