A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Hajhullás

A hajhullás a legtöbb esetben nem önálló betegség, hanem egy tünet, ami többféle rendellenességre, hiányállapotra, betegségre is utalhat a szervezetben. Ezért fontos a fokozott hajhullásra időben felfigyelni, hogy a háttérben álló okot mielőbb kezeltetni lehessen. A hajvesztés sokáig észrevétlen maradhat, többnyire akkor tűnik fel, amikor már a hajszálak fele kihullott.

A hajhullás tünetei, típusai

A hajhullás bizonyos mennyiségig természetes: amíg nem haladja meg a napi 50-60 szálat a fésűben, mosdóban, párnán stb. talált hajszálak száma, nem kell aggódni miatta. Az átlagosan mintegy százezer szálból álló hajtömeg, ugyanis folyamatosan megújul, a szálak általában három-öt évig növekednek, majd néhány hónap stagnálás után kihullnak. A hajvesztés akkor maradandó, ha a hajhagymák is elpusztulnak. A hajhullás lehet diffúz, mikor az egész hajas fejbőr érintett és jelentkezhet körülírtan például a férfiak esetében, mikor halántéktájon, fejtetőn ritkul meg a hajzat. Mennyiségtől függetlenül érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, ha valakinek csomókban hullik a haja, vagyis a fejbőr ugyanazon területén foltokban történik a tömeges hajvesztés.

A hajhullás okai

Férfiaknál az életkor előrehaladtával együtt járó hajritkulás, a homloknál, illetve fejtetőn kezdődő, ún. férfias kopaszodás természetes jelenség, nem kell feltétlenül rendellenességet keresni mögötte.  Hátterében általában öröklött hajlam megfigyelhető, jellemző, hogy a család férfi tagjainál korai életkorban kezdődik a kopaszodás. Az öröklött tulajdonságok alapján a hajhagymákon lévő receptorok fokozottabban érzékenyek az androgen hormonokra. A hajhullás, kopaszodás mögött állhat hormonális ok, az androgén hormon emelkedett szintje, illetve az ösztrogén hormon csökkenése (például változó korú nők esetében).

Nők esetében a fejtetőn jelentkező hajritkulás két típusát különíthetjük el. 

  • A női típusú hormonális hajritkulás esetében a fejtetőn diffúzan ritkul meg a hajzat. Ebben az esetben az androgen hormonok szintje általában normális.
  • A másik típusban - mikor nőknél férfiakra jellemző módon (halántéktájon, fejtetőn körülírtan) ritkul meg a hajzat - a háttérben hormonális megbetegedés vagy daganat állhat. 

Emellett a fertőzések, bőrbetegségek, vegyi hatások, mérgezések, sugárzás és égés okozta ártalmak, tartós stressz, az immunrendszer átmeneti gyengülése, szervi megbetegedések is okozhatnak hajhullást. Ezekben az esetekben, ha a kiváltó ok megszűnik, a haj többnyire újra nőni kezd, kivéve, ha (például égési sérülés, hegesedve gyógyuló seb esetén) a hajhagymák is elpusztultak.

Egyes gyógyszerek mellékhatásaként is tapasztalható fokozott hajhullás, és krónikus, esetleg lappangó betegségek (gyulladások, gócok, pajzsmirigy-működési zavarok) jele is lehet. A hajhullás formájából olykor lehet következtetni annak okára is: a foltos hajvesztés hátterében gyakran gyulladásos góc áll, az egyenletes hajritkulás, a hajszálak elvékonyodásával, azaz a hajminőség megváltozásával együtt pedig többnyire valamilyen hiányállapotot jelez. Ez utóbbi az A-, B-, H-, C- és E vitaminok, valamint a vas, a kalcium és a cink nem megfelelő ellátottsága lehet.

A hajhullás kezelése

A hajvesztés mögötti alapbetegség, például gyulladás vagy fertőzés kezelésével, illetve a hiányállapot megszüntetésével az esetek egy részében megállítható a hajhullás. A maradandó, férfias kopaszodás kezelése finasterid és minoxidil hatóanyagú szerekkel, előrehaladott stádiumban esetleg hajbeültetéssel történhet. A hormonális típusú hajritkulás nők esetében (amennyiben a háttérben kiváltó ok nem igazolható) helyi és szisztémás hormonkezeléssel, minoxidil oldattal lassítható. Előrehaladott stádiumban szintén a hajbeültetés jöhet szóba.

A hajhullás megelőzése

A haj kíméletes kezelése, megfelelő eszközökkel, kevesebb vegyi anyaggal történő ápolása mellett kisebb a hajvesztés. A hajhagymák egészségét, a fejbőr vérellátottságát segíti, ha időnként, legalább hajmosás közben finoman átmasszírozzuk a fejbőrt. A haj egészsége érdekében fontos az alkohol és a dohányzás kerülése, és a megfelelő, jó minőségű fehérjében, ásványi anyagokban (vasban, cinkben) és vitaminokban gazdag táplálkozás is.

A cikk dr. Fáy Andrea közreműködésével készült.

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

Intézetünkben negatív PCR-teszt felmutatása szükséges a szájon át történő és más testüregi vizsgálatok vagy beavatkozások igénybe vételéhez, abban az esetben, ha a páciens a vizsgálatot megelőző 3 hetes periódusban elvégzett PCR-tesztje pozitív volt.

A járványügyi helyzetben szolgáltatásaink iránti érdeklődés növekedésével párhuzamosan telefonos ügyfélszolgálatunk terheltsége is növekedett. A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.