A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Szívelégtelenség

A szívelégtelenség (szisztolés szívelégtelenség) súlyosnak számító állapot, melyben a kamra összehúzódásának károsodása miatt a szív nem tudja a szervezet működéséhez szükséges vérellátást biztosítani. A szívelégtelenség többnyire krónikus, lassan kialakuló betegség, ami főként a 65 év feletti korosztályt érinti.

A szívelégtelenség okai

Leggyakrabban szívinfarktus után alakul ki a koszorúerek megbetegedése miatt, de számtalan más oka is lehet. Kockázati tényező a genetikai hajlam, egyéb kardiológiai betegségek és az egészségtelen életmód, túlsúly, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás. A szívbillentyűk elváltozásai és a nem megfelelően kezelt magas vérnyomás betegség, cukorbetegség és a túlműködő pajzsmirigy is okozhat szívelégtelenséget. A fejletlen trópusi országokban pedig léteznek olyan paraziták, melyek a szívizomban megtelepednek és fiatalkorúaknál idéznek elő szívelégtelenséget. Magyarországon a vírusos szívizomgyulladás lehet okozója a fiatal korban kialakuló szívelégtelenségnek.

A szívelégtelenség tünetei

A szívelégtelenség tünetei lehetnek:
  • csökkent fizikai terhelhetőség, kisebb aktivitásra is fáradtság, gyengeség érzése
  • étvágytalanság, hányinger
  • hirtelen hízás, hasüregben meggyűlő folyadék (ascites)
  • ödémás lábak, bokák
  • duzzadt nyaki vénák
  • folyamatos köhögés, zihálás, súlyosabb esetben nyugalomban is jelentkező légszomj, fehér vagy rózsaszín köpet
  • csökkent éberség és koncentrációs képesség, zavartság, szédülés
  • szabálytalan szívverés, gyenge és szapora pulzus
  • szívtáji nyomás

A szívelégtelenség diagnózisa

A fizikális vizsgálat után szívultrahang, elektrokardiográfia (EKG), a szív koszorúereinek kontrasztanyagos katéteres vagy CT-vizsgálata, MR-vizsgálat és laboratóriumi vizsgálatok is szükségessé válhatnak a diagnózis felállításához. Néha mellkasröntgent készítenek, melyen az esetleges megnagyobbodott szív és a tüdőben összegyűlt folyadék láthatóvá válik.

A szívelégtelenség súlyosságának osztályozásra használatos a lenti funkcionális beosztás, melyet a New York-i Kardiológusok Társasága állított össze és négy stádiumot különböztet meg:

1. NYHA I. stádium: ide tartoznak azok a betegek, akiknek a fizikai teljesítőképességét még nem korlátozzák a panaszaik.

2. NYHA II. stádium: ide tartoznak azok a betegek, akik a kisebb fizikai terhelést jól bírják, de már a mindennapi tevékenységük során jelentkeznek panaszok.

3. NYHA III. stádium: ide tartoznak azok a betegek, akiknek a fizikai aktivitása már jelentős mértékben korlátozott, a mindennapi tevékenységüknél kisebb terhelés is panaszokat okoz.

4. NYHA IV. stádium: ide tartoznak azok a betegek, akiknél már a legkisebb fizikai igénybevétel esetén vagy nyugalmi helyzetben is jelentkeznek panaszok.

A szívelégtelenség kezelése

A betegség krónikus volta miatt legtöbbször élethosszig tartó kezelést igényel. A kezelés célja az alapbetegség gyógyítása (amennyiben az lehetséges) a szívelégtelenséget rontó egyéb tényezők megszüntetése, a betegség romlásának megakadályozása és az életminőség javítása.

Gyógyszeres terápiával, időnként speciális pacemaker kezeléssel, szükség szerint szívbillentyű műtéttel kezelik, válogatott esetekben a szívtranszplantáció a végső megoldás.
Emellett általában fontos, hogy a páciens változtasson az életmódján. Általában javasolt a mediterrán diéta, a sófogyasztás korlátozása, valamint az alkohol és a dohányzás mellőzése, a testsúly normalizálása és jól kezelt, enyhe tünetek esetén a mérsékelt testmozgás.


Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kapcsolódó témák

Vegye igénybe célzott állapotfelmérésünket és előzze meg a rejtett szövődményeket!
Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.