A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Demencia

A demencia kifejezés nem önálló betegséget jelöl, hanem összefoglaló névként használható minden olyan állapotra, amikor az idegsejtek pusztulása vagy működési zavara miatt a szellemi képességek hanyatlani kezdenek. Ezekre az állapotokra jellemző tünet a feledékenység, a gondolkodás és a beszéd zavara, a személyiség és a viselkedés megváltozása.

demenciaDemenciát számos betegség okozhat. Ha a tünetek erőssége hosszabb időn keresztül is állandónak mutatkoznak, akkor a képességcsökkenés hátterében fejsérülés, stroke vagy más agyi keringészavar, esetleg fertőzés gyanítható. Ezekben az esetekben a javulás mértéke mindig a kiváltó ok kezelhetőségétől és az agyszövet regenerációs hajlamától függ.

Az évek során lassan, de fokozatosan romló tünetek esetében mindig olyan betegségre kell gondolni, mely elsődlegesen az idegsejtek pusztulásával jár. Ezeket összefoglaló néven neurodegeneratív kórképeknek nevezzük. Ide tartozik a demenciák kétharmadáért felelős Alzheimer-kór, az agyi keringészavarból eredő szellemi hanyatlás, valamint olyan, ritkább betegségek is, mint a frontotemporális vagy a Lewy-testes demencia.

A szellemi hanyatlás tünetei nem csak agyi betegségek esetében jelentkezhetnek. Meg kell említeni azokat a kórformákat is, amikor az elbutulást más, jól gyógyítható testi betegségek okozzák. Idősebb betegeknél gondolni kell arra is, hogy a zavartság hátterében húgyúti infekció, gyógyszer-mellékhatás vagy egy egyszerű kiszáradás állhat.

A demencia diagnosztikája

Az intézményünkben rendelkezésre álló vizsgálómódszerekkel segítségére tudunk lenni abban, hogy a szellemi hanyatlás hátterében álló okok kiderüljenek. A kiszáradás, a vitamin- és tápanyaghiányos állapotok, a hormonzavarok laborvizsgálatokkal kizárhatóak, a hangulatzavar feltérképezésére pszichológiai tesztek állnak rendelkezésünkre. Az esetleges agyi elváltozásokat CT-/MR-vizsgálattal tudjuk láthatóvá tenni.

Szakembereink a megfelelő terápia beállításában is rendelkezésére állnak, illetve tanácsaikkal segítik a betegek napirendjének és életvitelének optimalizálását, hogy a szellemi leépüléssel járó tünetek a lehető legkisebb megterhelést jelentsék a beteg és a hozzátartozók számára egyaránt.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.