2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A szív új perspektívája

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-09-13

    Intézetünk legújabb szolgáltatásaként elérhetővé vált a szív MR-vizsgálat! A Budai Egészségközpontban használt berendezés minősége kiemelkedő a piacon, így egyedülálló pontossággal és érzékenységgel képes szívet érintő kórfolyamatok ábrázolására. A szív MR-vizsgálatot új szakorvosunk, a speciális szakképesítéssel rendelkező radiológus, Dr. Suhai Ferenc Imre ismerteti.

    Dr. Suhai Ferenc Imre
    Dr. Suhai Ferenc Imre, a Budai Egészségközpont radiológus szakorvosa

    A szív MR-vizsgálatnak vannak-e előnyei más képalkotó módszerrel végzett vizsgálatokhoz képest?

    A szív MR-vizsgálat egy teljes mértékben noninvazív képalkotó eljárás, azaz ionizáló sugárzás (röntgensugárzás) használata nélkül képes nagy pontossággal a szívet, illetve a szív körüli struktúrákat ábrázolni. A kardiovaszkuláris képalkotásban a CMR (cardiovascular magnetic resonance imaging, kardiovaszkuláris mágneses rezonancia képalkotás) jelentőségét a jó szöveti differenciálóképesség és a nagy felbontóképesség mellett az adja, hogy a noninvazív módszerek közül egyedülálló módon képes szöveti karakterizációra, továbbá pontosságának és megbízhatóságának köszönhetően mind a szívizomtömeg, mind a volumenértékek meghatározásának referenciamódszere. Alkalmas a falmozgászavarok, a viabilitás értékelésére, illetve perfúziózavar megítélésére, a különböző kórfolyamatok szívérintettségének megítélésére.

    Milyen panaszok, betegség esetén javasolt a szív MR-vizsgálat?

    A szív MR-vizsgálat fő előnyének tekinthető, hogy minden más képalkotó vizsgálatnál érzékenyebben kimutathatók a szívizomzatot érintő kórfolyamatok és korábbi károsodások maradványai – a vizsgálat ma már a rutin klinikai kardiológia szerves része mind felnőttek, mind gyermekek esetében. Szív MR-t leggyakrabban koszorúérbetegség talaján kialakult iszkémiás szívbetegség, szívburok és különböző szívizombetegségek, a szívizom és szívburok gyulladásos folyamatainak, veleszületett fejlődési rendellenességek, térfoglaló folyamatok megítélése céljából végzünk. A szív MR-vizsgálat a globális bal és jobb kamrai funkció, azaz a bal és jobb kamrai volumenek, falmozgások, ejekciós frackió megítélésének legpontosabb módszere. A szívelégtelenség kóreredetének megítélésében, a kóros bal kamrai megvastagodás elkülönítésében, illetve felismerésében, valamint a különböző egyéb szisztémás kórfolyamatok szívérintettségének megítélésében is kiemelt szerepe van szív MR-vizsgálatnak.

    Dr. Suhai Imre, szív MR specialista

    A magánellátásban szinte egyedülálló módon intézetünkben egy 3 Teslás MR működik. A csúcskategóriás berendezés minőségi ugrást jelent a szív MR esetében is?

    A magasabb mágneses térerő jelenthet előnyt a szív MR-vizsgálatok során is: javulhat a vizsgálat során a képminőség (jel/zaj arány), az egyes mérések gyorsabbak lehetnek, illetve a szívizom-vérellátás megítélésekor alkalmazott mérések egyértelműen jobbak lesznek.

    Dr. Suhai Imre, szív MR specialista

    Hogyan zajlik, mire számíthat a páciens a vizsgálat során?

    A szív MR-vizsgálat átlagosan fél-egy órát vesz igénybe. A vizsgálat előtt 3-4 órával a páciens folyadékot fogyaszthat, gyógyszereit beveheti, de enni már nem szabad. A szív CT-vizsgálatokkal ellentétben itt nem szükséges a pulzusszám csökkentése.

    A pontos és értékelhető eredmény érdekében nagyon fontos, hogy a páciens végig nyugodtan feküdjön. A felvételek készítése közben légzési instrukciókat kap, ami azt jelenti, hogy operátorunk bizonyos időközönként megkéri, hogy tartsa benn a lélegzetét egy kis ideig (kb. 10 másodperc). A vizsgálat során szükség lehet MR-kontrasztanyag intravénás adására szívizom elhalás/heg/kötőszövetes elfajulás (pl. szívizom életképesség vizsgálat), szívizom vérkeringési zavar (iszkémia) azonosításához, szívizom- szívburokgyulladás megítéléséhez, a különböző folyamatok okozta fibrotikus elfajulás megítélésére, valamint a szívben vagy szív körül elhelyezkedő daganatok megítéléséhez. Az MR-kontrasztanyagfajták alapvetően eltérnek a CT-vizsgálatnál és szívkatéterezésnél is használatos jód tartalmú kontrasztanyagoktól, így jódos kontrasztanyag érzékenység esetén is biztonsággal alkalmazhatók.

    Bármelyik radiológus végezhet szív MR-vizsgálatot vagy speciális képzés szükséges hozzá?

    A szív MR-vizsgálat egy különleges MR-vizsgálat, melynek végzéséhez, illetve kiértékeléséhez speciális gyakorlat szükséges, hiszen ilyen vizsgálatokat csak néhány centrum végez az országban.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont