A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Koncentrációzavar

A patológiás koncentrációzavar általában valamely pszichiátriai állapot, szerhatás és fiziológiás állapot velejárójaként tapasztalható. A koncentrációs képesség csökkenését okozhatja a stressz, az általános fáradtság, a depresszió is.A külvilágból és belső világunkból érkező számtalan ingert agyunk dolgozza fel és rendezi olyan egységbe, mely alapján minderről információt kapunk. Ehhez a folyamathoz elengedhetetlen eszköz a figyelmünk, mely gyakorlatilag a számunkra lényeges ingereket különbözteti meg a lényegtelenektől. Ennek a folyamatnak egy része genetikailag kódolva van bennünk, más részét megtanultuk. Figyelmünket irányíthatjuk tudatosan, aktívan, vagy szándékunktól függetlenül terelheti el valamely inger. Meg tudjuk tanulni például megosztani figyelmünket autóvezetés közben, vagy oda tudunk koncentrálni egy-egy éppen megoldandó feladatra, de fáradtság esetén, vagy ha valami probléma foglalkoztat bennünket, ezek nehezebbek lehetnek.

Figyelmünk alapvető jellemzői:
  • az éberség (mennyire vagyunk képesek egy adott pillanatban befogadni a környezetünkből érkező információkat)
  • fenntarthatóság, fókuszáltság (milyen hosszan és intenzitással tudjuk megtartani figyelmünket egy adott ingeren).
Ezen tényezők mentén szenvedhet zavart figyelmünk, mely megjelenhet szórakozottság, szétszórtság képében, illetve ide tartozik az is, mikor egy számunkra érdektelen témára nem tudunk tartósan figyelni, elkalandozunk, vagy éppen úgy érezzük, hogy „üres a fejünk, bambulunk magunk elé”.

A patológiás koncentrációzavar esetén:
  • csökkenhet figyelmünk felkelthetősége
  • vagy épp ellenkezőleg, mindenre odafigyelünk, ami csak történik köröttünk
  • figyelmünk fenntartásának nehezítettsége is megjelenhet szélsőségek formájában (egy tárgyra, témára rögzül, vagy éppen nem köti le semmi sem)
  • ezek a változatok megjelenhetnek különböző kombinációkban is
Amennyiben nem mindennapos szétszórtságról beszélünk, tehát a koncentráció zavara veszélyezteti mindennapi életvitelünket, feladataink ellátását, vagy a post-COVID szindróma velejárójaként jelennek meg ezek a tünetek, észlelésük esetén javasolt szakorvos felkeresése a probléma pontos azonosítása és a megfelelő kezelési terv felállítása végett.
  

Kapcsolódó témák

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.