A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Memóriazavar

A memória zavarai az emlékezés három alapvető területén jelentkezhetnek: a megjegyzés, a megtartás és a felidézés területén. Kialakulásukat tekintve lehetnek organikus (szervi), vagy lélektani (pszichogén) eredetűek, melyeket pszichiátriai kórképekben vagy jelentős stresszhatás, trauma esetén látunk előfordulni.Az organikus eredetű memóriazavarok:
  • lehetnek átmeneti vagy krónikus lefolyásúak
  • mutathatnak állandóságot vagy romló tendenciát
  • jelentkezhetnek bizonyos élményanyagra korlátozottan (színek, szavak, tárgyfelismerés stb.), illetve globálisan, minden funkcióra kiterjedő formában is
Az, hogy a memóriazavarban szenvedő milyen mértékben éli meg a károsodást, eltérő mértékű. Szervi eredetű memóriazavarral járó betegség a vaszkuláris demencia és az Alzheimer-kór, melyek az idegrendszer idegsejt-pusztulással járó betegségei.

Súlyosság szerint elkülöníthetünk enyhe és súlyos (major) zavarokat annak tekintetében, hogy azok a mindennapi életvitelre, funkcionalitásra milyen mértékben hatnak ki, mennyire tud a személy önálló és önellátó lenni. Van, hogy megélhető a feledékenység, viszont sok esetben a zavarral küszködő maga nem, csak a környezetében élők veszik észre, hogy hozzátartozójuknak problémát okoz az ismert információk felidézése. A memóriazavarok előfordulásának valószínűsége az idősödés során nő, azonban számos módon lehet tréningezni agyunkat, mellyel az ilyen irányú idegrendszeri (és érrendszeri) változások lassíthatók.

A COVID-19 betegség következtében is kialakulhatnak emlékezeti zavarok, melyek elsősorban a rövid távú memóriát érintik – ezek jelentkezhetnek közvetlenül a betegség okán, másrészt a súlyos lefolyású betegség esetén szükséges gyógyszerelés következtében, illetve a krónikus fáradtság miatt..

Amennyiben a megszokottnál jelentősebb feledékenységet, nagyobb mértékű szétszórtságot vesz észre saját magán, vagy a környezetében valakin, mindenképp javasolt szakorvoshoz fordulni a zavar rendezése és kezelési terv kialakítása érdekében.

Az intézményünkben rendelkezésre álló vizsgálómódszerekkel segítségére tudunk lenni abban, hogy a szellemi hanyatlás hátterében álló okok kiderüljenek. A kiszáradás, a vitamin- és tápanyaghiányos állapotok laborvizsgálatokkal kizárhatóak, a hangulatzavar feltérképezésére pszichológiai tesztek állnak rendelkezésünkre. Az esetleges agyi elváltozásokat CT-/MR-vizsgálattal tudjuk láthatóvá tenni.
 

Kapcsolódó témák

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.