A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Köhögés

Minek lehet a tünete a köhögés?

Leggyakoribb kérdés , hogy száraz inger köhögésünk van-e vagy bőséges váladékürítéssel járó ún. produktív köhögés. Az utóbbi a megfázás, vírusos légúti hurut alsó légúti tüneteként fordul elő, pár napos orrfolyást, torokfájást követően.Száraz köhögés fontos tünete az asthmának is, mellkasi szúrással, viszkető érzéssel bizsergéssel kísérten vagy az ún. idült aspecifikus légúti betegségeknek, mint idült hörghurut vagy tüdőtágulás (emphysema). Gyakran fizikai aktivitást kísérve jelentkezik az asthma.

Száraz köhögés jelentkezhet állandó torok köszörüléssel ún. reflux betegségben, ami gyakran igen alattomos, mert a gyomorégés nem feltétlenül jelentkezik.
Nagyon fontos bizonyos gyógyszerek pl. vérnyomáscsökkentők (ún. ACE gátlók) szerepe is a száraz köhögés fenntartásában. Ha egyéb tünet, pl. vérköpés jelentkezik, tüdőembolia, esetleg tüdő vagy hörgő daganat merülhet fel, azonnali kivizsgálást, kórházi kezelést indokol.

A száraz köhögés diagnózisa

Megfázás és légúti hurut esetén egy-két napos otthoni kezelés orvosi vizsgálat nélkül is gyógyulást eredményez; amennyiben következetesen használunk orrcseppet, bő folyadékot fogyasztunk, láz esetén lázcsillapítót szedünk be, szopogatunk torokfertőtlenítőt vagy gargarizálunk, majd váladékoldót fogyasztunk, hogy a köhögés felszakadjon. Mindehhez otthoni egyenletes hőmérséklet szükséges.

Magas láz, hosszantartó, 1 hét vagy 10 napot meghaladó köhögés, visszatérő száraz köhögés valamint ijesztő kísérő tünetek (vérköpés, mellkasi fájdalom, szúrás, nehézlégzés) orvoshoz visz minket. Ilyenkor azonnal ún. fizikális vizsgálat történik. EKG és mellkas rtg, majd a tünetek alapján a belgyógyász-háziorvos dönt arról, hogy tüdőgyógyászati (ahol légzésfunkció vizsgálat és allergia tesztek történnek) járó-beteg rendelésre irányít, vagy fül-orr-gégészeti és/vagy gyomor-bélrendszeri vizsgálatra (40 fölött már egyszeri gyomortükrözés – gastroscopia is ajánlott), esetleg azonnali mentőhívással kórházi kezelést indikál. Ilyenkor mellkas CT, esetleg hörgő tükrözés (bronchoscopia) is szóba jön.

A száraz köhögés kezelése

Lázas állapotot és orrfolyást követően a meghűlés folyamatában gyakran a száraz hörghurut következik, amikor gyorsan kell váladékoldót szedni és bőséges folyadékot fogyasztani (ezzel elősegítve a váladék felszakadását) és így alakul ki a produktív köhögés. Ha magas láz kíséri vagy orvosi vizsgálaton hallgatózási lelettel felmerül a tüdőgyulladás - azt leghetőleg mellkas röntgen alátámasztja, - akkor hosszabb betegségre, tüdőgyulladásra számíthatunk, aminek a javulása legalább 10 nap-2 hét és antibiotikumos kezelést igényel, ami mellé ne feledjük a probiotikum kiegészítést szedni. (időben az antibiotikum bevételétől eltolva kell bevenni). 

Asthma és allergia kezelésébe speciális gyógyszerek, légzőtorna és egyéb életmódi tanácsok, pl. bemelegítés sport előtt és esetleg immunterápia tartoznak.
Gyomor-bélrendszeri betegség, azaz reflux esetén gyógyszeres kezelés, ún. protonpumpa gátlóval, és/vagy gyomorbevonó gyógyszeres kezelés, igazolt fertőzés esetén eradikációs kezelés antibiotikumokkal jön szóba és persze fontos életmódbeli változtatások.

Ha gyógyszer mellékhatás áll a köhögés hátterében, annak cseréje szükséges. Idült betegségek esetén dohányzás azonnali elhagyása szükséges. Gondozásba vétel tüdőgyógyászaton, onkológián, gasztroenterológián vagy fokozott trombózis kockázat esetén haematológián (vérképző szervi belgyógyászati szakrendelés).

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

 

Forduljon szakembereinkhez!

 

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban négy helyszínen több mint 200 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik, munkájukat világszínvonalú diagnosztikai műszerpark támogatja. 18 év tapasztalatait és 250 000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kapcsolódó témák

Nem akut járó- és fekvőbeteg ellátás szüneteltetése

Tisztelt Látogató!


A kialakult járványügyi helyzetben a kormány illetékes szerveinek rendeletei alapján a Budai Egészségközpont (BEK Kft.) azonnali hatállyal valamennyi telephelyén beszünteti nem akut járó- és fekvőbeteg ellátását.      

Szerződéses partnereinket folyamatosan tájékoztatjuk a szolgáltatások logisztikájának alakulásáról, illetékes szakembereink és ellátásszervezőink útján.      

Folyamatban levő gyógykezelésekkel kapcsolatban a diszpécserszolgálat a kezelőorvosok útmutatásai alapján pácienseinket folyamatosan tájékoztatja. Javasoljuk, hogy kérdések esetén intézetünk email-címére eljuttatott levéllel keressék kezelőorvosukat.      

Ez a rendelkezés a járványügyi helyzet enyhülésével, a központi rendelkezések alapján fog változni.      


Tisztelettel,


Dr. Varga Péter Pál
ügyvezető igazgató