A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Post-COVID szindróma

A COVID-19 fertőzés a tüdők érintettsége mellet akár más szerveket is károsíthat, ezzel növelve a hosszú távú egészségügyi problémák kockázatát. Okozhat szívizomgyulladást, amelynek szövődményeként felléphet szívelégtelenség.

A post-Covid szindróma tünetei

A pácienseknél az akut fertőzést követően 4-6 hét múlva is jelentkezhetnek panaszok. Ebben az időszakban a leggyakoribb tünetek a fáradékonyság, nehézlégzés vagy mellkasi fájdalom, koncentrációs zavarok, álmatlanság vagy rémálmok. Amennyiben panaszok a fertőzés lezajlása után 12 héttel is jelentkeznek, akkor a szakirodalom szerint ún. long-COVID (vagyis hosszú COVID) szindrómával kell számolnunk. A post-COVID szindróma egyéb tünetei

A fertőzésen átesett betegeknél szív- és érrendszeri, tüdőgyógyászati, neurológiai késői tüneteket, valamint pszichés problémákat diagnosztizáltak az akut fertőzést követően. Az eddig felsorolt tünetek mellett jelentkezhet még:

Melyek lehetnek az érintett szervrendszerek?

  • Szív: képalkotó eljárásokkal szívizomzat-károsodást lehet kimutatni, akár azoknál a pácienseknél is, akik enyhe tünetekkel vészelték át a betegséget. Ezen izomeltérések növelik a szívelégtelenség és egyéb szívszövődmények kialakulásának kockázatát.
  • Tüdő: a fertőzötteknél kialakuló tüdőgyulladás gyakran eredményezi a tüdő légcseréjét végző alveolusok (tüdő-léghólyagocska) károsodását, ezzel hosszú távú légzési problémákat okozva.
  • Agy: még fiatalkorúaknál is leírták a stroke, fokozott görcskészség és Guillain-Barre-szindróma kialakulását – ezen utóbbi egy olyan állapot, ami átmeneti bénulást okozhat az alsó végtagtól kezdődően. Egyes vélemények szerint a COVID-19 a Parkinson- és Alzheimer-kór kialakulásának rizikóját is fokozza.
  • Alvadási és érrendszeri károsodások: a koronavírus fertőzés fokozza a vérrögök kialakulásának veszélyét, így szívizom, agyi vagy tüdő-területek elhalását okozzák  (megnő a szívinfarktus, stroke, tüdőembólia esélye ) 

Milyen arányban fordulhat elő a post-COVID szindróma?

Tanulmányi adatok szerint az emberek mindössze 65% tér vissza korábbi egészségi szintjére a fertőzést követő 1 hónapon belül.

Kiknél fordulhat elő a post-COVID szindróma?

A post-Covid szindróma bárkinél előfordulhat életkortól, nemtől függetlenül. 

A post-COVID szindróma kezelése

Amennyiben COVID-19 utáni kivizsgáláson igazolódik a post-COVID szindróma, az egy hosszas rehabilitáció kezdete. A pulmonológiai rehabilitáció része a rekeszizom működését támogató légzőgyakorlatok. A fizikai aktivitás fokozatos bevezetése rendszeres vérnyomás- és pulzusellenőrzés mellett javasolt. Néhány esetben pszichés állapot javítását szolgáló módszerek alkalmazására is szükség lehet. Az elhúzódó emésztési zavar és hasmenés dietetikai rehabilitációt igényelhet.
Kapcsolódó témák

Vegye igénybe célzott állapotfelmérésünket és előzze meg a rejtett szövődményeket!