A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Demencia

A demencia kifejezés nem önálló betegséget jelöl, hanem összefoglaló névként használható minden olyan állapotra, amikor az idegsejtek pusztulása vagy működési zavara miatt a szellemi képességek hanyatlani kezdenek. Ezekre az állapotokra jellemző tünet a feledékenység, a gondolkodás és a beszéd zavara, a személyiség és a viselkedés megváltozása.

demenciaDemenciát számos betegség okozhat. Ha a tünetek erőssége hosszabb időn keresztül is állandónak mutatkoznak, akkor a képességcsökkenés hátterében fejsérülés, stroke vagy más agyi keringészavar, esetleg fertőzés gyanítható. Ezekben az esetekben a javulás mértéke mindig a kiváltó ok kezelhetőségétől és az agyszövet regenerációs hajlamától függ.

Az évek során lassan, de fokozatosan romló tünetek esetében mindig olyan betegségre kell gondolni, mely elsődlegesen az idegsejtek pusztulásával jár. Ezeket összefoglaló néven neurodegeneratív kórképeknek nevezzük. Ide tartozik a demenciák kétharmadáért felelős Alzheimer-kór, az agyi keringészavarból eredő szellemi hanyatlás, valamint olyan, ritkább betegségek is, mint a frontotemporális vagy a Lewy-testes demencia.

A szellemi hanyatlás tünetei nem csak agyi betegségek esetében jelentkezhetnek. Meg kell említeni azokat a kórformákat is, amikor az elbutulást más, jól gyógyítható testi betegségek okozzák. Idősebb betegeknél gondolni kell arra is, hogy a zavartság hátterében húgyúti infekció, gyógyszer-mellékhatás vagy egy egyszerű kiszáradás állhat.

A demencia diagnosztikája

Az intézményünkben rendelkezésre álló vizsgálómódszerekkel segítségére tudunk lenni abban, hogy a szellemi hanyatlás hátterében álló okok kiderüljenek. A kiszáradás, a vitamin- és tápanyaghiányos állapotok, a hormonzavarok laborvizsgálatokkal kizárhatóak, a hangulatzavar feltérképezésére pszichológiai tesztek állnak rendelkezésünkre. Az esetleges agyi elváltozásokat CT-/MR-vizsgálattal tudjuk láthatóvá tenni.

Szakembereink a megfelelő terápia beállításában is rendelkezésére állnak, illetve tanácsaikkal segítik a betegek napirendjének és életvitelének optimalizálását, hogy a szellemi leépüléssel járó tünetek a lehető legkisebb megterhelést jelentsék a beteg és a hozzátartozók számára egyaránt.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban négy helyszínen több mint 200 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik, munkájukat világszínvonalú diagnosztikai műszerpark támogatja. 18 év tapasztalatait és 250 000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?

Nem akut járó- és fekvőbeteg ellátás szüneteltetése

Tisztelt Látogató!


A kialakult járványügyi helyzetben a kormány illetékes szerveinek rendeletei alapján a Budai Egészségközpont (BEK Kft.) azonnali hatállyal valamennyi telephelyén beszünteti nem akut járó- és fekvőbeteg ellátását.      

Szerződéses partnereinket folyamatosan tájékoztatjuk a szolgáltatások logisztikájának alakulásáról, illetékes szakembereink és ellátásszervezőink útján.      

Folyamatban levő gyógykezelésekkel kapcsolatban a diszpécserszolgálat a kezelőorvosok útmutatásai alapján pácienseinket folyamatosan tájékoztatja. Javasoljuk, hogy kérdések esetén intézetünk email-címére eljuttatott levéllel keressék kezelőorvosukat.      

Ez a rendelkezés a járványügyi helyzet enyhülésével, a központi rendelkezések alapján fog változni.      


Tisztelettel,


Dr. Varga Péter Pál
ügyvezető igazgató